Recenze: RADEK - MISTR V KOMPLIKOVÁNÍ VLASTNÍHO ŽIVOTA (Katka Heřmanová)

Vtipná a romantická jednohubka


"Věř a nevzdávej se. Bojuj. Vždycky se snaž. Neber ´ne´ jako odpověď. Nepřipouštěj si neúspěch. Dokážeš všechno, co si zamaneš!" 



Anotace: 
Jmenuju se Radek. Žiju životem, co by se snad dal označit za naprosto normální a spokojený, jen kdyby nebylo pár malých detailků. Jako třeba toho, že jsem gay. Že moje rodina to ví. Že je s tím povětšinou smířená, což není vždycky tak výhodné, jak by si každý mohl myslet. Že moje vztahy, když už se mi je podaří navázat, jsou většinou založené pouze na postelových hrátkách. Že můj nejlepší přítel není gay, ale je zatraceně hezký. Že moje babička je zapřísáhlá křesťanka. A že jsem tak nějak obecně... Mistr v komplikování vlastního života.

Nakladatelství: Nová Forma
Rok vydání: 2013
Žánr: Novely, Literatura česká
Počet stran: 90

Za recenzní výtisk děkujeme autorce Katce Heřmanové


Autorčin blog Arvari píše


Zakoupit knihu



Knížečka Radek (Mistr v komplikování vlastního života) je homosexuální příběh, kterých podle všeho moc není. Což je škoda, já mám takovou tematiku ráda a přečtení této prvotiny od začínající autorky mi vykouzlilo úsměv na rtech... :o)

Styl psaní je jednoduchý a čtivý. Ke knize a hlavně k Radkovi mi to sedělo, takže jsem s tím neměla problém. Malé obtíže vyvolané vypravěčským stylem, protože je to opravdu vyprávění, zmizely po pár stránkách, kdy jsem se do knihy vžila. 

"Nevíte, jak dlouho ještě míní pratetička žít?""Mysleli jsme, že umře už před patnácti lety," povzdechl si táta. "Bezva, nakonec se kvůli ní budu snad muset i oženit, ne?" 

Hlavní hrdina Radek je gay a jeho rodina se s tím zajímavě smířila. On sám je tak trochu promiskuitní a vůbec se tím netají. Rád si užívá života. Tedy do té doby, než se komplikovaně zamiluje...

Je mi něco málo přes jednadvacet. Vyrůstal jsem ve zcela průměrném městě, mám úplně obyčejné špinavoblond vlasy a hnědozelené oči. Měřím metr třiaosmdesát, štíhlejší postava. Mám rád tmavé kalhoty, barevná trička a tašky přes rameno. 

Radkova maminka je milá a příjemná žena, která svého syna podporuje a miluje, i přesto že se od něj vnoučat nedočká. Neuvěřitelně mě bavila a byla úžasná v tom, jak mateřská a zvídavá dokázala být. A to její pečení! Hned jsem měla chutě. Zkrátka maminka k pohledání. :o)

Celá Radkova rodina je fajn a hlavně díky ní povětšinou hlavní hrdina zažívá ty nejúžasnější a nejhumornější situace, ve kterých jsem občas i vybouchla smíchy. Vztah s maminkou je dokonale popsán, byl úžasný, humorný a já se na Radkovu maminku i sama těšívala. 

To jsou pro mě nejvýraznější postavy a také nejzábavnější. Bohužel vykreslení charakterů v útlé knize opravdu představuje problém, protože autor nemá zkrátka dostatek prostoru, kam by všechny informace sepsal. Já s tím do toho šla a tak mě to nijak nepřekvapilo a i přesto jsem si hrdiny oblíbila.

Prostě jsem tušil, jo, už po tomhle prvním zážitku, že mámu můj milostný a sexuální život nějakým zvláštním, perverzním způsobem fascinuje. 

V knize je pro čtenáře bezkonkurenční humor. Několikrát jsem se dokázala smát i na hlas a to nejsem fanouškem vtipných knižních textů, tak v tomhle případě mě to skvěle nabudilo a se vším se to krásně propojovalo. Erotika byla vhodně napsaná, i když někdy to tedy byla síla v tom nejlepším smyslu. Hanlivým slovům se autorka nevyhýbala, k příběhu to ovšem sedělo a nebylo tam nic, co by vyznívalo afektovaně a přemrštěně.

Velmi příjemným překvapením pro mě bylo, že v knize byly opravdu romantické texty. Tedy gay láska v mých dlaních a naživo v mé hlavě. Upřímně, tušila jsem, jak to dopadne, ale to mi vůbec nesnížilo nadšení ze čtení, ale naopak mě to popohnalo ještě víc. Těšila jsem se na to a když to přišlo, byla jsem dojatá, zasněná s širokým úsměvem na rtech. :o)

Jelikož jsem na takové čtivo zvyklá a mám ho ráda, není překvapením, že se mi četba této knihy moc líbila i přes některé nedostatky, které prvotiny obvykle mají. Představovala jsem si, že bude příběh v podobném duchu, přesto byla realita nakonec ještě lepší než moje očekávání, a Radek (samotný hrdina i kniha - obsahově i vzhledově) byl prostě k sežrání! 

Mínusem knihy je počet stran, díky nimž neměla autorka možnost příběh a postavy lépe propracovat, ale já v tom neviděla velký problém. Kniha mě bavila, přišla mi velmi vtipná, vzrušující v těch ... ehm ... erotických situacích a romantická. Já si ji užila se vším všudy. Pokud autorka bude mít nějaké další knihy, ráda si je přečtu a uchovám jako poklad ve své knihovničce. :o)

Knihu bych rozhodně nedoporučovala lidem, kteří jsou proti homosexualitě a nejsou zletilý. Ale naopak, kdo se toho nebojí, má rád humor a čtivé příběhy s romantickou zápletkou, které zblajzne jako malinu, ten si to užije! :o)

I když jak jsem tak koukal na ten pohupující se zadeček před sebou... Tahle komplikace zrovna vážně stojí za to. 

Knižní obálka: 
Kniha sama o sobě je rozkošně drobná a krásná, takže výstižná kresba ji jen pozvedává. Já osobně si kresbu moc chválím, protože je vyšperkovaná přesně tak, aby vypadala přirozeně a ke knize se neuvěřitelně hodí. Dotváří celkový dojem a já si úplně zamilovala výraz Radka, který z knižní obálky své čtenáře láká. Za mě rozhodně palec nahoru, protože okouzlí.

Komentáře