Recenze: ELEMENTUM (Jiří Dittrich)


Po hlavě do neskutečného dobrodružství Alexe Summerse!


Alexi, jsi dědicem celé Mioryvské říše, pocházíš z rodu Nejmocnějších.“ 



Za recenzní výtisk děkuji autorovi Jiří Dittrichovi.

Chci zakoupit fantasy román Elementum.



Tento dobrodružný fantasy příběh mě nalákal svou obálkou. Jakmile jsem ji zahlédla, musela jsem si přečíst anotaci, která zapůsobila stejně vábivě a pak, když nám napsal autor, bylo naprosto zřejmé, že spolupráci s ním neodmítneme. Jsem ráda, když můžeme doporučovat české knižní světy, které stojí za to číst. 

Elementum rozhodně není výjimkou, protože si mě také získalo. Ačkoliv jsem od příběhu čekala něco trochu jiného, tak mě příjemně překvapil a ukázal mi možnosti, o kterých jsem neměla tušení. Svět, který autor vymyslel, rychle pohltí každého čtenáře a je tak snadné si ho užít. :o)

Styl psaní je čtivý, ačkoliv by byl dynamičtější, kdyby se autor až přílišně nevěnoval popisům a trochu zestručnil. Nevidím to jako chybu, je to zkrátka styl psaní, kterým někteří autoři oplývají. Rozepisují se možná až přílišně a někomu to vadí, jiným naopak imponuje. Ačkoliv jde o začínajícího autora, tak se snažil i vhodně vyhýbat opakování slov - v textu ho najdete, ale není nijak výrazné a příběhu neškodí. Autor píše v minulém čase a díky ich-formě má čtenář větší možnost se do děje vžít prostřednictvím hlavního hrdiny a prožívat s ním dobrodružství, jež mu od základů změní život.

Před pár hodinami jsem tu stál a byl jsem normální teenager, a teď mám zachraňovat království před svým starším bratrem. To je ironie. 

Hned na začátku se setkáváme s hlavním hrdinou Alexem, který chodí na střední školu a stejně jako vrstevníci ho čeká maturita. Ovšem jeho na rozdíl od nich někdo sleduje a on netuší proč. Když se s daným člověkem konečně seznámí, začne se mu život převracet vzhůru nohama a on najednou odchází od svých rodičů, od přátel, zkrátka od všeho, co mu bylo známé a vrhá se vstříc novému životu a hlavně nebezpečí. 

Má totiž velké poslání, ačkoliv o tom donedávna nevěděl. Musí zachránit svou říši a postavit se svému bratrovi, který ji ohrožuje. Učitelem se mu tak stává Nowel, ke kterému má blízko. Ten ho seznamuje s celou říší, vypráví mu o rodičích a pomáhá mu věřit si, protože ho čeká neobvyklá a tvrdá bitva, u které nikdo netuší, jak skončí a kolik životů zasáhne. 

Já osobně jsem takovéto fantasy ještě neměla možnost číst. Těžko říct, k čemu bych ho přirovnala, ale jde spíše o vyprávění, ve kterém se Alex snaží sžít se svým novým já a zachránit, co se dá. U toho potkává své nové přátelé a získává místo, kde by dokázal být šťastný...

Slíbil jsem, že tě přivedu, Alexi. Potřebujeme tě.“ 

Hlavní hrdina Alexander Dustin Summers je sympatický mladík, učenlivý, přemýšlivý a odvážný. Získal si mě, protože byl normálním dospívajícím klukem, na nic si nehrál a byl sám sebou za každé situace. Líbily se mi jeho reakce, když se dozvídal nové věci, nebo se naučil něčemu, co bylo neobvyklé. Alex je velmi neobyčejný a skrývá toho v sobě hodně. Čtenář časem bude překvapený. 

Postavy mi přišly přirozené, i když někdy jsem měla pocit, že reagují trošku přehnaně nebo málo uvěřitelně. Charaktery autor vystihl velmi dobře a zajímavým způsobem je oživil natolik, že si je čtenář dokáže představit. 

Ohlédl jsem se z okna a byl tam. Muž v černém kabátě, jehož obličej byl posetý velkým množství vrásek. Určitě mu bylo kolem sedmdesáti. Ale i přes tuto vadu působila jeho tvář jako kámen, z kterého čněl pár hnědých očí upírajících se mým směrem. 

Velkým plusem knihy je neotřelá fantazie, která se opírá o legendu a základy živlů. Taková živlová magie je opravdu neobvyklé téma, které není snadné zpracovat, ale autorovi se to rozhodně povedlo. Dokázal do toho vložit mnohem víc a udělat příběh zajímavějším ve všech směrech. Různé spojení síly a kreativní působení ozvláštnily celý příběh a ukázaly jej jako neuvěřitelně vábivý. 

