Recenze: MLOK 2016 (skupina autorů) a povídky: ZÁKON SMEČKY (Jitka Ládrová)


Nápadité a kreativní knižní světy v jedné sbírce




Autoři povídek: 


Tom Hadrava, Klára Kubíčková, Radmila Tomšů, Petr Bělohrad, Martin Drtina, Jonáš Jenšovský, Vladimír Němec, Hanuš Seiner, Veronika Barborková, Jitka Ládrová, Kamila Minaříková, Kateřina Vágnerová, Barbora Vrobelová, Michal Sirotek


Za recenzní výtisk děkuji autorce Jitce Ládrové


Chci zakoupit knihu Mlok 2016


Přišla mi sbírka Mlok 2016 jako recenzní výtisk a já z toho byla upřímně trochu nejistá, protože zaměřit jsem se měla především na povídku české autorky Jitky Ládrové. Možnost, že bych zrecenzovala pouze její povídku a zbytek knihy prostě nečetla, se mi nelíbila a přišla mi vůči knize i ostatním českým autorům nefér. Takže jsem nad tím ani nijak nepřemýšlela a zkrátka se do knihy spustila po hlavě. Jako první jsem se vrhla na Zákon smečky (Jitka Ládrová) a pak zhltla celou knihu. 

Myslím, že to na mě zapůsobilo lépe, než jsem čekala. Opravdu jsem byla ohromená... Tolik úžasných povídek v jedné sci-fi a fantasy sbírce... No, rozhodně se Cena Karla Čapka vytáhla a přemýšlím nad tím, že bych se podívala i po předešlých dílech Mločích sbírek. :o)

Jelikož se na knize podílelo více autorů, není snadné ji hodnotit. Podle mého názory vybrala porota opravdu skvělé povídky. Některé mi byly bližší, jiné vzdálenější, ale povětšinou byly velmi kreativní, některé tak originální, až jsem byla víc než překvapená a další naopak silně emotivní. 

Sbírka pokryla snad všechno, co jsem měla v mysli a spousty mi toho předala navíc. Jelikož nejsem typický čtenář fantasy a specializuji se především na romance, tak i přesto si na tento žánr začínám zvykat a doslova si v něm libovat. V některých povídkách mě překvapily vztahy, jež hlavní hrdinové navázali - od lásky až po přátelství a cosi, co ani nedokážu pojmenovat. 

Co mi nejvíce pomohlo se ve sbírce vyznat, byla slova Vilmy Kadlečkové, jelikož jsem takovouto antalogii držela v dlaních poprvé, potřebovala jsem nějak poštouchnout a ona mi byla tím správným člověkem. Zábavným proslovem shrnula soutěž povídek, kde vyhrávají jen ty nejlepší a o každém příběhu řekla pár slov. 

Díky tomu jsem nečetla povídky tak, jak jsou v knize, ale hezky na přeskáčku jsem si je ordinovala tak, aby mi, co nejvíce sedly. A podle mého se povedlo. Takže pokud toužíte číst podle svých pravidel, Mlok to více než dovoluje - v této knize se meze nekladou ničemu, natož fantazii. 

Musím uznat, že jsem nečekala, že některé povídky mi sevřou hrdlo a vezmou dech, protože ačkoliv jde o fantasy, autoři se naváželi do spousty témat, které jsou pro člověka důležitá. A emoce na sebe samozřejmě nenechaly dlouho čekat. Jsem ráda, že nejde pouze o povídky, které obsahují prvky sci-fi a fantasy, ale jde o texty, jež mají vlastní duši. 

V této antalogii je toho tak strašně moc, až mě to samotnou překvapilo. Obsahuje knižní světy, ve kterých jsem se mohla emočně utopit. Je pravda, že některé povídky mi nepřišly až tak zajímavé nebo spíše nebyly pro mě a bylo obtížnější je přečíst, ale z objektivního pohledu recenzenta se jim daly vytknout především maličkosti. Takže kniha je podle mého plná kvalitních povídek českých autorů a každá má, co čtenáři nabídnout a čím ho oslovit. 

Myslím, že tato kniha nesmí žádnému nadšenci tohoto žánru doma chybět. 


Knižní obálka: 
Je fascinující. Mám takové styl ráda, i když by mě samozřejmě jako ženu více lákalo, kdyby byla na obálce bytost mužského vzezření. :o)) Trefili se mi do vkusu. Co jsem si prohlížela knižní obálky předchozích sbírek Mlok, tak žádná mě neodradila. Některá mě lákala více, jiná méně, ale vesměs jsou zvláštní přesně tak, jak mi to k žánru pasuje.


