Recenze: VOLBA - KLÍČOVÝ OKAMŽIK (Jakub Trpiš)

Román, který není černobílý...


"Temnota se blíží. Svět zanikne, protože jsi za něj přestal bojovat. Svět shoří." 




Za recenzní výtisk děkuji autorovi J. Trpišovi


Volba - Klíčový okamžik na Fb


Chci zakoupit knihu!


Tato kniha se prezentuje jako psychologický, detektivní a duchovní román, který využívá dystopické roviny, aby poukázal na svět, který se hroutí před našima očima. Jakub Trpiš do své knihy vsadil hlubokou myšlenku a jako začínající autor ji také dokázal ztvárnit. Nejpíš tuto knihu nedokážu ocenit jako čtenář, který se věnuje duchovní literatuře a hledá sám sebe nebo vidí život v otázkách.


Styl psaní je takový prostý, což by nevadilo, ale já nevnímala lehkost. Spíše jakousi těžkopádnost v pozadí textu, občasnou kostrbatost, která celkové čtení kazila. Jelikož šlo o dílo s vážným tématem, styl psaní mi čtení ještě zbytečně ztěžoval. Kniha je psaná v er-formě a dá se z ní vycítit otázky, které se čtenáře snaží oslovit a vnést mu něco do života. 

"Dejte nám konečně nějakou jistotu, nemáme se o co opřít."

Příběh, ve kterých prožívá hlavní hrdina své dny prostým způsobem po boku své lásky Elišky, mi vyzníval málo uvěřitelně a lehce pateticky. Byl až moc obyčejný a styl psaní ho nijak nepozvedl. Možná to na mě působí takhle, protože jsem snílek, dokážu se s realitou vypořádat a jsem skutečně šťastná, takže jsem nechápala, proč si neustále hlavní hrdina stěžuje a hledá sám sebe, když pro mě je to vlastně samozřemost a stačí prostě podívat se prostě kolem sebe. Jsem od přírody optimista, takže depresivní lidé jsou pro mě trochu záhadou. Takže, když jsem měla možnost vidět do hlavy Tomášovi, byl to pro mě spíš očistec, protože se dle mého až příliš litoval a zbytečně kňoural.
Zajímavější pro mě byl děj, který se odehrával v krytu, působil chladnějším a díky tomu i živelnějším dojmem, a ve dvou zbývajících částech.

Ohledně postav to bylo takové trochu nevyvážené. Některé působily stejným dojmem a vyznívaly ploše, jiné byly uvěřitelnější, ale také se přílišně nelišily.

"Jak rozeznám člověka, který dává prostor své duši, od toho, který to nedělá?"

Hlavní hrdina Tomáš Jedlička je učitel na základní škole. Přes den je vzorný manžel, který miluje svou ženu Elišku. Žije normálním životem jako každý člověk a působí poněkud nemastně neslaně, doslova nudně. Ale v noci se jeho svět obrací vzhůru nohama a on se propadá do paranormální reality, ve které nic není jako dřív...
Tomáš je celkem řešitel a zaobírá se spousty věcmi, které jsou pro něj důležité, ale pro čtenáře ne - pokud se přímo o duchovní hodnoty nezajímá a nečte knihu s tímto záměrem. Mně přišlo, že měl zuboženější mysl v běžné realitě než v místě, kde svět prakticky neexistoval bez válek.

Kohl byl postava, která na mě působila zvláštním uvolněným dojmem. Dokázala jsem psychologa pochopit, ikdyž občas mluvil tak, že běžný čtenář valil oči, tak lidé, zabívající se touto tématikou opět vidí víc, než my obyčejní smrtelníci. ,o)) Pro mě byl nejpříjemnější postavou, jelikož jsem optimistka, která na život pohlíží podobně a dokážu ho vnímat ve více barvách, než hrdina Tomáš.
Autorovi se podařilo psychologa velmi dobře vystihnout. Vždy, když jsem četla pasáže, ve kterých se objevoval, vnímala jsem hřejivost, kterou se snažil vnuknout do děje sám autor. 

"Naďo, co je tedy naším úkolem?""Musíte ho zastavit. Neznám jeho jméno, ale vím, že je velmi nebezpečný. Nevidí a neslyší. Nažene nás do místa, ze kterého již není úniku."

V případě, že se zaměřím na psychologii, kterou by měla kniha obsahovat, tak mohu říct, že Jakub Trpiš se opravdu snažil napsat psychologický román a poměrně kreativním způsobem se mu to v rámci možností i povedlo. Jsem zvyklá na psychologické romány, takže na začínajícího autora to bylo vcelku dobré.
Duchovní romány načtené nemám, takže je pro mě těžší to soudit, ale podle mého se autorovi prvky duchovních románů podařilo nastínit a hlavně jimi čtenáře zaujmout.
Detektivní zápletka byla zajímavá, stále zahalená v tajemství a o to lákavější, když samotní hrdinové vlastně netušili, co se děje a po čem pídit. 

Občanská válka zuřila po celé Evropě a on už ztrácel přehled s kým válčí.

Kniha je rozdělena na tři části. 

V první části (Já) poznáváme Tomáše, jeho zvyky, psychické problémy, stereotyp denního života a setkáváme se s Kohlem, který pro čtenáře bude asi nejzajímavější a nejpovedenější postavou celé knihy. Tohle je také největší část, kde děj oplývá těmi duchovními hodnotami, zbloudilými otázkami a hledáním vlastního já. 

Jak napovídá druhá dynamičtější a záhadnější část s názvem My, tak Tomášova rodina se rozrůstá. Ale pro něj nadchází složitá doba, protože se má spojit se svým týmem. Naďa přesně ví, co Tomáše čeká a nijak ho nešetří. Tuto část obzvláštní a změní v napínavou detektivní zápletka.

Třetí část, nejakčnější a nejpůsobivější, je více dystopická a ukazuje na budoucnost, ve které už Tomáš ví, co se stalo a že stačilo jen otevřít oči, aby viděl vše, co na blížící se peklo poukazovalo. Čtenář se také více zaplétá do politiky. 

"Ty sny se vrátily. Je to ještě horší, než předtím." 

Nemám pocit, že by knize ublížilo, že v ní bylo zasazeno více žánrů. Knižní světy nejsou jen černobílé a autor dokázal, že pokud vhodně zkombinujete prvky různých žánrů, může vzniknout zajímavá a lákavá četba. 
Knihu bych zřejmě doporučila lidem, kteří se duchovní četbě věnuji a vyhledávají ji. Běžný čtenář, který není zvyklý číst duchovní četbu a číst ji nechce, nejspíš knihu dostatečně neocení.

"Konec se blíží."

Knižní obálka: 
Je zvláštní stejně jako obsah knihy.




Anotace: 
„Zdá se mi o světě v plamenech. O jaderných bombách, které dopadají jedna za druhou a polykají města jako rakovina. O našem dožívání v podzemním krytu, kde se z nás pomalu stávají zvířata. Ty sny jsou tak živé. Bojím se, že se jednou budu chtít probudit a zjistím, že je pozdě.“ Tomáš je mladý muž v nejlepších letech. Ačkoliv se zdá, že mu nic neschází, upadá do stále větší deprese. V práci to s ním jde od desíti k pěti a po marných pokusech vzdává i snahu o opětovné sblížení se svou ženou Eliškou. Aby toho nebylo málo, pronásledují ho postapokalyptické sny plné beznaděje. Depresivní nálada ho opustí až v okamžiku, kdy se seznámí s podivínským psychologem Kohlem, který mu ukáže, jak být šťastným a lepším člověkem. To je ovšem jen začátek Tomášova příběhu, který nakonec vyústí ve strhující finále. Kniha Volba je literárním debutem mladého českého autora Jakuba Trpiše. Prolínají se v ní prvky duchovní literatury, sci-fi, detektivky, psychologického i milostného románu. Poprvé vyšla v roce 2012. Příběh v sobě nese silné poselství, které může změnit život jednotlivce i celé společnosti.

Nakladatelství: J. Trpiš
Rok vydání: 2016
I. vydání s názvem Volba roku: 2012
Žánr: Detektivky, Literatura česká
Počet stran: 216

Komentáře