Recenze: HEJKALKA (Petra Martišková)

Les nikdy nebyl lákavější! 



"Jenže já nejsem hejkal," namítla Hejkalka. "A to je právě to, čemu nikdo nerozumí." Pokýval hlavou přemýšlivě Protiva. "Když se narodí kluk, je to hejkálek. Když se narodí holčička, je to vždycky lesní víla. Krásná, ladná, s průsvitnými křidélky, půvabná a něžná lesní víla. Ale ty nejsi ani kluk, ani víla."

Za recenzní výtisk děkuji autorce Petře Martiškové


Spisovatelka Petra Martišková na Fb


Chci zakoupit knihu Hejkalka



Ještě teď, když se dívám na pohádkovou knihu Hejkalka, cítím vůni jehličí a atmosféru nenásilných a zábavných příběhů. Při psaní této recenze jsem si říkala, že opravdu není jednoduché hodnotit dětské knihy, když už jsem ve světě dospělých. Ale vidět reakce mého syna, který se usmíval na obrázky a poslouchal lákavé dobrodružství, mi k posouzení pomohly. 

Já znám hejkaly jako děsivá stvoření, která svým hlasem plaší návštěvníky lesa. Autorky však pojaly tuto knihu naprosto originálním způsobem a poukázaly na hejkaly, kteří nevzbuzují strach, ale naopak sympatie a touhu je poznat blíže. Myslím, že odvážná Hejkalka je vzorem pro všechny děti, které jsou trochu úzkostnější a bojí se. Ukáže jim, že není důvod se bát...


Styl psaní je opravdu pohádkový, nenásilný a hlavně čtivý. Autorky zbytečně nezatěžuje děti nějakými sáhodlouhými větami nebo nedůležitými fakty. Zkrátka opravdu líčí příběh, který je pro dětskou mysl zajímavý, vábivý a hlavně nenásilný.

"Nebuď strašpytel, Janku," zlobila se na něj Hejkalka. Chytla ho za ruku a táhla ho za sebou. "To jsou jen větvičky stromů." 

Poklidný a místy zábavný akční děj vypovídá především o hlavní aktérce knihy, Hejkalce, která je dětem velmi blízko svými rošťárnami a zajímavými zážitky. Vše se odehrává v lese plném kouzelných stvoření, jež děti okouzlí.

Hejkalka působí velmi přirozeně a mile. Věřím, že dětem bude hodně blízká a rádi s ní budou prožívat krátké příhody, o kterých kniha vypráví. Myslím, že naše nejmenší zaujme především fakt, že je to malá zlobilka, která zažívá nejrůznější dětská dobrodružství.

Janek Hejkálek je strašpytlík a skvěle doplňuje neobvyklou Hejkalku. Tuto dvojici si oblíbí každý správný rošťák. :o)

I další hrdinové tohoto románu pro malé čtenáře jsou uvěřitelní a zaujmou. Setkáte se se zvířátky, vílami i vodníkem, no, zkrátka s každou správnou pohádkovou postavou.

Líbilo se mi, jakým způsobem dokázaly autorky vylíčit vztahy v rodince Hejkalů. Nezatěžují jimi děti a přesto mezi řádky vystupuje teplo rodinného krbu, radost, láska a přátelství. Občas na malé hrdiny sáhne i strach, když se dostanou hlouběji než čekali.

Tatínek se na ni dlouze podíval, složil noviny a povzdechl si. "Ty naše malá uličnice."

Já osobně jsem ocenila, že autorky mají svou fantazií a přitom důmyslnými dobrodružstvími rozvíjí dětskou mysl a poukazují na to, co je špatné a co dobré. Tedy ano, na malé čtenáře v této knize čeká ponaučení.

Velkým bonusem jsou určitě ilustrace, které příběhy velmi krásně doplňují. Dětská představivost je ohromná, ale přeci jen malým čtenářům dělá ohromnou radost, když skutečně vidí Hejkalku a její rodinu nebo přátelé. Knihu ilustroval Josef Quis.






"Páni, to je teda něco!" vykulil na ni oči Janek. "Ty bys mohla klidně být tajná špionka. A vůbec bys nemusela mít odposlouchávací zařízení." 

Já jsem ohledně dětských knih pro svého syna hodně vybíravá. Dávám si záležet na tom, aby šlo skutečně o dětský svět a nepletlo se do něj násilí ani nevhodné situace. V této knize však nic takového nehrozí. Nemám obavu doporučit ji dalším maminkám pro své děti, které se v četbě možná i poznají, protože jsou třeba podobně rozpustilí jako hlavní hrdinka Hejkalka. 

Myslím, že po této knize už se Vaše děti na les nebudou dívat jako dřív, ale objeví v něm spousty tajných skrýší, kde by se mohli hrdinové této knihy schovávat. Dokud bude fantazie a touha věřit na pohádky, kniha pro ně odhalí les v novém kabátě a na Hejkalku jen tak nezapomenou. :o)




Knižní obálka: 
Krásně vypovídá o knize a je líbivá. Můj syn si ji oblíbil díky hřejivým barvám a veselosti, kterou v sobě nese.




Anotace: 
Od té doby, co se malá strašidlácká holčička Hejkalka narodila, běhá celé dny po lese, vyvádí různé lotroviny a les, do kterého se narodila, má prozkoumaný do poslední větvičky. Je totiž plný pokladů, ale nejsou to poklady ledajaké. Zdejší strážci totiž hlídají kouzelné bylinky. Jenže co všechno se může stát, když se bylinky dostanou do nepovolaných rukou? A co teprve, když se Hejkalka ocitne z rodného lesa rovnou u lidí? To potom musí spojit síly její věčně ustrašený kamarád Janek, sokol Protiva i všichni obyvatelé lesa, aby se ji pokusili zachránit a přivedli ji zpátky. Hejkalka přitom pozná cenu přátelství, naučí se pomáhat druhým a zjistí, že být jedinou Hejkalkou na světě není zase tak špatné. Ilustracemi vyzdobil Josef Quis.

Nakladatelství: Brána
Rok vydání: 2016
Žánr: Pro děti a mládež, Pohádky
Ilustrátor: Josef Quis
Počet stran: 128



Fotografie nafotila Chensie Ips z knihy Hejkalka (Petra Martišková, Tereza Hieke)

Komentáře

Okomentovat