Knižní tipy autorky Terezy Mikulové

Rozhovor s Terezou Mikulovou už jsme vám naservírovaly a teď se pochlubíme článkem, ve kterém nás autorka zavalila samou knižní inspirací, která stojí za to.

Tereza Mikulová, autorka knihy Kletba osudu, blogerka Z novinářského deníčku a youtuberka, před námi nezatajila žádnou knihu! Všechno jsme vyšťouraly a Terka ochotně odpovídala. :o))

Děkujeme za inspirativní rozhovor a krásné knižní fotografie. Nyní doporučuji se do toho pustit, protože knihy rozhodně nadchnou. :o)

Pro náš projekt nafotila autorka T. Mikulová


Máš doma knížku, o které by se dalo říct, že zdobí tvou knihovnu, ale obsahově to není žádná sláva, a necháváš si ji právě jenom kvůli tomu obalu? Nebo jednoduše... máš nutkání nechávat si některé knížky právě jenom kvůli obalu, i když ti jinak vůbec nesedly? 🙂

Já mám opravdu hodně ráda obálky s Eiffelovkou nebo třeba i obálky s tématikou Provence, takže i když je příběh příliš jednoduchý nebo obecně po dějové stránce nic moc, už jen kvůli tomu si jsem schopna takové knihy nechat. Když jsem si před lety koupila Knihkupce (nyní je v Levných knihách), zároveň jsem si řekla, že budu sbírat knížky s Eiffelovkou - je malá pravděpodobnost, že by mě knihy z francouzského prostředí nebavily. Ale třeba taková průměrná kniha je Levandulový pokoj - má však sametovou obálku s Eiffelovkou a vlastně i uvnitř krásné myšlenky. 🙂

A máš už nějakou takovou pěknou sbírku? Když už jsme u tý knihovny. Řadíš si ji nějak? Nebo je to takovej ten chaos, kdy dáváš knížky tam, kam se zrovna vejdou.? 🙂

Zatím bohužel ještě není příliš rozsáhlá.
No, snažím si rozřadit thrillery, fantasy a romantiku do samostatných oddílů (pak mám ještě oddíl klasiky), ale teď už vlastně řadím tam, kam se vejdou... potřebovala bych novou knihovnu, ale to asi budu muset nechat na tom, až se konečně přestěhuji do vlastního... když jsem měla míň knížek, řadilo se to líp, ale za poslední rok se těch knížek nějak nahromadilo. A ještě mám oddíl s knížkami z knihovny - až ty vrátím, trochu místa se mi v knihovně uvolní. Pokud si zase nějaké nenapůjčuji... 😃 I stůl jsem si zahltila knížkami, ale ty jsou vybrané do soutěže, ty tam snad do konce roku nebudou... 😃 A nejlepší, když přijde mamka a chce, abych si je dala jinak a ne na zem. Ale kam? 😃

V knížkách upřednostňuješ spíš hlavní hrdinky nebo hlavní hrdiny? Když budeš brát v potaz, že je knížka psaná ichformou.

Pokud jde o ich formu, lépe se dokážu vžít do vyprávění hlavních hrdinek, ale pokud je kniha napsaná dobře z mužského pohledu, nebráním se ani tomu. Já například z mužského pohledu psát neumím, ale obdivuji ženy/dívky, co to bez potíží ovládají.

Co si užíváš víc? Čtení v létě (někde venku u vody, nebo na zahradě drinkem a opalováním), nebo v zimě (hezky v teple zabalená v dece někde u krbu nebo s hrnkem teplého čaje..)? 🙂

Čtení v létě. 🙂 Jen teda nejsem schopna číst a ležet na zádech, abych si opálila břicho, takže vždycky mám akorát záda opálená... teda spálená. 😃 Hrnek čaje jsem si vařila na koleji, doma to tak nejde. Anebo si ten čaj správně nevychutnám.

Z jakých knih získáváš inspiraci pro snění?

Teď nevím, jestli na tuhle otázku odpovím správně, ale když jsem poprvé četla knihy Dana Browna, bylo to pro mě jako Harry Potter pro jiné čtenáře. Díky jeho knihám jsem se zase naplno dostala ke čtení a taky jsem si uvědomila, že chci napsat takový thriller, abych si ho v knihovně mohla hrdě dát vedle knih Dana Browna.

