Recenze: PŘÍLIŠ DIVOKÁ ZEM – Zimní válka (Ladislav Klimeš, Antonín Kuttman)


Drsný humor, akční děj a spousta mrtvol uvádí americký trhák...


"Tahle země je příliš divoká," řekne a v očích jí problikne světýlko odhodlání. 
"To máš pravdu," přikývnu. Země příliš divoká na to, aby se v ní dalo žít normálním životem. Země divoká natolik, že se v ní dějou podobná zvěrstva jako to, jehož výsledek je v náklaďáku na druhým konci baráku.




Za recenzní e-výtisk děkuji autorovi Ladislavu Klimešovi


Knihu můžete zakoupit zde.


Kniha PŘÍLIŠ DIVOKÁ ZEM nabízí čtenářům podle autorů post-apokalyptickou sci-fi, já bych to spíš viděla na military žánr, protože se jedná především o děj, týkající se vojenského nasazení a jedinou katastrofou je válka, která ničí Českou republiku. 

"Masový hrob?" dostal jsem ze sebe se smíchem anglicky. "To už vás opustila veškerá kreativita?" 

Kniha je dělena na časové linie - na rok 2020, což je mnohem uvěřitelnější, a rok 2013, což vyznívá zvláštně, když čtenář čte o válečném usílí tři roky zpátky. Ale v případě, že se nezaměříte na roky a půjde vám především o příběh, se vás snaží znovu něco odradit - zmatečnost, která se rozprostírá po celou knihu díky textům, které čtenáře vrací do různých časových úseků a situací. Z ničeho nic se najednou s hrdinou ocitáte někde, kde jste před tím nebyli, v situaci, která je sice nezáviděníhodná a lákavá, ale díky tápání si ji čtenář užije tak způli. Věřím, že by kniha šla vyřešit mnohem lépe. Texty, které matou, by se daly vhodněji a efektivněji zařadit do děje. Tohle není nejlepší způsob a spousty čtenářů to odradí. 

Styl psaní je odlišný díky tomu, že vyprávění se dělí na Študákův a Ládisův příběh. Každý z nich má svůj vlastní styl, i když se v některých případech až tolik neliší, je to díky tomu více autentické. V obou případech je styl velmi čtivý, akční a čím více odpovídá charakteru hrdiny, tím hlouběji se čtenář při čtení propadá, naplňován napínavou atmosférou. 

Za mínus lze považovat překlepy, občasné chyby a sem tam i nějaké to opakování slov, které v knize ovšem nevyznívá protivně, ale jako by do textu patřilo a dotvářelo ho. 
U této knihy je velmi těžké říct, zda obsahuje nějaké texty navíc. Mně osobně se tam hodilo naprosto vše, bylo to zajímavé, ale na někoho to může působit dojmem přílišné a zbytečné rozepsanosti.

"Říká někdo, kdo šel sto kilometrů s kulkou v hlavě a přitom ještě zvládl zastřelit tři chlapi." 

Nečekejte zrovna oduševnělou četbu, i když bezduchá také není. Něco v sobě Příliš divoká zem má a občas čtenář zažije i střípky nostalgie a záchvěvy jiných emocí. Military mám ráda, ale jsem zvyklá na promyšlenější díla. Tomuhle přece jenom ještě něco chybělo, ale na to, že jde o první dílo dvou začínajících autorů, to nebylo špatné čtení. Konec čtenáře přece jen překvapí a dokáže, že autoři nepsali nadarmo.

Napínavý děj však čtenáře může i odradit, protože obsahuje vulgární slova, hektolitry zvratků, brutální scény plné krve a násilí. Kdo má žaludek z ocele, pro strach uděláno a takové čtivo vyhledává, bude v tomto ohledu chrochtat blahem. 
Jelikož já jsem takový typ, nenašla jsem tam nic přehnaného ani nemohu tvrdit, že je tam toho přehršel. Ale pro někoho to opravdu nemusí být vhodné situace.

Poutník bez hole a generál bez vojeputují královstvím bez králea městy bez lidí, korunováni kamením a nocí bez rána, kterými měla být vzbuzena jejich zeměZemě příliš divoká.

