Recenze: DOTEKY ŽIVOTA (Barbora Dvorecká)


Knížka plná hřejivé empatie




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji autorce Barboře Dvorecké.


Knihu si můžete zakoupit ZDE



Autorka Barbora Dvorecká, ošetřovatelka a milovnice zvířat (hlavně psů a koní), která žije se svou rodinou na šumavské samotě, poskládala svou prvotinu ze střípků každodenního života. Ať už v povídkách vystupuje sama coby hlavní postava, bere na sebe roli vypravěčky či předává slovo někomu jinému, stále z jednotlivých příběhů sálá opravdovost. A stejně jako život sám jsou i jednotlivá vyprávění humorná, radostná, ale také velmi smutná. Kratší povídky střídají delší, některé mají vystavěný příběh, jiné jsou "jen" myšlenkou či pocitem přeneseným na papír...

V autobiografických částech poznáváme také její rodinu; dvě dcery, které po ní zdědily lásku ke zvířatům a trpělivého manžela, který text dokáže odlehčit trefnými ironickými poznámkami a s jistou odevzdaností přijímá každý nový chlupatý přírůstek do rodiny. Barbora Dvorecká je jednoduše taková ochránkyně zatoulaných a zlomených tvorů. Vždy si ji najdou bez ohledu na to, jestli si může nebo nemůže dovolit živit další hladový krk a ona jim pokaždé poskytne střechu nad hlavou a plnou misku.

Z textů přímo vyzařuje její naladění na zvířecí duši. Její láska k nim je opravdová, ale nepůsobí přehnaně, jak se u některých lidí často stává. Při čtení se neubráníte pocitu, že jste narazili na člověka se srdcem na pravém místě, který žije neobyčejný obyčejný život a dělá věci, které mají smyl. I na pár stránkách autorka dokáže navázat kontakt se čtenářem. Částí z jejího života jsem pouze nečetla, ale byla jsem hostem přímo u ní doma. A když jsem si po dočtení prohlížela různé fotky na jejím profilu na sociální síti, připadalo mi, že si neoživuji vzpomínky na knihu, ale na něco, co jsem opravdu prožila.

Její styl psaní rozhodně nepůsobí jako styl začínajícího autora. Nové vypravování často začíná přímo řečí a rovnou vás uvrhuje do příběhu bez úvodních řečí a popisů. Velice se mi líbilo, že text prokládala i myšlenkami zvířat (a párkrát dokonce i věcí), jako by s nimi vedla dialog. Pro mě to bylo zábavné oživení už tak povedených textů. A rozhodně palec nahoru za povídku napsanou z pohledu samotného psího hrdiny.

Svou vnímavost, názory a postoje zrcadlí i v dalších příbězích, které přestože působí beletristicky, se zabývají tak aktuálními tématy, že jsou v obecné rovině stejně autentické jako ty autobiografické. Společným jmenovatelem všech historek jsou vztahy. Naše vztahy ke zvířatům, k našim nejbližším i ostatním lidem, kteří prochází naším životem. Jednotlivá témata jsou ve své podstatě obyčejná, ale právě v tom spočívá jejich síla. Díky autorčině zpracování jsou velmi lidská a mnoho z nás se v nich (někdy bohužel) může najít. A oceňuji, že přestože jde v mnoha případech o emotivní čtení, Barbora Dvorecká z vás emoce nepáčí násilím.

Nedokázala bych si pro knížku představit výstižnější název, než právě Doteky života. Opravdu to jsou doteky, díky kterým se zamyslíte, uvědomíte si nebo připomenete věci, které často odsouváme do pozadí. Pokud nejste fanoušky povídek, nenechte se odradit. Tyto ve vás něco zanechají a mnoho z vás se k nim určitě bude rádo vracet. Těším se, až si od autorky budu moci přečíst nějakou její další tvorbu. Byla bych ráda, kdybych se časem dočkala i nějakého románu nebo alespoň novely. 

Celou knížku skvěle doplňují kresby ilustrátorky Ivety Autratové, která se zhostila také obrázku na obálce. Iveta Autratová svým umem podtrhla vypravování Barbory Dvorecké, vtiskla zvířecím i lidským hrdinům konkrétní tvář a pomohla je tak vytvořit o to skutečnějšími.




Anotace:
Kolikrát musí člověk utíkat před rozzuřeným býkem, nabrat si močůvku do bot nebo spadnout z koně, než usoudí, že je čas změnit zaměstnání? Jak chytá zloděje nešikovný detektiv? Kolik lásky potřebuje týraný pes, aby znovu začal věřit lidem, jak se jezdí kamionem s ohařem, vyjednává s počítačem nebo zavařuje dýně, a proč někdo vždycky najde zvíře - o tomhle všem vypráví příběhy autorky, žijící na šumavské samotě.
Příběhy plné smíchu i bolesti vás pobaví, dojmou a přesvědčí, že i obyčejném životě se dějí neobyčejné věci.


Barbora Dvorecká: Doteky života
Nakladatelství: Klika
Rok vydání: 2015
Počet stran: 168
Vazba: vázaná

Komentáře

  1. O knize už jsem slyšela a celkem mě láká, tak se po ní budu muset v "povánočním" období podívat :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat