Profil: Markéta Hejkalová



Za fotografii děkujeme Markétě Hejkalové.




Co o sobě autorka prozradila? 
Narodila jsem se v den, který je jednou za čtyři roky (29. února), napsala jsem sedm románů, několik knih faktu a přeložila jsem celkem dost knih z finštiny. Pořádám Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě. Více informací o mně se lze dozvědět mj. ve Wikipedii: https://cs.wikipedia.org/wiki/Markéta_Hejkalová


V projektu: 


Co můžete ještě očekávat?
  • Rozhovor s autorkou
  • Úryvek z knihy
  • Autorská soutěž 


Díla: 




Anotace:
Česká žena Monika neví, co si dál počít se životem. Pak odjede s manželem, badatelem blíže nejmenovaného ústavu pro zkoumání totalitní minulosti, na několik měsíců do Jižní Koreje. Tam se bezhlavě zamiluje do muže, o němž ví jenom to, že v něm potkala svoji druhou polovinu. Zrovna tak dobře ví, že jejich veliká láska jednoho dne skončí, protože v obyčejném lidském světě nepřežije. Věčné štěstí a muže na celý život hledají i další hrdinky románu: paní Song, již manžel přiměl k útěku ze Severní Koreje, úspěšná česko-finská podnikatelka Kamila, která už nevěřila, že potká toho pravého, i tajemná slečna Lee. Která z nich nepřežije? Kruté paprsky severokorejské diktatury dopadají až do Soulu, do univerzitního kampusu, ztracených zákoutí i purpurového pokoje hodinového hotelu Ben Hur. Ale nejen tam. Ženy netuší, že jsou jen loutkami v podivné hře a jejich pohyby řídí neznámé vzdálené ruce. Nebo až příliš blízké? Kniha Rudé paprsky severního slunce je originálním spojením tklivého milostného příběhu a napínavé detektivky a čte se jedním dechem.

Nakladatelství: Hejkal
Rok vydání: 2014
Počet stran: 216
Vazba: vázaná s přebalem


Andělé dne a noci




Anotace:
Hrdinové románu Andělé dne a noci, žijící na různých místech světa, se ocitají v okamžiku životního zlomu. Češka Marta řeší hrozící krach své firmy i svého manželství, baskický novinář Kerman sbírá síly k rozchodu s teroristickou minulostí i s dlouholetou přítelkyní a moskevský učitel Vladimír pracuje pro podezřelou vlasteneckou organizaci, aby zapomněl na smrt své ženy. Jejich osudy se jednoho dne protnou a jejich příběhy se vydají nečekaným směrem. Míří do nebe, ale možná kráčejí do pekla. Najdou cestu zpátky? Román, který začíná jako psychologická próza, se záhy mění v napínavý politický thriller. Autorka využila své několikaleté zkušenosti v diplomatických službách a zasvěceně dává čtenáři nahlédnout do světa, v němž důležití paňácové pózují před objektivy, jak pevně třímají v rukou kormidlo dějin, a přitom se ho sami zoufale a křečovitě drží, aby je nesmetla příští vlna zla a oni neutonuli v moři své vlastní nicotnosti.

Nakladatelství: Hejkal
Rok vydání: 2012
Žánr: Romány, Literatura česká
Počet stran: 184

Důkazy jejího života




Anotace: 
Román o lásce, která se většinou objevuje tehdy, když ji vůbec nečekáme. Ze života hlavní hrdinky Jolany se ale láska nečekaně ztrácí. Některé ženy v takové situaci propadají zoufalství. Jiné hledají muže: spolehlivé rameno, útěšnou náruč, nebo prostě sex. A někdy nacházejí radost. Čtivý příběh z diplomatického prostředí, určený nejenom ženám, se odehrává v Česku, Bruselu a Kosovu a osudy hrdinů sledujeme na pozadí evropských snah o konstruování politicky korektního světa.

Nakladatelství: Hejkal
Rok vydání: 2010
Žárn: Romány pro ženy, Literatura česká
Počet stran: 150

Kouzelník z Pekingu




Anotace: 
Román ze současnosti, v němž se osudy tří žen prolínají na území tří států - Česka, Číny a Finska. Z dějově dosti propleteného příběhu vystupují do popředí tři hrdinky: stará dáma Vlasta, pokoušející se i přes neblahé životní zkušenosti najít smysl života; emancipovaná Hana s manželskými problémy, které chce řešit vztahem k milenci a pracovním pobytem v Pekingu; nehezká asistentka čínského kouzelníka Jasmine, zoufale shánějící peníze na matčinu operaci. Jejich křivdy, propady, naděje a lásky v minulosti i současnosti řeší tato kniha, jež není nijak převratná, ale číst se dá docela dobře.

Nakladatelství: Hejkal
Rok vydání: 2008
Žánr: Romány, Literatura česká
Počet stran: 218

Slepičí lásky




Anotace: 
Příběh ze současnosti, ve kterém se náhodně a nečekaným způsobem prolínají osudy hlavních protagonistů. Na dálnici se jednoho červencového odpoledne odehrává zvláštní příběh. V autě, na cestě do nedalekého maloměsta míří rodina s dospělou dcerou, která chce rodičům oznámit, že bude svobodnou matkou. Její milenec, úspěšný politik, náhodně jede stejným směrem za rodinou a setkává se se svou dávnou milenkou. Mladý manželský pár veze osmiletou dceru k lékaři. Spojí je nemoc jejich dítěte, nebo žena odejde za milencem? V nádražním bufetu prodavačka, vysokoškolačka, která své ambice a rodinu prohrála v automatech, čeká na další šanci. Všichni hrdinové se ocitají na jakési osudové křižovatce. Bilancují svůj dosavadní život a my spolu s nimi cítíme pocit beznaděje, opuštěnosti, deziluze a prohry.

