Rozhovor s Eliškou Richterovou: KRIZI MÁM SNAD PŘED KAŽDÝM PSANÍM.


Součástí projektu Podporujeme (začínající) české autory je i rozhovor, na který se Eliška Richterová, autorka knihy Dračí princezna (Dívka v ohni 1.) těšila stejně jako my. 

Natolik jsme se dobře bavily, že rozhovor bez úprav měl kolem dvaceti stránek. Po vymazání osobních rozhovorů klesl počet stránek na jedenáct a v tuto chvíli máte možnost číst finální verzi rozhovoru, ve které jsme se snažily naservírovat vám to nejzajímavější a nejdůležitější! 

Elišce velmi děkujeme za příjemný a zábavný rozhovor. 





Eliška Richterová (*1994) je začínající autorka z města Náchod na severovýchodu Čech. Po střední škole, kde studovala informační technologie, přesedlala na zcela odlišný obor; cestovní ruchu. Jak sama přiznala, bylo to hlavně z důvodu noční můry jménem matematika, což my naprosto chápeme. :D Momentálně tedy studuje bakalářský program management cestovního ruchu na Univerzitě v Hradci Králové. V tomto roce vydala svou prvotinu; knihu Dračí princezna, která je zároveň prvním dílem z připravované série Dívka v ohni. Svá další díla publikuje na serveru Ourstories a mimo to se také věnuje psaní knižního blogu Knižní svět.


Co tě inspirovalo k napsání knihy Dračí princezna?

Abych pravdu řekla, už si moc nevzpomínám. Dračí princeznu jsem napsala už před několika lety a vím, že jsem si dala za cíl napsat nějaký příběh o dracích. A právě tohle se mi zdálo jako takové neokoukané téma, tak jsem se do toho pustila. Ale většinou základ nějakého svého příběhu hledám ve svých snech, je možné, že tam vznikl ten impulz.


Šlo o tvůj prvotní nápad na knihu?

Ono to bylo tak: První příběh, který jsem kdy dopsala byl o upírech. Zatím jde o tři díly, čtvrtý a pátý mám rozepsaný. Potom jsem začala psát tu Dračí princeznu, u které mě kamarádka dokopala k jejímu vydání, protože se jí hrozně líbila. Jinak fušuju i do ostatní fantasy havěti, mám rozepsaný taky jeden příběh o andělech.


Je ti hlavní hrdinka Tenesie něčím podobná (fyzická či duševní podoba)?
Maximálně tím, že má tmavé vlasy 😃 Jinak bych neřekla, že jsme si nějak podobné. Ale kdyby mi to nějak mělo pomoci v tom, abych potkala Ethana, klidně bych se změnila. 😃


Když už jsme u toho Ethana... Kde jsi brala inspiraci k hlavnímu hrdinovi? Protože ten byl skutečně krásně tajemný a určitě si každou čtenářku svým šarmem získal. Bylo těžké vystihnout jeho charakter?
S Ethanem jsem neměla vůbec žádný problém. Ten se psal úplně sám a docela se mi ho podařilo vystihnout podle mých představ. To se vlastně týká všech postav v Dračí princezně. Všichni se chovají tak, jak jsem si představovala.


Tak to je super. :o) Bylo těžké vybrat jména pro své hrdiny nebo si je zkrátka "vybrali sami"? Proč jsi vlastně nešla do českých jmen?
Těmi jmény jsem se chtěla hlavně odlišit od ostatních knih. Jinak s vybíráním jmen jsem neměla žádný problém. Jak říkáš, postavy si je zvolily samy. 😃 Jen s Tenesie jsem si chvilku lámala hlavu, protože jsem chtěla něco vážně neobvyklého, takže jsem její jméno sestavovala sama ještě před začátkem psaní příběhu. 😃


Ta romantická linka byla něžná a krásná. Prozradila jsi mi, že chystáš další díly... máš v plánu tu romantickou linku rozvíjet? Mohou se čtenáři na něco takového těšit? :o)
Tak teď si budu lámat hlavu, abych toho neprozradila moc. Na pěkné chvilky mezi Ethanem a Esie se čtenáři těšit můžou, ale Tenesie bude mít větší problém, se kterým se bude muset vypořádat. Na více informací si vážně budete muset počkat. Jinak bych se taky nemusela udržet a prozradila bych toho moc. 😃


Kolik tedy knižní série Dívka v ohni bude mít vlastně dílů? Kolik máš plánováno? :o)
Úplně první myšlenka byla 4. díly. Dokonce už mám i vymyšlený děj, o čem by mohly být, ale uvidíme, jak mi půjde psaní dvojky, radši moc nebudu předbíhat. 😃


A obálku na Dračí princeznu sis dělala sama, nebo jsi měla představu a někdo ti s ní pomáhal?
To byla moje práce. 😃


Míváš při psaní někdy literární krizi? A jak ji řešíš?
Krizi mám snad před každým psaním. 😃 Můj problém je, že jsem od přírody děsně líný člověk, tak mi trvá, než se dokopu k tomu, abych se vůbec k tomu psaní dostala. 😃 Ale jakmile sednu ke klávesnici nebo vezmu tužku do ruky, tak už to jde samo. Že bych se někdy zasekla u nějakého příběhu na delší dobu, to se mi ještě nestalo. Naštěstí!


Co tě vedlo k tomu, aby ses stala spisovatelkou? :o)
Řekla bych, že největší podíl na tom má moje mamka, která mě v psaní vždycky podporovala. Četla všechno, co jsem napsala a všelijak mi pomáhala, za což jí budu navždy vděčná. Druhou motivací byla moje láska ke knihám. Vždycky jsem chtěla zažít ten pocit a zjistit jaké to je, uložit si vlastní knihu do knihovny. Mimochodem, je to nepopsatelné, doporučuji vyzkoušet!

Jak píšeš? Spontánně (pokračování a samotné vyústění probíhá za pochodu či za pomocí snů), nebo se držíš předem sestavené osnovy a tedy hned od začátku víš, jak bude příběh směřovat? Většinou mě napadne začátek a konec, pak přemýšlím nad tím, jak by celý příběh mohl probíhat a držím se základní linky, jenom v průběhu ladím detaily. Většinou se ale stane, že mě vždycky napadne něco navíc, takže to pak celé upravuji.

Co tě vystihuje (nebo by tě mohlo vystihovat) lépe. Čtení na záchodě nebo pod dekou při baterce? Asi pod dekou při baterce. Většinou čtu pozdě do noci 😃



***


Wish ukojila svou morbidní zvědavost u poslední otázky a já mohu tento rozhovor ukončit. Nejspíš si říkáte, že jste čekali, že vás inspirujeme nějakými novými knihami, jako se to vždy snažíme udělat... Ale neklesejte na mysli! Inspirační článek o knihách s Eliškou Richterovou bude brzy k přečtení a věřím, že vás překvapíme knihami, které ještě neznáte. Alespoň mně autorka obzory rozšířila.

V případě, že máte sami nějaké dotazy, kterými jsme Elišku nepotrápily, můžete nám je napsat do komentáře a my se za vás poptáme. Nebo pokud máte pro strach uděláno a nebojíte se zajít do dračí sluje, zeptejte se Elišky Richterové sami. :o))




Líbil se vám rozhovor? Brzy bude následovat další s českou autorkou, se kterou spolupracujeme v projektu Podpora českých autorů. 

Komentáře