Ukázky z knihy Moudré z nebe

Moudré z nebe - Richard Skolek 




Anotace:
Dětský deníček pro dospělé čtenáře. Kniha Moudré z nebe je dětským deníčkem, který je však určen dospělým čtenářům. Nenajdete zde žádnou literární uhlazenost, žádný vysoký styl, jen vyprávění malého kluka, který si nebere servítky, často odbíhá od tématu a plete páté přes deváté.


V druhé polovině roku 2016 se Moudré z nebe dočkalo nového vydání. Na starost si ho vzalo nakladatelství XYZ a kromě změny formátu doplnili knížku trefnými ilustracemi Štěpána Janíka.


Ptal jsem se taťky, proč ženský nosí vložky, poněvadž je na to v televizi furt nějaká reklama a mně to vrtá hlavou, a von říkal, že to nosí holky, když jdou sportovat, že třeba hrajou tenis, a když se jim chce čůrat, tak se vyčůraj do tý vložky, aby se nezdržovaly a nemusely běhat na záchod, tak mně to teda přišlo trochu nechutný a taky jsem si říkal, jestli bych to jako poznal, protože když čůrám já, tak nemůžu nikde běhat a musím se na to soustředit, tak jestli to holky s těma vložkama zvládaj líp, ale každopádně se tím teda vyřešila ta záhada, jak vony ty tenistky v televizi vždycky vydrží celej ten hrozně dlouhej zápas bez toho, že by se musely jít vyčůrat. Přišlo mi to celý hodně chytrý, tak jsem se taťky ptal, proč je teda nenosíme taky, a von říkal, že to nosí jenom holky, protože kluci jsou tvrdí a vydrží to, ale mně se to teda moc nezdálo, protože vždycky, když někam jedem autem, tak musíme kvůli taťkovi furt někde zastavovat, tak si myslím, že by se mu taky hodily. Možná mu je koupím na Vánoce.

Mamku to zase jednou chytlo a říkala, že mám málo kamarádů, podle ní je to tím, že jsem tlustej a pomalej a na hřišti vždycky ve všem poslední, ale jinak že jsou všichni spolužáci blbější než já, a to že je prej hrozně špatná kombinace, paní učitelka jí vždycky říká, jak jsem hodný a slušný dítě, a mamka si myslí, že to asi bude i tím, tak se spolu domluvily, že mě pošlou za mamčiným kamarádem, co je psycholog, abych si s ním popovídal, že mi třeba nějaký kamarády sežene. Von se mě ptal, jestli teda jsem s tím takhle spokojenej, jak to teď je, tak já říkám, že moc ne, a von na to, jestli se snažím, a já na to, že jo, že třeba kamarádům někdy něco přinesu, když mi pro ně mamka něco dá, a von na to, jestli je poslouchám a tak, tak já, že jo, že když zrovna nic nechci říct a zrovna mě nenapadá nic, vo čem bych chtěl přemýšlet, tak že je poslouchám, a von na to, jestli jim někdy vycházím vstříc, to mi nebylo úplně jasný, jak to myslí, ale když třeba přijdou na návštěvu, tak na ně čekám u výtahu, takže si myslím, že jim teda vycházím vstříc hodně, a von potom mluvil docela dlouho s mamkou, ale mamka na doktory stejně nedá, i když to jsou její kamarádi, a řekla, že dobrý a že půjdem na zmrzlinu a že v nejhorším mám ségru, takže úplně bez kamarádů nebudu nikdy, a je fakt, že ségra mě někdy kryje, ale někdy mě taky nabonzuje, takže jsme kamarádi jenom tak napůl.