Nakladatelství: Hejkal
Rok vydání: 2006
Žánr: Romány, Literatura česká
Počet stran: 154

Vždycky jedna noc



Anotace: 
Román, odehrávající se v České republice a ve Finsku na počátku 21. století, vypovídá o citových problémech dcery a matky. Čtyřiadvacetiletá Ilona se po rozchodu s přítelem vrací k rodičům do Brna, kde přijme práci v univerzitní knihovně. Frustrovaná mladá žena, toužící po úspěchu a štěstí, se náhodně seznámí se starším přitažlivým Finem, rozvedeným regionálním ředitelem firmy na mobilní telefony v Kuala Lumpuru. Po krátké známosti se za něj provdá. Její představa o pohodlném životě v přepychové rezidenci i o cestování po světě se však nevyplní. Manželova bývalá žena těžce onemocní a on se musí v Helsinkách postarat o malou dceru. Zklamaná Ilona se těžce vyrovnává se změněnou situací. V cizí zemi, bez rodiny a přátel a s minimální znalostí jazyka, je nucena místo zaneprázdněného manžela pečovat o malé dítě. Také představy její matky o životě se rozcházejí s realitou. Přichází o lukrativní zaměstnání a její pokus řešit manželskou krizi vztahem ke stárnoucímu zpěvákovi končí zklamáním. Druhá próza české autorky, uplatňující své zkušenosti z pobytu ve Finsku, se nevymyká průměru a v některých motivech ztrácí věrohodnost. Ozvláštňují ji citáty z eposu Kalevala.

Nakladatelství: Hejkal
Rok vydání: 2004
Žánr: Romány, Literatura česká
Počet stran: 166

Ženy a cizinci na konci tisíciletí




Anotace: 
Osudy dvou kamarádek a lidí kolem nich, které se odehrávají v 80. a 90. letech 20. století, kdy se všechno změnilo. Berenika a Majka vypomáhají na brněnském výstavišti. Majka se snaží seznámit se zajímavým cizincem, neboť se touží provdat do ciziny. Nakonec se však seznámí s Vaškem a zůstává v Čechách. Když se zase kamarádky sejdou, je Majka šťastně vdaná a Berenika rozvedená. Dojde k sametové revoluci a Vaškově rodině vrátí obchod. Berenika se zase setká se svojí osudovou láskou Ferem, který emigroval do USA, a vezmou se. Hodlají spolu otevřít knihkupectví s kavárnou. Jelikož se jim nedaří, kavárnu zavřou a Fero se živí masážemi, což Berenika těžce nese. V té době se k nim nastěhuje tchyně, která jí pomůže najít práci v oboru veletrhů. Majka zatím porodí dvě dcery a Vaškovi se v podnikání výborně daří. Rodinné vztahy obou pří- telkyň však po čase mají krizi. Zkrátka celý příběh je o tom, jak se všechno v životě střídá - jednou nahoře, jednou dole - a ze všeho nejhorší jsou mezilidské a rodinné vztahy.

Nakladatelství: Hejkal
Rok vydání: 2002
Žánr: Romány pro ženy, Literatura česká
Počet stran: 142



Jednoho dne - novela v knize Divné dny: Láska v pěti novelách



Anotace: 
Kniha Divné dny s podtitulem Láska v pěti novelách přináší pět příběhů žen, do jejichž spokojených životů náhle zasahuje krize v pěti různých podobách. Jádrem knihy je novela Hany Pražákové (1930 - 2010) Divné dny. Hana Pražáková byla známá jako autorka knih pro děti a dívky, po roce 2000 zaujala memoárovou prózou z padesátých let Nadějí tu žijem (v níž líčí věznění svého otce, spisovatele Františka Křeliny, a život jeho rodiny tzv. na svobodě). Divné dny byly napsány už v roce 1992 a dosud nevyšly mj. proto, že byly na samostatnou knihu příliš krátké. Redaktorka knihy Markéta Hejkalová (dcera Hany Pražákové) proto oslovila několik dalších spisovatelek, v jejichž díle jsou také hlavními postavami ženy a pro jejichž texty je důležitá naděje. Výsledkem je tato kniha, obsahující kromě titulní novely příběhy Etely Farkašové, Věry Noskové, Markéty Hejkalové a Evy Tvrdé. Hana Pražáková píše ve čtivé titulní novele Divné dny o nevěře, hrozící rozbít dosud šťastnou rodinu, ale píše o ní s pochopením pro všechny zúčastněné a dokonce s dávkou humoru. Slovenská spisovatelka Etela Farkašová v novele Na rubu plátna vypráví o neblahém rodinném dědictví, které zasahuje do života mladé dvojice. V jejím textu nechybí tragická hloubka, ale ani naděje. Kratší novela oblíbené Věry Noskové Něco se musí stát aneb Význam počítače v rodinných vztazích, plná humoru a ironie, líčí složitý vztah matky a dcery a jejich soupeření o jednoho muže. Markéta Hejkalová píše v novele Jednoho dne o lásce, která nemůže přežít v každodenním světě. Do banálního příběhu nevěry vstupuje několik nečekaných událostí a celá situace se ocitá v jiném světle. Eva Tvrdá vypráví ve velmi čtivé novele Slunce a piškoty o zlých anonymních dopisech, které náhle vtrhnou do života jedné spokojené ženy.

Nakladatelství: Hejkal
Rok vydání: 2016
Žánr: Novely, Literatura česká
Počet stran: 216

Komentáře