Mlok 2016 obsahuje:

Krátký proslov Není důležité zvítězit (Jiřina Vorlová)
Tři mikropovídky: Milá paní Schwarzová (Tom Hadrava), Když cvakne spoušť (Klára Kubíčková), Škvarky (Radmila Tomšů)
Pět krátkých povídek: A jeho plášť byl z ptačích per (Petr Bělohrad), Můj táta vodník (Martin Drtina), Jezero spících andělů (Jonáš Jenšovský), Jsem Korin, mág (Vladimír Němec), Pod spinodálou (Hanuš Seiner)
Pět povídek: Zahrada (Veronika Barborková), Zákon smečky (Jitka Ládrová), Nekromantka (Kamila Minaříková), Doteky hrůzy, doteky štěstí (Kateřina Vágnerová), Hlavní chod (Barbora Vrobelová)
Novela: Nachové pustiny (Michal Sirotek)
Něco pro spolubojovníky aneb pár slov na závěr (Vilma Kadlečková)

Anotace:
Cena Karla Čapka za rok 2016. Nejlepší sci-fi a fantasy povídky roku 2016.

Nová sbírka české sci-fi a fantasy prozrazuje, že známe vítězné autory a jejich práce. Už tradičně tři mikropovídky, pět krátkých povídek, pět povídek a jedna novela...
Sledujte korespondenta manipulátora, fotokurz se strojem času, gastro-eko-bio-orgie, prodej snů, vodnickou vendetu, jezerní tyranii, mága zvrhlíka a romantiku s metalurgy...
A bude i příběh agrosexuála, gladiátorští vlci na odpis, čarodějka a hrdinové z jiných dimenzí, transport smrti a teleport, pojídání pozemšťanů a trocha postapokalypsy...
To všechno a ještě mnohem víc na vás čeká v téhle knize, v podání autorů, kteří už jsou, nebo se možná brzy stanou, legendami? 

Cena Karla Čapka vydala sbírku ve spolupráci s nakladatelstvím Nová vlna vlastním nákladem jako svoji 15. publikaci
Rok vydání: 2016
Žánr: Sci-fi a fantasy, Literatura česká, antalogie
Počet stran: 463
Vazba: brožovaná


Recenze povídky: Zákon smečky - Jitka Ládrová


Styl psaní je výstižný, čpí středověkem, krví a nostalgií nad životem a smrtí. Autorka do toho ze sebe dala opravdu hodně a je to znát. Nepůsobí to přehnaně nebo křečovitě, čtenář se velmi rychle začte a hlavně vnímá tu správnou atmosféru, kterou se upřímně podařilo autorce vykreslit. 

Vyprávění je ich-formou z několika pohledů pohledů -  Kotrýnely, Brola, Nyrela a Onéna. Krátké pasáže z jejich pohledu čtenáře doslova připoutají ke knize, jelikož jsou nejen čtivé, ale především zajímavé. 

Fascinující lidská rasa. I ten nejčistší záměr dokáže obrátit a pošpinit.

Lákavý příběh o otrocích, kteří mají stanou tváří tvář nebezpečnému souboji v aréně, ze které již nikdo z nich nemusí vyjít živý. Autorka živě vypráví nejen o vztazích mezi otroky, o bezmoci a bídě, o zoufalství a naději, ale také o tom, co se děje mezi Kortelýnou a Brolem, kterého čeká velké překvapení. Samozřejmě jako romantický tip mě to zaujalo, taková třešnička na dortu. ,o)

Na to, že jde vlastně o povídku, obsahoval text vše, co jsem potřebovala. Postavy jsou uvěřitelné a čtenář má možnost je poznat. Atmosféra je naprosto bezchybně vykreslená. Možná bych potřebovala trochu více myšlenek, aby byla psychologie postav více vystupovala z děje, ale jelikož tohle je fantasy povídka, tak je to spíše můj požadavek než chyba. 

Na mě Zákon smečky silně zapůsobil především emocemi. Bezpráví bylo ve světě Jitky Ládrové na denním pořádku, šikana a jiné strasti a bolesti doslova hmatatelné. Skvěle napsaná povídka na čtenáři zanechá šrámy, na mně tedy rozhodně. Úvahy, které ve mně vyvolal text, jsou velkým bonusem, díky němuž jde o čtivo s hlubší myšlenkou a opravdu stojí za to se nad povídkou zamyslet. 

Každý očekával hlavní část dnešního programu - hrdinské klání nejlepších válečníků Tygří říše.

Pokud toužíte po tvrdosti, násilí a hlubších myšlenkách okolo života a smrti, které autorka nastrkala mezi řádky, pak je tato povídka to pravé!



Komentáře