Doporučila bys nám nějakou knihu? My hrozně rády čteme.

Bála jsem se, že budu muset doporučit knihu, ale dobře, něco vyberu... 😃 pokud jste nečetly žádnou knihu od Dana Browna, určitě si přečtěte něco od něho - nejlépe knihu Andělé a démoniInferno či Digitální pevnost. A všemi dvaceti doporučuji Jiskra v popelu, to byl takový můj letošní objev roku a do konce roku bych si ji chtěla přečíst ještě jednou. Nebo Dám ti slunce. To je nádherně optimistická knížka, která potěší a zahřeje jak na srdci, tak i na duši. A díky sluníčkovému názvu se skvěle hodí na léto - anebo na zimu, aby čtenáře její slova zahřála.

Jiskru už mám na seznamu. :o) Takže koukám, že to bude asi vážně terno. :o) Já teď četla něco podobného ve stylu Browna, Případ Pegasus a super tedy, i když jsem nečekala, že mi to tak bodne. :o) Je nějaká kniha, kterou opravdu nemáš ráda? :o)

Rozhodně si ji přečti co nejdřív. Případ Pegasus mám na seznamu už jen kvůli té podobnosti s Danem Brownem. 🙂 Definitivně Hadí listiny. Skončila jsem asi padesát stran před koncem, ale celou dobu mě její čtení ubíjelo a zejména uspávalo. Neskutečně mě Hadí listiny zklamaly - všude jsem totiž četla, že je to autorka Dan Brown v sukni...

Páni, o tom jsem ani neslyšela. Já jsem blázen do sérii, máš ty nějakou svou nejoblíbenější? :o)

Velmi jsem si oblíbila sérii Hřbitovní královny, v češtině zatím vyšly tři díly a já jen doufám, že tady vyjdou i další. Kříšťály moci jsou parádní - moje nejoblíbenější série od Michaely Burdové. No, a kamarádka mi před nějakou dobou doporučila sérii Sukuba od Richelle Mead, zatím jsem četla jen dva díly, bohužel, ale je to opravdu nesmírně čtivá série.

Oh, to jsou série, o kterých jsem ještě neslyšela. Super doporučení, děkuji. :o) Jaký hrdina/hrdinka ti nejvíce utkvět v paměti (z jaké knihy je) a proč?

Já si asi navždy budu pamatovat Roberta Langdona z knih Dana Browna - netuším proč, ale čím víc jsem přečetla knih, tím větší mi dělá problém zapamatovat si a vyjmenovat své oblíbené postavy (a pokud dané knihy nemám třeba ani v knihovně...) a vsadím se, že až tuhle odpověď odešlu, všechny se mi vybaví... anebo bych zmínila Taťánu a Alexandra (že by se můj mozek konečně pořádně zamyslel?) z trilogie Měděný jezdec - což mi připomíná, že jsem ji při předchozí otázce nějak opomněla a mrzí mě to, jelikož série je to báječná.
A proč jsem si okamžitě vybavila Roberta Langdona? Možná proto, že knihy Dana Browna pro mě budou mít v srdci vždycky zvláštní místo. 🙂

To je moc hezké. Já na hrdinech taky ujíždím. :o) Kdybys mohla navštívit nějaký knižní svět, který by to byl? :o)

Tohle je taky docela těžké... kdy čtu fantasy či dystopii, nedokážu si představit, že bych v daném světě žila - v Panemu bych nepřežila, tím jsem si jistá... v Impériu z Jiskry v popelu také ne. Líbilo by se mi navštívit jakoukoliv zemi na světě za předpokladu, že by se v ní rojily nadpřirozené jevy. V Selekci bych určitě mohla přežít, chování se jako princezna by mi určitě neublížilo tolik, jako prezident Snow. Krásné by bylo žít v libovolné pohádce, kde všechno dobře dopadne, lidé se mezi sebou nehandrkují, navzájem se nepošťuchují a nenechávají se vybouchnout do vzduchu... trochu míru by mezi lidmi neškodilo. 🙂




Komentáře

Okomentovat