Recenze: PROJEKT ALFA – V PASTI (Lenka Dostálová)

Odhalte neobvyklý kalkul s akční hrdinkou Laylou!


Já nejsem normální,“ zamumlala jsem, abych zahnala myšlenky na to, co chci udělat. Nejsem normální. Nejsem...


Kniha PROJEKT ALFA: V PASTI mě lákala svou obálkou a anotací už kdysi, když ji na nakladatelství Fragment představovali čtenářům. Zapsala jsem si ji do seznamu čtiva, které bych si ráda pořídila a přečetla, ale než jsem se k něčemu takovému dostala, oslovila náš projekt sama autorka Lenka Dostálová. Těší mě, že na tuto horkou novinku talentované české autorky mohu poukázat svou recenzí a věřte mi, že akčnější dobrodružství v českých young adult fantasy knihách  nejspíš opravdu nenajdete! :o)


Řekni mi něco o svých zvláštních schopnostech. Jak je ovládáš?Napůl jsem se usmála a odpověděla: Ani nevím. Sarkasmus a ironie mi šly vždycky skvěle samy od sebe. 

Styl psaní je příjemný a odkrývá příběh sedmnáctileté Layly. Čtenář se díky ich-formě propadá do teenage světa a zažívá nejrůznější situace. Nejvíce si mě získalo, když Layla občas promlouvala k samotným čtenářům. To je velmi netradiční a o to víc vtáhne do děje. Oceňuji názvy kapitol, které byly v některých případech opravdu nápadité.

Rekapitulace mého života byla snadná. Dokud jsem nezačala chodit do školy, pořád jsme se stěhovaly skoro po celých Spojených státech. A pak jsme se s mámou usadily tady a už odsud nikdy nevytáhly paty. Kromě ulic New Jersey jsem toho vlastně moc neznala. Pomalu mi začínalo dávat smysl proč. 

Ze začátku se kniha nejeví nijak originálně nebo zvláštně, prostě se jen čtenář propadne do Laylina světa, ve kterém ji doprovází do školy. Vnímá její nenávist k dívce, která se jí všemožně snaží shodit a zaujmout její místo, protože Layla navštěvuje uměleckou školu, kde studuje tanec. Ačkoliv je to vlastně young adultka, tak čtenáře překvapí akční děj, který autorka přenesla do New Jersey. Spousta honiček, útěků a nebezpečných kousků ve stylu Lary Croft. Mohou vás strefit ostrými nebo sejmout elektrošoky, ale vždycky budete chtít bojovat a přijít na to, co se vlastně děje.

Protože na rozdíl od vás chápu rozdíl mezi šílenstvím a realitou. 

Důmyslné a šokující tajemství, které bublá pod povrchem již spousty let, se pomalu dostává na povrch. Layla neví vůbec nic, ale díky Lukovi se dovídá spousty informací. Tento hrdina je přemýšlivý a zodpovědný člověk, který mi byl velmi sympatický.

„Co jsi zač, Laylo? zeptala se nevěřícně Georgia. „Buffy, přemožitelka upírů?
Ne. Jen naštvaná puberťačka.
Layla Morgensternová je odvážná pubertální dívka s minimálním pudem sebezáchovy. Někomu může tahle akční a někdy i nezodpovědná hrdinka být nesympatická díky své, drzosti a břitkému sarkasmu, ale beztak jí budete držet pěsti a pátrat s ní po odpovědích na otázky. Proč? Protože je obětavá a za svou kamarádku i maminku se snaží bojovat ze všech sil. Také se nezastaví před žádnou výzvou.

„Ty dokážeš měnit lidi kolem sebe, dodala rozechvěle. „Měla jsem si uvědomit hned na začátku, že ty si vždycky najdeš vlastní cestu navzdory tomu, o co se snaží ostatní. 

Georgia je Laylina dobrá kamarádka, se kterou se došťuchují a táhnou za jeden provaz. Když jde do tuhého, vědí, co je důležité a dokážou si zachránit životy. 

Já věřím, že čtenářům je naprosto jasné, že sci-fi je bráno s nadsázkou a proto není divu, že autorka z Layly udělala superhrdinku, která dokáže víc, než dospělý muž. Také má důvod, rozhodně není obyčejná.

Nechápeš to, protože nevíš, co to znamená být svobodný, zamumlala jsem. „Začni si zvykat, protože tady už nikdy svobodná nebudeš, řekl a chystal se znovu vyrazit pryč. 

Charaktery se autorce podařilo sepsat dobře, působí opravdově a odlišně, navíc autorka nezahlcuje postavami, takže se čtenář nijak neztrácí. Nejvýraznější osobností je Layla - při čtená jsem měla pocit, že dívku znám, dokázala jsem odhadnout některé reakce a představit si, jaká by byla, kdyby skutečně existovala. Musím uznat, že se autorce podařilo ji vystihnout a čtenáři představit velmi živě. Já osobně si myslím, že Layla je příliš výrazná hrdinka, která zastiňuje promyšlenost příběhu, jež je vidět především po té sté stránce.

Když se rozdával pud sebezáchovy, zrovna jsem chyběla. 

Ke konci se velmi akční dobrodružství zvolna proměňuje a čtenář se ocitá v místě, kde čeká spousta nástrah, emocí, odpovědí a otázek, jež Laylu trápí. To pro mě byla nejzajímavější část, kterou jsem doslova hltala. Vnímala jsem nejrůznější emoce, které se ve mně při čtení rojily - od bezmoci, smutku a zoufalství až po vztek a nespravedlnost.

Přestaň se mnou bojovat, sykl a přistrčil mě k proskleným dveřím nalevo od nás. Zabíjíš se.

Nedá se říct, že by Projekt Alfa: V pasti neobsahovala romantickou zápletku. Láska se objevila, ale ta pro mě vyznívala ploše a nijak se mě nedotknula. Snad proto, že nebyl vylíčen vývoj těch správných emocí, takže mě samotnou překvapilo, jak to hlavní hrdinové cítí, ale nijak nedojalo.

Sakra, zamumlala Georgia soucitně. „Co budeš dělat? „To bude záležet na tom, jak mě máma doma přivítá. Jestli bude křičet, pokusím se jí to vysvětlit. Jestli po mně půjde s kuchyňským nožem, zavřu se do pokoje a budu doufat, že jsou moje dveře dostatečně silné, prohlásila jsem s pokrčením ramen. 

Kniha je propracovaná. Autorka ví, o čem píše. Umí vylíčit prostředí a intriky, které se hlavní hrdinky dotýkají. Dílo Lenky Dostálové mohu doporučit všem, kteří si rádi přečtou o bezcitném kalkulu, jež ovlivňuje lidské životy. Opravdu kniha, která si myslím, že dokáže svým způsobem zaujmout každého a dostat se pod kůži.

Myslím, že jsem viděla dost akčních filmů, abych věděla, na co si dát pozor.

Knižní obálka: 
Nemám, co bych vytkla. Zaujme na první pohled. Poutavá a přesná.





Anotace: 
Vždycky jsem si myslela, že vím, kdo jsem. Ještě nikdy jsem se tolik nemýlila… Layla celkem klidně proplouvá životem. Studuje taneční školu a jediné problémy, které řeší, jsou úkoly a otravná spolužačka. Jednoho dne však zkolabuje. Sama a zmatená se ocitne v nemocnici. Doktoři netuší, proč skoro zemřela a co se jí vlastně stalo. Rychle se zotavuje, její smysly se však nepřirozeně zostřují. Když je rozrušená, začínají se kolem ní dít podivné věci. Když se ji z nemocnice pokusí odvést neznámy muž, její svět se obrátí vzhůru nohama. Je vržena do víru událostí, které od základů změní její život. Co se děje s jejím tělem? Proč se musí skrývat a bát se o svůj život? 

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2016
Žánr: Sci-fi a fantasy, Young Adult
Ze série: Projekt Alfa (1)
Počet stran: 232


Komentáře

Okomentovat