Recenze: NEUTEČEŠ (Dagmar Galas)

Detektivní román s romantickými a erotickými prvky

"Bože... Bože můj... A teď jsme se zase potkali. Bylo to nechutný a zase měl navrch. Nemohla jsem to tak nechat - musela jsem s tím něco udělat." 



Za recenzní výtisk děkuji autorce Dagmar Galas


Chci zakoupit román Neutečeš



Román NEUTEČEŠ je prakticky má první detektivka, kterou jsem kdy četla. Když nám autorka nabízela ze svých tří knih, rozhodla jsem se pro toto dílo především proto, že obsahuje nejen detektivní případ, ale také romantiku, erotiku a gentlemanské dobývání. 

Musím uznat, že přesně jak jsem čekala, to nebylo čtivo zrovna pro mě, jelikož opravdu nebudu fanda detektivního žánru. Nemyslím si, že by bylo Neutečeš napsáno nějak špatně nebo nezajímavě. Určitě zaujme a potěší, jakmile najde toho správného čtenáře nebo spíše čtenářku.  


Styl psaní je surový a chladný, což si myslím, že je u detektivního románu rozhodně plus. Popisy jsou takové strohé a samotný text působí lehce osekaně, což mi ale osobně nevadilo. Díky tomu, že mi obsah přišel údernější a úspornější od zbytečných slov bylo čtení dynamické a záživnější. Jen si zkuste představit detektivku psanou květnatým stylem, to by bylo nepřirozené a právě tomu se autorka bravurně vyhnula. 

"Co vás sem přivádí, detektive?"

Děj nás zavádí do reálného světa Alice Bártové, patoložky, ke které se začne vázat případ začínající nalezením mrtvoly zavražděného muže. Richard Petera právě na tomto případu pracuje a rozhodně je rád za spolupráci s touto patoložkou, jelikož má pro Bártovou slabost. Snaží se jí různými lichotkami získat a vnutit se jí do přízně, což zrovna dvakrát nefunguje a tak se příběhem line nejen romantická zápletka s erotickými prvky, ale také detektivní pátrání po vražedkyni, kterou nám ovšem autorka zobrazuje v knize také. 

Psychicky narušená žena je obzvláštněním děje, to rozhodně. Bylo příjemné pátrat a tápat, kdože je ta psychicky narušená vražedkyně, u které se autorka v jejích kapitolách snaží rozplétat psychickou nemoc. Možná přijdete na to, kdo je ta narušená osoba a nebo vám to až ozřejmí autorka, nicméně já na to přišla, sice trochu později, protože jsem byla zaujatá romantickou zápletkou, ale podezření jsem měla správné. :o))

"Zdravím doktorko, tak co jste zjistila?"

Alice Bártová žije především pro svou práci a když ji začne uhánět hezký chlap v nejlepších letech, bojí se mu poddat. Je zranitelná, ale nechce nic takového dávat najevo a tak za všech okolností budí dojem silné ženy, která se o sebe dokáže postarat. Je sympatická, ale mně osobně jí bylo trochu líto. 

Richard Petera je hrdina, který rád flirtuje a snaží se získat ženu, která ho skutečně zaujala a líbí se mu. Není to pro něj nic snadného, protože Alice dokáže být odtažitá. Ale on si jde za svým stejně jako v práci a je odhodlaný udělat maximum, aby vyřešil případ, ale získal i ji. Existují hrdinové, při kterých se mi podlomí kolena, když o nich čtu. Richard tím mužem nebyl - jsem zkrátka více zvyklá na new adult a pak na mě reálná romantika z chladnějších žánrů tolik nepůsobí. 

Charaktery působí trošku nuceně. Nikoliv chováním, ale rozhovory, které jsou víceméně křečovité a málo uvěřitelné v některých částech knihy. Mně na nich prostě cosi nesedělo, nepřišly mi přirozené, ačkoliv vše ostatní bylo v pořádku. 

Bártová, Bártová, rozmysli si konečně, co vlastně chceš. 

Nečtu takové knihy, takže rovnou podotýkám, že nedokážu plně posoudit, zda detektivce něco chybělo či ne, jelikož mně osobně se pátrání líbilo a bylo to vcelku zajímavé i nápadité zároveň. Takový ten skrytý adrenalin mezi řádky rozhodně zapůsobil. Napětí a nebezpečí jsem pocítila také, ikdyž ne nějak přehnaně.

Prostředí patologie může někoho zaskočit. Jelikož se v takovém prostředí nepohybuji, nemohu říct, jestli bylo vše medicínsky správně nebo ne. Jelikož na mě rozhovory opravdu působily nepříliš přirozeně, tak jsem měla podobný pocit i na té patologii. Skutečně se mluví v těchto místech takhle? Je to lehce černohumorné a to se mi na tom líbí. 

Jak jsem řekla, tak styl psaní je surový a chladný, tím pádem samozřejmě nepůsobí emoce tak, jak by si možná někdo představoval. V díle sice jsou, ale ne natolik zřetelné, jak jsem běžně zvyklá, což ale nepovažuji za chybu. 

Psychologie... Tak tady je to trochu těžší, protože ačkoliv se autorka snažila toulat těmi stezkami duševních poruch, tak to na mě tolik nezapůsobilo. Znovu dávám vinu přímé řeči, která mi nesedla a nepůsobila na mě v některých chvílích opravdově. 

"Bože, na tohle jsem čekal tak neskutečně dlouho," zašeptal chraplavě a jazykem pronikl do jejích pootevřených úst.

Na můj vkus je v knize docela dost masturbace, která mi přijde vcelku zbytečná. Kdyby autorka z knihy některé pasáže vynechala, byla by detektivka čtivější a úplnější. Neutečeš sice neobsahuje té vaty příliš, plus mínus pár stránek, které mi přišly navíc.
Na závěr knihy přichází rozuzlení a čtenář si tak může ověřit své typy, užít si tu dramatickou akci a rozloučit se s Peterou i Bártovou.

"Tak co, už podlehla tvýmu šarmu?" 

Ačkoliv mám k románu několik výtek, tak i přesto na mě zapůsobil celkem zajímavě a nemyslím si, že by šlo o špatné dílo. Je vhodně napsané, hlavně má zvláštní zápletku a způsob, kterým autorka dohromady spojila erotiku i detektivní prvky je velmi působivý. Kniha se mi v závěru líbila, pokud máte detektivní žánr rády, určitě si knihu zkuste přečíst. :o)


Knižní obálka: 
No, ta je tedy pořádně provokativní. Moc se mi líbí, zaujala mě a hlavně vypovídá to o té knize. Lákavá a působivá. 




Anotace:
Detektiv Richard Petera vyšetřuje zdánlivě nesouvisející vraždy a snaží se sblížit se soudní patoložkou Alicí Bártovou. Má pro ni slabost - ona by jednou stranou jeho city ráda opětovala, neboť je to po dlouhé době jediný chlap, který dokáže rozechvět její nervová vlákna, avšak na druhé straně jí v tom brání neblahá událost z minulosti. Stále před charismatickým detektivem kličkuje a vysílá k němu dvojsmyslné signály. I ona se má stát další obětí.
Vražedkyně - žena s narušenou psychikou - neměla díky výchově svých rodičů jednoduché dětství - jejich pseudovýchova ji stále, i v dospělosti, pronásleduje a komplikuje život. Trpí averzí vůči mužům, ovšem je silně eroticky založená, takže své sexuální touhy řeší po svém... Nemá ve zvyku odpouštět způsobené křivdy, a ten, kdo jí jednou zkříží cestu, před ní neuteče.

Nakladatelství: Nová Forma
Rok vydání: 2016
Žánr: Detektivky, Literatura česká
Počet stran: 138
Vazba: brožovaná


Komentáře