Knižní tipy autorky Barbory Dvorecké

A máme pro vás druhou část rozhovoru s Barborou Dvoreckou! Jakými knihami nás autorka inspirovala a co sama čte? Více o její knize a samotném psaní se dozvíte v první části rozhovoru: O jedné větě dokážu přemýšlet i týden.

Paní Barboře Dvorecké velmi děkujeme za důvěru, za příjemnou a bezproblémovou spolupráci, za podnětný rozhovor. Přejeme jen to nejlepší i s druhou knihou, kterou si pro své čtenáře chystá. Věříme, že opět zasáhne srdce svých čtenářů kvalitní a dojemnou četbou. Mnoho štěstí. :o)

Nezapomeňte, že jedinečné DOTEKY ŽIVOTA můžete vyhrát. Zasoutěžte si o tento krásný román, který si získá především milovníky zvířat.


Máte při svém zaměstnání a péči o své domácí mazlíčky čas na čtení? 

Na četbě jsem vysloveně závislá už od dětství, takže si čas hledám (a k vlastnímu úžasu nacházím 😊).

Jaké literární žánry nejvíce vyhledáváte?

Jednodušší asi bude říct, kterým se vyhýbám – to je vlastně pouze válečná literatura a opatrnější jsem u fantasy a science fiction, jinak čtu prakticky všechno…

Přečtete si čas od času i tituly z populárně-naučné literatury? Narazila jste na nějaké, které vás zaujaly či ovlivnily? 

Občas „zabrousím“ i do téhle oblasti – zajímá mě metoda přirozené komunikace s koňmi, učím se z knih Montyho Robertse i jiných autorů, kteří se horsemanshipem zabývají.

Jaké české a zahraniční autory čtete?

Tady je to stejné, jako u žánrů – samozřejmě mám své oblíbené autory, ale nezůstávám jen u nich. Často vyhledávám ty méně známé a bývám příjemně překvapena.

Kterou knihu jste četla naposledy? 

Momentálně mám rozečtenou Kingovu Pavučinu snů, předcházela ji kniha, která mě hodně zaujala - Jako stébla trav (Lewis de Soto).


Máte nějaký knižní objev za poslední rok?

Mám jich hned několik– tři knihy od dvou českých autorů, skvěle napsané Panenku a Vinu Věry Kadlecové, které (nejen) mě bez nadsázky ohromily. A z úplně jiného žánru úchvatnou básnickou sbírku Karla Tremla – nevzpomínám si, že bych – vyjma našich největších básníků – někdy četla něco tak krásného. Další kniha – Císařský oheň - kterou bych ráda zmínila, není tak úplně objevem, spíš splněným očekáváním, před časem jsem četla první díl – Cesta sněžných ptáků, který pokládám za jeden z nejlepších historických románů vůbec.




Jaké dílo by si podle Vás měl každý přečíst?

Netroufám si radit, vím, jak rozdílně může kniha na čtenáře působit.

Vedete si knižní seznam přečtených knih nebo těch, které byste si chtěla přečíst?

Nevedu v předtuše, že zejména druhý jmenovaný by velice rychle nabobtnal do naprosto nezvladatelného rozsahu.


Vlastníte nějakou knihu, ke které se ráda opakovaně vracíte?

Knih, ke kterým se vracím, je celá řada, takže vzpomenu jednu z těch nejranějších, i když tuším, že tím vyvolám pár pobavených úsměvů – jednou z těch naprosto nezapomenutelných, které na kouzlu každým dalším čtením získávají, je pro mne Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona Švédskem, střežím její výtisk z roku 1957 jako jeden ze svých nejvzácnějších knižních pokladů.



Četla jste dílo Vejce a já, ke kterému je vaše kniha občas přirovnávaná? Co si o něm myslíte?

Samozřejmě četla (jakož i Co život dal a vzal) a obě patří k těm, které znám téměř celé nazpaměť. Umět se poprat se životem s úsměvem a nadhledem, jako Betty McDonald – toho si opravdu cením.


A otázka na závěr. Sledujete ediční plány nakladatelství a vycházející knižní novinky? Těšíte se na některou z připravovaných knih letošního roku?

Snažím se udržet si povšechný přehled, novinky vysloveně nevyhledávám, protože jsem si vcelku jistá, že při mé průměrné „spotřebě“ dvaceti i více knih měsíčně se k nim dříve či později dostanu 😊. A těším se na každou dosud nepřečtenou knihu, na datu vydání mi až tolik nezáleží.

Komentáře