Pro mě úplný a očekávaný závěr knihy vyšel přesně tak, jak jsem si představovala, takže nenásledovalo žádné překvapení, ale velké finále už mi na frak rozhodně dalo. Autor tedy čtenářům vyšel vstříc a žádná velká překvapení se nekonají, obvykle je čtenář vytuší, ale nemyslím si, že by to někoho odradilo. 

Ačkoliv příběh nebyl nijak zvlášť záhadný, oplýval novými poznatky i zákonitostmi. Autor si meze ohledně fantazie zřejmě nekladl, ale nic nepůsobí přehlceně - ba naopak je to velmi neotřelé a občas jsem i já valila oči. :o) Ráda bych vám o knize řekla mnohem víc, jenže cokoliv řeknu, vás může připravit o zážitek, který bych vás nerada okradla. Tato kniha je plná neobvyklých situací, řešení i vztahů, které hlavní hrdina v průběhu knihy naváže. 

Usoudil jsem, že o mně Nowel má přehnané předpoklady. Vždyť jsem ani nevěděl, jak správně aktivovat svou moc, natož jak bych ji měl použít proti Zekovi. 

Co může čtenářům vadit? Na každého kniha samozřejmě bude působit jinak. Někomu se může zdát, že je příběh až příliš překombinovaný a autor se rozepsal až příliš o věcech, které k sobě nesedí. Já osobně jsem občas měla pocit, že některé věci nebyly přímo dotažené do konce, poté působily nedomyšleně. Něco mi přímo nedávalo smysl, ale šlo především o maličkosti. Každý si toho nemusí všimnout, záleží na tom, jak moc bude do děje zainteresovaný a jak moc bude toužit po další várce čtení. Jelikož jsem náročná čtenářka, tak to samozřejmě posuzuji jinak než ten, který si příběh přečte proto, aby se jednoduše ztratil ve fantasy světě, který dokáže zapůsobit. Elementum napsal začínající autor a s tím také je nutné do knihy jít.

Největším problémem pro mě byla délka, protože ačkoliv byl román velmi chytlavý a lákavý, tak při zkrácení o několik stran textu, by rozhodně působil mnohem dynamičtěji. Některé situace byly až přílišně rozepsané, kdyby se vynechaly, myslím, že by děj ani postavy nijak neutrpěly. 

Komu bych tento fantasy román doporučila? Určitě všem knižním dobrodruhům, kteří touží zažít neobvyklý svět v celé jeho kráse. Máte-li chuť na dobrodružství, které vám rozšíří obzory, pak si Elementum vychutnáte. Dílo je zřejmě více pro muže, ale nevidím důvod, proč by si jej neužila i žena. :o) 


Knižní obálka: 
Jak už jsem řekla, mě si získala. Sám autor mi říkal, že se obává, že naláká spíše ženy, ačkoliv Elementum je kniha, kterou si možná užije více muž. V tom má zřejmě pravdu, ale nemyslím si, že ženy by z této četby byly nějak zklamané, pokud tento žánr mají rády. Jediným mínusem knižní obálky je měkká vazba, která u tak mohutné knihy dostává zabrat. Pevná vazba by byla mnohem vhodnější a lépe by se dílo i četlo. 




Anotace:
Největším problémem Alexandra Summerse byla blížící se maturita. Nebo aspoň do doby, než se mu život obrátil naruby. Vše začne příchodem neznámého cizince. Alex se dozví, že je potomkem jedné z nejstarších, dávno zaniklých civilizací, jež vládla nejen politickou, ale také magickou mocí. Přesněji všemi silami přírody. Tato civilizace ale ve skutečnosti nezmizela. Už po tisíce let se skrývá mimo zraky lidstva a nyní se nachází ve velké krizi.

Alex je nucen chopit se svých povinností a nově objevenou říši ochránit. Jenže s tajemstvím jeho minulosti odhalí i zdrcující pravdu o vlastní rodině. Jeho rodiče jsou už dávno mrtví a úhlavním nepřítelem se stává jeho vlastní bratr, kterého musí porazit.

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2016
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 520
Vazba: brožovaná



Komentáře

  1. Není to něco jako Percy Jackson? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nemohu sloužit. Percy Jacksona jsem neviděla, ani jsem nečetla. :o)

      Vymazat
  2. Aha :-/ Docela mě to láká, ale slyšela jsem na to už hodně různých názorů..

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka mě zaujala tak moc, že jsem si zjistil info o knize a nato jsem si koupil e-knihu. Měl jsem ji přečtenou za 2 dny, ale ten konec mě mrzí, že to takhle rychle skončilo s otevřeným koncem, takže očekávám, že nyní sedí u stolu a píše další díl/y.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle všeho autor slibuje pentalogii, takže se určitě máte na co těšit. Bližší informace naleznete i na Fb stránce Elementum nebo na naší Fb stránce Podporujeme české autory, kam sdílíme nejnovější údaje, týkající se spolupracujících autorů a autorek. :o)

      Vymazat

Okomentovat