Charaktery působí poněkud ploše, ale i přesto jsem si k hlavním hrdinům našla cestu a moc si je oblíbila. V tomto žánru autor opravdu musí umět sepsat postavy, které dokážou čtenáři něco říct, protože děj je akční a je tak omezená možnost své hrdiny představit natolik, aby je dokázal přiblížit. Především Študák jako hrdina se čtenářům příliš nepřiblíží, díky tomu, že je prakticky stále v pohybu.


První hlavní postavou je Študák, drsňák a rádoby superman, ale jelikož jsem čekala "zameričtělý akčňák", kam takový akční hrdina patří, neměla jsem s tím problém. I když někdy působil trochu groteskně, když to autor přepískl, ale převážnou část mě svými vtípky, nápady, myšlenkami a masakry bavil. 

Druhá hlavní postava Ládis je trochu odlišnější, není natolik sprostý, ani potrhlý a jeho styl je více přemýšlivý. Čtenář z něj vnímá větší zodpovědnost a zkušenost. Líbilo se mi, jaký kolektiv kolem této postavy autoři vytvořili a jak ho dokázali představit svým čtenářům. Na mě působil více skutečně a lidštěji.

A pak to začne. První den bitvy o Prahu.

Študákova část je více akční a o život jde téměř v každé chvíli, ale o to více také působí trochu nepromyšleně a Študák se spíše jako akční figurka přesouvá tam a zpátky, kam ho autoři pošlou. 

Ládisova část mi přišla trochu více důmyslnější, objevuje se více postav, se kterými má autor čas nás seznámit a poukázat i na maličkosti, které se jich týkají. Proto vyznívají opravdověji, než v části první. 

Nemohu říct, která část se mi osobně líbila víc. Každá mi něco dala, ale také mě něčím odrazovala, ovšem dokážu ocenit, že se autorům občas zadařilo vytvořit i strhující atmosféru, kterou jsem hltala.

Zatímco Bruce Willis ve mně u kostela svatýho Martina udělal s jiným mariňákem vcelku nekrvavou práci, Arnold Shwarzenegger v mojí druhý půlce rozmašíroval naprosto nevinnej obličej na změť krve, kostí, zubů a mozkovýho hnusu. 

Postupně jsem přicházela na jádro problému, které bylo zajímavé a působilo by mnohem lépe, kdyby se na něj více soutředili namísto některých nadlidských situací, které někdy vážně vyznívaly jako okoukané z akčních filmů. Ostrá četba, kdy jsem si stírala z obličeje zvratky a krev, pátrala spolu s hlavními hrdiny, pro mě skončila na poslední stránce, kdy se přeci jen zápletka rozpletla a odhalila to, co jsem čekala už od chvíle, kdy jsem si přečetla předmluvu - jen jsem netušila, na koho to padne.  

Ve výsledku mohu říct, že oceňuji cynický, peprný humor a občasné bystré postřehy. Nasmála jsem se a užila si drsnou jízdu.

Není odvaha vzít někomu život," odcituju někoho, už ani nevím koho, "pravá odvaha je ten život ušetřit." 

Komu bych knihu doporučila? Spíše mužům, kteří mají rádi tvrdší a hrubší děj, ale také ženám, které se nebojí ukázat, že číst o prostřelených lebkách a zvratcích ná prostě baví. ,o)

Knižní obálka: 
Originální, kreativní a nepřehlédnutelná. Vypovídá o obsahu knihy a láká ty správné čtenáře. 


Anotace:
Temná post apokalyptická vize alternativní České republiky, proti které se otočili její bývalí spojenci. Prázdná zničená země a jen několik málo přeživších se snaží zvrátit marný boj s mnohem silnějším a početnějším nepřítelem. Kniha sleduje příběh Študáka, člověka, co se do všeho zamotal náhodou a příběh vojáka, který do války šel dobrovolně.

Nakladatelství: E-knihy jedou
Rok vydání: 2016
Žánr: Post apo sci-fi 
Počet stran: 177


Komentáře