Tak jsem zas byl u borovnický babičky s dědou a zrovna tam byl Patriček, to je ten můj natvrdlej strýc, co je ale vo trochu mladší než já, ale je taky tlustej, tak to je fajn, někdy si říkám, vo kolik by na světě bylo líp, kdyby tady byli jenom tlustí lidi, nemusel bych pořád poslouchat, že Sajdl je sice divnej, ale hubenej, a že Tomáš Pertlík dokonce cvičí na ribstolu, a že Honza je taky hubenej, i když stejně jako já nic nedělá a jenom žere, ale tomu bych to vodpustil, protože je kamarád.

Paní učitelka nám ve škole vysvětlovala rozdíly mezi holkama a klukama, trochu u toho koktala a vobčas to bylo docela nesrozumitelný, no ale jako to hlavní je jasný jak facka, holky nemaj pintka a jsou tlustší. Taky nám říkala, jak se dělaj děti, ale tam to teda už bylo úplně divný a nebylo mi to moc jasný, prej jako kluk a holka musí být nějak blízko u sebe, a bum, už to je, tak jsem se bál, abysme spolu se ségrou něco neměli, když pořád sedíme před televizí na sedačce blízko u sebe, tak jsem jí řek, ať si sedne dál, ať z toho něco není. Takhle to šlo pár dní, až mě jednou taťka v noci vzbudil a řek, že si musíme promluvit jako chlapi, myslel jsem, že mě zase pošle na poštu, aby tam nemusel sám, ale tohle bylo vo ségře a vo mně, taťka říkal, že vedle sebe holka a kluk musí ležet a že aby spolu měli dítě, tak se jí von musí dotýkat pindíkem, a taky říkal, že já se ségry pindíkem nedotýkám, takže spolu dítě mít nemůžem, tak jsem se ho ptal, co až budu velkej a budu mít nějakou holku, jak teda pak poznám, kam s ním, jestli to je jedno nebo jak je to udělaný, a von říkal, že to je automatika, že se to zařídí samo a že můj pindík se vo to postará. Tak se mi ulevilo, že se ségrou nebudem mít dítě, a šel jsem zase spát.


Nebe, to je, když se s dědou díváme na Kobru 11 nebo na Walkera Texas Rangera nebo na Aktu X, prostě na věci, na který se doma dívat nesmím, nebo jenom výjimečně, a děda jim radí, jak to maj dělat a kam se ten vrahoun schoval a koho zase mimozemšťani unesli, a babička nám k tomu nosí buchty. Tak to je teda podle mě nebe.


Text © Richard Skolek
Ilustrace © Štěpán Janík
© Nakladatelství Backstage Books, 2015 a XYZ, 2016


Komentáře

  1. No ty kráso, tak tu bych brala!! Já ted momentálně louskám tu první, co máš na obrázku, ale ty ilustrace by tomu dodaly třešničku na dortě!
    Jinak jak se ti kniha líbí? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já si to nový vydání asi pořídím, pač jsem taky dostala od autora to první. A ty ilustrace jsou boží. :) Už jsem ji přečetla, nahoře pod názvem je odkaz na recenzi, ale ve zkratce - užila jsem si ji. Fakt se mi líbila a po delší době to byla knížka, která mi sedla humorem a vážně jsem se u ní bavila. Za mě povedená humorná jednohubka. :) Jak působí na tebe? :)

      Vymazat
    2. Ja dneskq jela vlakem takzez konecne docteno,jinak cas nemam :/ ale jinak paradni kniha,ktera ma docela hloubku. Na konci knihy, posledni kapitola o jeho strýci jsem mela vazne zvlastni pocity, ale vicemene jsem se chlamala 😂 vlozky a pornocasopis, no paráda😂 jen ja trebq vim,ze nemluvim spisovne, jen obcas,ale kdyz vidis to Vono napsany, fuj 😂

      Vymazat
  2. Teda, to vypadá fakt super. Určitě se po tom kouknu, ilustrace jsou pěkné, vždy to tak zpříjemní četbu. :)

    www.fakynn.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se po knížce podívej! Ty ilustrace ji posunují zase o kus výš. Nové vydání se rozhodně povedlo. :)

      Vymazat

Okomentovat