Recenze: SPLÉTAČ SNŮ (Šárka Pospíšilová)

Osobitá sbírka básní pro malé i větší snílky


když teď půjdeš
hezky spát
vydáme se spolu 
na cestu do oblak

Za fotografii děkuji autorce Šárce Pospíšilové.

Za recenzní výtisk děkuji autorce Šárce Pospíšilové


Chci zakoupit knihu Splétač snů


Dílo mě zprvu opravdu nadchlo a proto jsem si byla velmi ráda, že mám možnost jej recenzovat. Sehnat básnickou sbírku pro nejmenší tak, aby dětem seděla, není jednoduché. Kort, když i dospělý má své očekávání a představy, co všechno má obsahovat a jakým způsobem dítku prezentovat svět... 

SPLÉTAČ SNŮ má kouzelný název a od něj se také odvíjí i kouzelné jádro básniček, které si ovšem své čtenáře musí najít, protože je neobvyklá.

Sbírku je nutné posuzovat mírněji, jelikož čtenář pozná, že autorka je začínající básnířka. Podle textu bez interpunkce a fonetické i rytmické kvality rýmu jde především o rým volný.


tvoje pěsti ťuk ťuks nimi zaťukejpod peřinkuje zachumlej

Básně působí různými dojmy, některé mi přišly prosté, jiné měly své kouzlo a určitý znak pohádek, další zas obsahovaly zajímavé poselství či ponaučení. Šárka Pospíšilová se pomocí básní také snaží děti zbavit strachu ze strašidel, rozhodně jde o nápaditý způsob.

Líbilo se mi, že některé básně jsou interaktivní a děti mohou tedy podle přednášených slok opakovat různou činnost, ale upřímně nemohu říct, jak to na ně působí, jelikož synovi je dva a půl roku a více než interaktivní básničky ho zajímají encyklopedie o dinosaurech a motorových vozidlech. Budete to tedy muset vyzkoušet na vlastních ratolestech. :o))

soví houkání a houkání sovízítra ti zas maminkapohádku poví

Nápadité a originální ilustrace Kateřiny Jelenové jsou velkým plusem. Vážně mi přijdou ohromně kreativní, ke sbírce se hodí a myslím, že jsou ohromným lákadlem. Ale pokud mají vaše děti raději pestré a veselé kresby, zřejmě nebudou to pravé. 

Co bych vytkla? Dospělý čtenář vše pochopí, ale obávám se, že některé cílové dětské skupiny prostě nemají možnost různé významy pochopit nebo zachytit. A jelikož je to psané přímo pro děti, malé i větší, tak by jim to mělo být zřejmě více uzpůsobeno nebo lépe formulováno. Kupříkladu Zavři očička do oušek je dosti zvláštní fráze a nejsem si jistá, jak se s tím poperou děti a dokonce i někteří dospělí.

Text bez interpunkce není běžná záležitost, ale některé jsou tímto stylem psány, především u volného verše. Na mě to ale působilo spíše rušivé a nepříjemně.

bubák ten nemárád sluncevoní krásněpo brusince

Dílo je rozhodně osobité a je na každém, jak moc mu sedne nebo naopak nesedne. Nemohu přesně určit, komu se poezie bude líbit a nadchne ho a kdo ji naopak bude považovat za nedostačující. Já osobně bych řekla, že by chtělo zapracovat na kvalitě poezie a více se nad jednotlivými básněmi zamyslet, protože mi osobně dílo přijde jako hodně jednoduché a prosté. Něco, co vymyslíte z hlavy doma, když zpíváte dětem, ale už se tomu více nevěnujete. Každý si ovšem na sbírku udělá svůj vlastní názor a sami uvidíte, jak se vašim dětem bude Splétač snů líbit. :o)

Splétač snů bych doporučila všem, kteří rádi předčítají jednoduché a zajímavé básničky svým ratolestem a nemusí jít pouze o tradiční čtení před spaním. ,o) 


Knižní obálka: 
Kniha mě zaujala opravdu nápaditou knižní obálkou. Na první pohled čtenáře i děti opravdu naláká, jelikož ta černá a červená barva dodávají dílu osobitý vzhled.




Anotace: 
Splétač snů - kniha uspávacích říkanek pro děti.
Kniha slouží jako pomůcka pro snadné uspávání dětí. První říkanka je návodem na uvolnění těla před spaním a následujících 14 říkanek je tématicky zaměřených na spaní, snění, usínání.
Doporučeno pro děti od 2 do 8 let

Vydáno samonákladem
Rok vydání: 2016
Žánr: Poezie, Knihy pro děti
Počet stran: 80



Komentáře

  1. Děkuju za tip! Právě jsi i asi zachránila život. Hledám básnickou knihu pro páté třídy, pro psaní diplomové práce. Protože jsem si vybrala téma ilustrace a propojení s knihou, nevěděla, jaké básně vybrat, aby nebyly až moc jednoduché. Vypadá to skvělě, děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jsem ráda, že se Vám Splétač snů líbí, pokud máte zájem o výtisk určitě se domluvíme. Pro studijní účely by jste ho mohla přijmout jako dar :-)

      Vymazat
  2. Děkujeme za recenzi na Splétač snů :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat