Rozhovor s Jiří Dittrichem: „Elementum jsem začal psát 29.9.2012.“

Horká listopadová novinka s obálkou, která láká ženy a muže udržuje v nejistotě, mi nedávno dorazila a hned jsem se na ni vrhla. Zapůsobila na mě velmi dobře a myslím, že začínající český autor se knize opravdu věnoval a má možnost vývoje. Potenciál je víc než slibný, což je znát i v tomto rozhovoru s Jiřím Dittrichem.

Elementum vydal u nakladatelství Epocha, které nás oslovilo, uzavřelo s námi spolupráci a navrhlo nám soutěž právě ohledně tohoto orginálního fantasy dobrodružtví! Toužíte-li svět, který Jiří Dittrich pečlivě sepsal, mít ve své knihovničce, stačí se účatnit jednoduché soutěže! :o)

Autor sice nemá oficiální autorský profil, ale jeho kniha Elementum je k dohledání na facebooku a rozhodně doporučuji sledovat, protože se dozvíte ty nejnovější informace a zajímavosti!




Co vás inspirovalo k napsání Elementa? 

Možná to bude znít zvláštně, ale spínačem k napsání Elemetnum byl animák Kung-fu panda. Původně měla být Říše totiž do japonského stylu, který se mi právě v onom filmu zalíbil. Dokonce s tím i byla úplně první verze napsaná, později jsem si ale uvědomil, že bude rozumnější posbírat kultury všech civilizací a spojit je do jedné. Ovšem nenapsal jsem knihu jen na základě toho, že se mi zalíbily japonsé stavby. Víc mě asi inspirovalo to, jak hlavního hrdinu filmu vyzvedli z obyčejného života a začali ho trénovat bojové umění. 
K tomu všemu jsem už několik let měl v hlavě představu jisté bitvy, jejíž činitelé spolu bojovali právě silou čtyř elementů – možná se mi o tom někdy zdálo, nevím. Ale vím, že jsem si říkal: „To by byla dobrá scéna filmu nebo knihy.” A když se tyhle věci daly dohromady, něco mi v hlavě seplo a já začal psát.


Proč jste se zaměřil právě na živly? 

Ovládání živlů byla odjakživa jedna z mých dvou nejoblíbenějších schopností. Ta druhá je telekineze.


Je pro vás legenda, která vlastně stála za vznikem říše, něčím důležitá nebo proč jste si vybral právě ji?

Myslíte legendu, kterou kniha začíná? Nebyla vymyšlená z nějakého určitého důvodu. Nejdříve jsem potřeboval vytvořit událost, díky které se celá říše ocitla v podzemí. Jak ale příběh rostl a roste, tato legenda se stává čím dál tím víc důležitou, aby čtenář pochopil, proč se Říše skrývá. A také aby aspoň trochu pochopil Zekův názor.


Zdroj: Elementum (fb)

Trochu mi dával zabrat váš rozvleklejší styl psaní. Neměl jste pocit, že byste měl z knihy něco vynechat nebo jste naopak toužil něco přidat? :o)

Co se týče toho, že je to rozvleklé, je to zřejmě způsobeno tím, že jak jsem se snažil to pečlivě popsat a neodfláknout to, moc jsem se rozepsal. Už mi to ale zůstalo. A ano, přidat jsem něco určitě chtěl, ale jedná se spíš o informace o Říši či vedlejších postavách. Bohužel jsem v jednu chvíli s dějem pohnul tak, že poté už bylo pozdě vracet se k takovým informacím. Ovšem co nejvíce toho bude doplněno v pokračování série.


Na databáziknih jsem četla, že jste tento román začal psát již v šestnácti letech, je to pravda? Upravoval jste ho nějak zásadně nebo je Elementum prvotní verze s pouze menšími úpravami?

Ano, je to pravda. Elementum jsem začal psát 29.9.2012, to jsem byl v druháku. Pokud jde o ty úpravy – dalo by se říct, že první verze byla upravena tak o 30%. Bylo to způsobeno tím, že jak mě časem odmítala všechna nakladatelství, snažil jsem se příběh upravovat tak, aby byl dobrý. Jelikož jsem byl toho názoru, že dobrý není, když o něj nikdo nejevil zájem.


Shrnete nám svou cestu ke knize? Pro většinu začínajících českých autorů se jedná o dlouhou a strastiplnou cestu, ale konec stojí za to. :o)

Moje cesta ke knize byla těžká, zdlouhavá a vyčerpávající. Poprvé jsem rukopis nabízel někdy v červnu 2013. Epocha ho přijala až v prosinci 2015. Mezitím jsem obeslal všechny nakladatelství, která vás napadnou. Bylo jich, myslím, dvacet dva.


Zdroj: Elementum (fb)

Chystáte pokračování Elementa nebo máte pocit, že jste vyčerpal všechny možnosti a raději se pustíte do nového knižního světa?

Hah... Ovšem že chystám pokračování (pokud Epocha bude souhlasit). Prvním dílem jsem si jen přpravil podklad, na kterém nyní začnu stavět. :-D


Chystáte si pro své čtenáře po vydání této horké novinky už nějaký další román? 

Rukopis pro druhý díl Elementum je už napsaný. Doufám, že ho budu moci příští rok nabídnout nakladateli. Pokračování ponese název Elementum: Tajemství sudby
Co se týče obsahu, zatím řeknu jen to, že se Zek bude snažit najít způsob, jak se Alexově síle vyrovnat. Bohužel najde něco docela jiného.


Je vám hlavní hrdina Alex něčím blízký?

Řekl bych že ne. I když... Nevím. Sice jsem to psal ich-formou, ale těžko říct, jak bych já sám doopravdy reagoval na vše, co Alexe potkalo. Myslím, že kdyby mi řekli, že půjde o život, rozloučil bych se s Nowelem už v té kavárně. :-D Ne, vtip. Zvědavost by mi to nedovolila. 

Proč tato zajímavá a lákavá knižní obálka? :o)

Nakladatel měl původně jinou představu. Hodně mi tu mou vymlouval. V té mé původní představě totiž obálce měl dominovat jen střet vody a ohně. Postava hlavního hrdiny měla stát za nimi a jen ve stínu.


Čím byste nalákal čtenáře na svou knihu? 

Zřejmě tím, že jsem se snažil udělat všechno trochu realističtější, než kolikrát ve fantasy knížkách je. Chtěl jsem, aby se hlavní hrdina choval tak, jak se opravdu v devatenácti lidé chovají. Někde jsem četl, že se Alex v knize občas chová jako čtrnáctiletý. A to je špatně? Ukažte mi devatenáctiletého kluka s moudrostí čtyřicátníka. :-D
Krom toho si myslím, že se mi povedlo (snad) napsat příběh tak, aby se do něj čtanáři dokázali vžít. Aby si vše dokázali živě představit.

Zdroj: Elementum (fb)

Proč jste se rozhodl stát se spisovatelem? 

Nerozhodl. Stalo se to. Když jsem začal psát, určitě ne proto, že jsem měl v plánu vydat knihu. Dělal jsem to pro sebe, potřeboval jsem to všechno dostat z hlavy na papír. Až když mi má nevlastní sestřenice řekla, že je to dobré a ať píšu dál, že by z toho byla dobrá kniha, začal jsem uvažovat jinak.


Jako vždy jsou reakce lidí kladné i negativní. Někomu se kniha či knižní obálka líbí, další mají odlišný názor. Být začínajícím českým autorem zkrátka není snadné. Co byste vzkázal těm, kteří také touží po vydání knihy, ale stále je od toho něco či někdo odrazuje? 

Podle mě se takoví lidé musí vykašlat na věci nebo lidi, co je od toho odrazují. Chtějí psát? Ať píšou!  Důležité ale je se nestydět o tom někomu říct a najít čtenáře. Nic nepotěší začínajícího spisovatele tak, jako když se někomu jeho příběh líbí. Moje nevlastní sestřenice mi byla schopná volat se slovy: Jak, že jsi byl ve škole? Máš být doma a psát! Potřebuju další kapitolu!” :-D Samozřejmě s dávkou humoru. Ale její zájem o příběh mě dohnal k napsání celé knihy. 


Co si myslíte o našem projektu Podpora (začínajících) českých autorů, kterému se věnujeme skrze domovský knižní blog Svět mezi řádky?

Myslím, že je to super nápad. Konečně někdo nám – začínájícím českým autorům – pomůže se dostat trochu na svět.


Komentáře

  1. Tuto knihu jsem právě před několika minutami dočetla. Tak strašně moc mi je líto, že má jen něco málo přes 500 stran :/.. Děj je naprosto úžasný a nedokázala jsem se od knih yodlepit celé 4 dny co jsem ji četla. Jakmile jsme si dočetla poděkování hned jsem lětěla k počítači podívat se na druhý díl, bohužel k mému sklamání ještě není vydaný a vlastně tak nějak jsem narazila na tuto stránku.
    Kniha má nějaké mouchy, jako například, ten Alexův korunovační oblek mi k němu nějak nesedl, nedokázala jsem si to představit, také jsem čekala, že se tam ještě někde ke konci objeví Zek a občas jsem narazila na překlepy v knize, ale to vše zastiňoval fakt, že je ta kniha dokonalá!
    Určitě jí doporučuji a moc se mi líbí i tento rozhovor. Jsem ráda, že jsem se zase dozvěděla něco víc, jak o druhém dílu Elementum, tak o autorovi a doufám, že co nejdříve vyjde další díl. Držím palce :D (Určitě doporučuji svým kamarádkám, dokonce jedna ji už i začala číst :D)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je báječné, že tě kniha natolik bavila. Souhlasím, že kniha potřebuje v některých případech vylepšit, ale celkově to bylo opravdu efektivní dobrodružství, ve kterém se čtenář rád ztratí. Jsem moc ráda, že tě baví číst české autory a rozhovor ti rozšířil obzory. Děkuji za komentář. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec není zač :). Ráda české autory podpořím, když dokáží napsat knihy, které čtenáře zaujmou a vtáhnou do děje. :D

      Vymazat
    2. Vůbec není zač :). Ráda české autory podpořím, když dokáží napsat knihy, které čtenáře zaujmou a vtáhnou do děje. :D

      Vymazat

Okomentovat