Recenze: BABIČČINA KOUZELNÁ ZAHRÁDKA (Sandra Dražilová Zlámalová)

 I zelenina může děti okouzlit

Babiččina kouzelná zahrádka (Sandra Dražilová Zlámalová, Grada, Bambook)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada.


Sandra Dražilová Zlámalová je autorkou knížek pro děti. Vystudovala učitelství a své zkušenosti vkládá do svých příběhů. V loňském roce má kolegyně recenzovala titul Neplechy čerta ZbrklíkaBabiččina kouzelná zahrádka je autorčin již čtvrtý počin. Autorka sama v knize přiznává, že příběh byl původně nápadem její maminky. Pohádky o zelenině spisovatelce vydalo nakladatelství Grada pod značkou Bambook. Grafička a ilustrátorka Marie Koželuhová doplnila titul o nádherné ilustrace, které pohádková vyprávění skvěle doplňují.

Babiččina kouzelná zahrádka (Sandra Dražilová Zlámalová, Grada, Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky


Babiččina kouzelná zahrádka
je pohádkové čtení, které vašim ratolestem představuje základní vlastnosti různých druhů zeleniny.
Sourozenci Eliška a Jakub přijíždí na prázdniny k babičce a dědovi do Žulových hor a jsou velmi překvapení tím, co nachází na záhoncích. Zelenina ožívá, Elišce a Kubovi pomáhá, ale i dělá neplechu. Každý den tak děti zažívají na zahrádce dobrodružství a poznávají, že zelenina je nejen zdravá, ale i dobrá. 

„Bléé… jít vytrhávat mrkev, no fuj! Tak takhle jsem si prázdniny nepředstavoval!“ brblal Jakub a vrhal naštvané obličeje. Sotva totiž přijelo s Eliškou za babičkou a dědou do Žulových hor, už pomáhali, poskakovali po záhoncích a hledali ty největší mrkve.

„Hmm, to je otrava,“ pomyslela si Eliška, ale protože měla babičku moc a moc ráda, tak s úsměvem vykročila. Záhon s mrkvemi byl až nekonečně dlouhý.

„Šup, ať to máme za sebou, “ vyhrkl Kuba a už se hnal, že rychle vytrhá ty u kraje záhonku a bude to. Jenže!

„Jauvajs, kam se to hrneš, ty motovidlo jedno?!“ ozval se legrační hlásek odněkud ze záhonku Jakub uskočil, nechtěl na nikoho šlápnout, ale nic a nikoho neviděl. Jen mrkev.  (str. 9)


Mrkvínek a Petržílek jsou první zeleninoví skřítci, se kterými se sourozenci seznámí, a oba doprovází děti po celý jejich pobyt u prarodičů. Postupně se jim zjevují i čarodějnice Celerína, drak Ředkvičák, silák Brokoličník, bratři Cukulín a Okulín, panenka Kapustinka, Rajčiska a Paprikášek, obr Melounek, Květík, víla Cibulka, moudrý Česnečík a neposlušní Bramboříčci. Ač někteří z nich zpočátku na záhoncích zlobí, díky dětem se ponaučí a zlepší své chování.

Babiččina kouzelná zahrádka (Sandra Dražilová Zlámalová, Grada, Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky

Pohádková knížka je psána jednoduchým a velmi čtivým způsobem. Časté přímé řeči dodávají příběhům tempo a dětmi jsou navíc velmi oblíbené. Mohou si pohrávat při čtení se svým hlasem. Totéž mohou dělat i rodiče při předčítání. Celé dílo je děleno do krátkých kapitol, které jsou věnovány vždy jedné ze druhů zeleniny. Velkým bonusem je stránka s otázkami a úkoly k přečtenému textu, které najdeme vždy na konci příběhu. Na malé čtenáře čekají přesmyčky, bludiště, křížovky, mnoho prostoru pro kreslení tematických obrázků a další zábavné aktivity. 

„Haló, už jste to slyšeli?“ ptal se Cukulín přihlížejících zeleninových skřítků a stvoření. 

„Slyšeli co? Nenapínej!“ houkl na něj jeho bratr Okulín.

Cukulín si tedy odkašlal, rozhlédl se a prohlásil: „Právě dnes máte jedinečnou příležitost zúčastnit se Slzavých závodů.“

Mrkvínek se škrábal na bradě, Petržílek kroutil hlavou a Celerína se tahala za vousy. „Čeho že se to můžeme zúčastnit?“ ptal se Okulín.

„Sl-za-vých závodů,“ zopakoval Cukulín a začal vysvětlovat: „Vílu Cibulku všichni znáte?“ 

„Ano jistě, známe,“ ozývalo se souhlasné zabručení. „Tak kdo se k ní dokáže přiblížit, aniž by plakal, ten vyhraje.“ (str.69)


Autorka
nenásilným, poutavým a zábavným způsobem vykresluje vlastnosti jednotlivých druhů zeleniny a motivuje ke konzumaci. Zeleninka pro většinu dětí představuje neoblíbenou složku jejich jídelníčku, a tak považuji toto dílo za velmi nápomocné v překonání dětských předsudků a nechutí. Kladně hodnotím i procvičování čtenářské gramotnosti díky úkolům, které budou vaše dítka navíc i bavit.  

Babiččina kouzelná zahrádka (Sandra Dražilová Zlámalová, Grada, Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky

Titul je vhodný pro děti mladšího školního věku, ale líbit se bude určitě i předškolákům a mladším. Věřím, že okouzlí i dospěláky, protože mě osobně si tento počin získal a řadím ho mezi nejkrásnější dětské knížky, které se mi zatím dostaly do ruky. 


Anotace:
Zažijte s Eliškou a Jakubem úžasná prázdninová dobrodružství na babiččině zahrádce, kde kouzla nejsou ničím výjimečným. Poznejte spousty neobvyklých bytostí a seznamte se s různými druhy zeleniny a jejich vlastnostmi.

Nakladatelství: GRADA – Bambook
Ilustrátorka: Marie Koželuhová
Rok vydání: 2020
Žánr: pohádky
Počet stran: 88
Vazba: pevná

Komentáře