Recenze: POPLACH V TABULKOVĚ (Veronika Matysová)

Zábavná a naučná pohádková kniha


Vypadá jako nějaký kriminálník, pomyslí si Uhlík. To ještě netuší, jak přesně se strefil...



Za recenzní výtisk děkuji autorce Veronice Matysové


Chci zakoupit knihu Poplach v Tabulkově



POPLACH V TABULKOVĚ je vlastně naučná pohádková kniha s dobrodružným dějem, ve které se děti seznamují s prvky chemické soustavy velmi zábavnou formou. Očekávala jsem něco takového, takže mě to mile překvapilo a ačkoliv příběh mého chlapečka, který je na něj ještě příliš malý, nezaujal, líbily se mu obrázky a děj jsem prožívala já. Bylo příjemné si nenásilně připomenout informace, které jsem se kdysi učila a potěšilo mě, že je v té hlavě přece jen ještě mám. :o))


Styl psaní je běžné vyprávění er-formou, které se zaměřuje na chemické prvky. Přiznávám se, že mi přišlo trochu zvláštní, jak se názvy prvků přizpůsobily jménům postaviček, ale beru to jako nezvyk, který po začtení odezněl.

Ta myšlenka mu dodá naději a on tak na chvíli zapomene na svůj strach. 

Příběh nás zavádí do města Tabulkov, který je stejně rozložený jako chemická tabulka prvků a značně usnadňuje orientaci, stačí si vzít tabulku před sebe a dítko v ní může hledat a zároveň se při čtení učit, pokud je zvídavé. Autorka nás seznamuje s prvky, tedy s postavičkami z města a začíná dobrodružství, jelikož Uhlík se ztratil... Jak a proč? Není to tak snadné, jak to vypadá a věřím, že děti se možná i trošku budou bát o jeho zdraví a držet mu pěstičky, aby byl zas zpátky mezi svými. 

V Tabulkově stoupá nervozita a napětí. Ze všech stran se začínají scházet jeho obyvatelé. Míří na velkou radu. Uhlík nepřišel domů ani na noc. 

Veronika Matysová svými postavičkami určitě pobaví a nejen malé, ale i ty velké, jelikož jsou popisované zábavnou formou a to jim dává na pohádkové uvěřitelnosti. Jelikož prvků je spousty, tak i postaviček v Tabulkově je velké množství, ale díky známým jménům připomínající názvy chemických prvků se čtenář neztrácí. 

Pro mě nejzásadnější postavou byl Uhlík, jelikož byl pohřešovaný a líbil se mi jeho pohled na věc. Kde se ocitl, jak se cítil a co se dělo... 

"Otrávím ho!" zvolá Arzen a chystá se zaútočit.

Příběh je emotivní a to především díky tomu, že postavičky se chovají jako lidé, mají se k sobě, přátelí se a jeden o druhého mají strach. Je to velmi hezky vylíčený příběh, kde se mají prvky rádi, i když se přetlačují a zkoušejí své hranice nebo občas vybuchnou. 

Za humornou stránku knihy se dá považovat ta nadsázka, se kterou autorka poukazuje na svět chemických prvků, který vytvořila. Jak si pan Titan a Pan Železo poměřují síly a diví se, že lehčí Titan je větší silák. To mě pobavilo, ale pro děti to bude mít především hodnotu vzdělávací...




Tato kniha především dětem pomůže naučit se chemické prvky a jejich zákonitosti, to se mi na ní líbí nejvíce. Je to taková škola hrou podle Ámose Komenského, kdy se žák baví a vlastně vzdělává. Doporučuju si ke knize vzít chemickou tabulku a pohlížet na ni jako na samotný Tabulkov. Vnímat, co autorka píše o postavičkách a zapamatovat si to, myslím, že dětem to v hlavičce zůstane. ,o)

Poplach v Tabulkově je doplněná o ilustrace, které se určitě hodí k textu. Já osobně tyhle obrázky moc ráda nemám, jsem docela vybíravá, co se týče kreseb, ale podle reakcí mého syna a staršího synovce se dětem líbí. Plusem je rozhodně pestrost a originalita kreseb. Na vnitřní straně vazby na začátku i na konci knihy je dvojstránka se všemi postavičkami, které se Tabulkovem mihnou a pokud se přece jen lehce ztrácíte, tak tohle je velká pomoc při orientaci i představě. ,o)




Konec knihy mě opět pobavil, právě proto, že se to týká těch prvků a je to tak domyšlené. Také napínavé a dynamické, takže se dítko při čtení určitě nudit nebude, ale věřím, že bude zachraňovat spolu s ostatními postavičkami. 

"Dobrá," přikývne Křemík. "Můžeš nám svítit, když bude tma." Fosfor září spokojeností.

Tato poučná pohádka je spíše pro děti ze základních tříd, které již mají chemii a o to víc se do příběhu vžijí a vzdělají se z něj. Ale věřím, že nadchne i ty menší, kteří se k chemickým prvkům ještě nedostali, protože i tak je kniha lákavá, jen je může mást množství postav. 


Knižní obálka: 
Ta je odpovídající knize, rozhodně zaujme a poukáže na to, o čem dílo vlastně je a čím vším dokáže naladit a hlavně poučit. Ilustrace je pěkná, barevná a kreativní. :o) Navíc na dotek je obálka velmi příjemná, protože některé postavičky a písmena jsou lesklá a lze je vnímat hmatem.




Anotace: 
Tato neobvyklá kniha s dobrodružným příběhem přivede děti do říše droboučkých postaviček, které působí magicky, a přece jsou zcela skutečné – do říše chemických prvků.
Všechno, co kolem sebe vidíme, čeho se můžeme dotknout, ale i vzduch, který dýcháme, to vše je tvořeno maličkými neviditelnými částečkami. Jsou jako písmenka abecedy, kterou je napsán celý náš svět. Seznamte se s paní mámou Chlorovou, malou Kyslinkou a jejími bratry Vodíky, Fluorkou, Bromíkem, Křemdou, Bronzíkem, Siřinkou, Rtutíkem a jejich sousedy. Čím lépe říši chemických prvků porozumíme, tím lépe porozumíme světu kolem sebe. A nepřihodí se nám to, co se to stalo panu Runsaklovi, kterému se neznalost chemických prvků málem stala osudnou! Toho dne, kdy příběh této knihy začal, nejprve nic neukazovalo na to, že se Tabulkov vzápětí obrátí vzhůru nohama...

Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2016
Žánr: Literatura česká, Pohádky, Pro děti a mládež
Počet stran: 96
Vazba: pevná


Komentáře

  1. Vypadá to moc mile :) že se Uhlík ztratil, to jsem netušila. Vím jen, že Hliník se odstěhoval do Humpolce :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat