Recenze: PANSKÝ KLUB (Daniel Kapča)


Kniha plná sexu a zvěrstev jen pro otrlé čtenáře


Náš zákazník, náš pán.



Za recenzní výtisk děkuji autorovi Danielu Kapčovi


Chci zakoupit knihu Panský klub


K tomuto kontroverznímu románu jsem se dostala skrze ukázku, kterou Daniel Kapča zasílal blogerkám - i já se o ni přihlásila, jelikož mě anotace moc zaujala. Musím uznat, že ta část mě nadchla. Na knihu jsem se začala těšit o to víc, když mi ji vylíčil také samotný autor a navnadil mě. Bohužel jsem do Panského klubu šla s tím, že mi dá víc, než byl schopný mi poskytnout. Ale pokud ke knize přistupujete s tím, že si přečtete nenáročný román s drastickými situacemi a násilím až za mez normality, pak jste kápli na správné čtivo. 
Styl psaní je celkem čtivý. Běžný pro začínající autory. Ničím nepřekvapí, neoslní, ale také není přímo jednoduchý. Autor používá rozvité věty a snaží se o zajímavé popisy. Na to, že je kniha vydaná samonákladem, se autor i korektorka vytáhli.

Lily to sice přišlo jako strašlivý kýč, ale návštěvníci byli očividně pobaveni a jedna skupinka dam už dobrou půlhodinku znásilňovala metrový, značně hrubý dřevěný totem ve tvaru penisu. 

Na začátku knihy vás přivítá varování a pět a půl stránková předmluva, která je nadbytečná pro čtenáře nadbytečná. Je však zajímavostí, jelikož u běžných knih není k přečtení hned na prvních stranách autorská obhajoba díla a vlastního literárního umu.
Prolog může někoho vyděsit, je jako vystřižený z typického erotického románu. Ale poté už se čtenář začítá do dobrodružství, které začíná velmi nápaditě a hlavně s originální a velmi kreativní fantazií. 

Panský klub je velmi neobvyklé místo, kde si pánové všech druhů a velikostí přirození plní své choutky hodné chorých deviantů. Majitelem je Dominik, který neudělá ani krok bez své pravé ruky. Na začátku knihy nás autor seznamuje s GENem, zavádí na velmi netypický nekrofilní bál a představuje minulost svých hrdinů. Poukazuje na jejich setkání i vznik Ale pak své čtenáře obrací na důležitější věci. Úchylné uspokojování tužeb a Lilian. Tři propletení hrdinové se podílí na výcviku divoké Lily a od toho se odvozuje veškeré dění. 

"A taky vím, že je to součást tvojí práce. Nemám žádné právo žárlit, ale když já si prostě..." 

Autor se zaměřil spíše na děj, než na samotné postavy a díky tomu vyznívají spíše ploše a málo uvěřitelně. Nedostatečně vytvořené charaktery sice byly pro autora kamenem úrazu, ale ačkoliv tam bylo množství postav, dokázal je odlišit a čtenář se tak nijak neztrácí. 

Dominik je podnikatel, který se nebojí využít svých schopností a nezaplněného místa na trhu. Dostává se do podvědomí především tím, že jako jediný na poptávku odpovídá nabídkou a dokáže téměř zázraky. Nic mu není svaté a s ničím nemá problém. Jeho morální zásady jsou pohnuté, ale těmi se v Panském klubu neřídí vlastně nikdo, takže je vše v nejlepším pořádku. ,o))

Robert je veselý sadista. Zábavnou formou se snaží získávat další kousky do své sbírky, libuje si v bolesti a utrpení.

Aury je dívenka, která působí, jako by byla spíše navíc. Dokáže být dobrosrdečná, ale převážně je stejně chorá jako samotný Dominik. 

"Pořád jsi tvrdil, jak je ten jeho zadek na něm to nejcennější, proto jsem ti ho vzal na památku."

Největším lákadlem této knihy je zkaženost až za hrob. A to doslova. Všude se kupí mrtvoly díky GENu a zvrácenost sálá výš, než kdy v dějinách. Morálka je slovo, které téměř vymizelo z povrchu zemského stejně jako naděje na změnu. 

Autor se nevyhýbá takřka ničemu od týrání zvířat přes drsná úmrtí až po obchod s dětmi. 
Jestli se občas pomodlíte k Bohu, nejspíš byste tuto knihu číst neměli, jinak se pak budete modlit za vzetí autorovy duše do pekel, jelikož kontroverzním způsobem zopakoval ukřižování Ježíše Krista. Mně osobně tento zážitek moc nedal, čekala jsem něco zajímavějšího, ale věřící může být opravdu nemile překvapen.

"Ne- ne, kdepak, žádné omdlévání."

I romantické dušičky budou svým způsobem potěšené, protože se autor nevyhnul ani menší romantice. Dalo by se tomu říkat láska, kdyby to nebylo za zdmi Panského klubu, ale bylo to neočekávané a milé.

Neuvěřitelně se mi líbila autorova neotřelá a kreativní fantazie, která bohužel postupem času vyprchává. Je vidět, že se Daniel Kapča dostal do slepé uličky a nevěděl, jak zpestřit orgie, tak zacházel tak daleko, až některé situace působí velmi přehnaně a hlavně kýčovitě. Originalitu tak pozná čtenář především na začátku, což je škoda, protože našlápnuto měl autor skvěle.

Panský klub je prakticky drastická odpočinková kniha a proto v ní nehledejte nějakou promyšlenost nebo hlubší myšlenku. Vše je spíše povrchové a může působit i necelistvě. Autor něco zajímavého začne, ale postupem času už se tomu nijak nevěnuje a hlouběji nejde. Což je škoda, protože z Panského klubu by se stala rázem mnohem zajímavější četba. Potenciál kniha rozhodně má, ovšem nevyužitý. Čtenáře mohou odradit nepromyšlené části, ve kterých si autor protiřečí nebo narazíte na něco, co vlastně nedává smysl. 

Grafické zpracování knihy je velmi lákavé. Daniel Kapča dbal na úpravu textu, takže odstavce a zarovnání do bloku, což je sice základní věc, ale začínající autoři to občas opomínají, jsou v pořádku. Panský klub tak na první pohled působí atraktivně. Občas se i mezi textem objeví ilustrace lebka ve tvaru srdce, což je příjemným zpestřením. 

"Zítra ji tady budeš mít nachystanou. Nebo aspoň to, co z ní zbude." 

Je těžké tuto knihu hodnotit, protože jsem náročnější čtenářka a Panský klub je ekvivalentem perverzního porna, které čtenář najde běžně na stránkách pro dospělé. Faktem zůstává, že je to nejspíš skutečně první a nejšílenější kontroverzní román, který byl vydán a dostal se na českou literární scénu. 

Pokud toužíte po nenáročném čtivu, které vás znechutí, zahltí násilím a sexem, rozemele vám mozek na morální průjem, pak je Panský klub to pravé a žádná kniha se mu v této době nejspíš nevyrovná.

Knižní obálka: 
Mně osobně se moc nelíbí. V jednoduchosti je krása, ale tady se mi autor do chuti nestrefil, jelikož lebky jsou už všude a bohužel díky tomu zavání kýčovitostí než originalitou.




Anotace: 
Dominik a Robert provozují luxusní Panský klub, který se drží jediné zásady, "Náš zákazník, náš Pán". Lilian Ganonová, mladá a zhýčkaná nezbednice, k tomu nevlastní dcera kandidáta na prezidenta, okusí tuto zásadu na vlastní kůži. Celý její svět se rázem převrátí vzhůru nohama, když se jednoho dne nedobrovolně ocitne v klubu a je nucena projít výcvikem na Společnici, aby byla následně doručena zákazníkovi. V ten samý moment se rozjede doslova hra o přežití a není vůbec jisté, jestli se jí podaří dostat pryč. Ve světě, ve kterém je lidstvo postihnuto nemocí, která zabraňuje rozkladu mrtvol a morálka lidstva je na svém absolutním minimu, není jisté absolutně nic.

Panský klub je příběh odehrávající se v brutálním a zvráceném světě, ve kterém je hlavním uměleckým směrem Nekrotismus a sexuální touhy nabývají těch nejbizarnějších podob. A byť k tomu název svádí, rozhodně neočekávejte, že v rukou držíte erotický román, po kterém se budete červenat až za ušima. Na takové něžnosti není v Panském klubu místo.

Pokud jste si mysleli, že jste již viděli a četli vše a nic Vás již nedokáže překvapit či šokovat, Panský klub Vás donutí tento názor přehodnotit.

Nakladatelství: Vydáno samonákladem
Rok vydání: 2016
Žánr: Literatura česká, Erotika
Počet stran: 344




Komentáře

  1. Vystihla jsi to přesně! Ja nevedela jak to napsat. U detektivek mam rada narocny dej,proto mi nesedla kniha Páté evangelium. Ale i tak to bylo neco,co jsem jeste necetla :)
    Katy

    OdpovědětVymazat

Okomentovat