Recenze: NEPLECHY ČERTA ZBRKLÍKA (Sandra Dražilová Zlámalová)

Neposedný čert s modrýma očima

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada

Chci zakoupit tento titul!


Autorka knížek pro děti, v současnosti má na svém kontě již tři, je vystudovanou učitelkou pro základní a střední školy, což využívá i ve své tvorbě. V minulosti se věnovala překládání a tlumočení z německého jazyka, jež ustoupilo do pozadí kvůli výchově svých třech dětí. I když své knihy předem „testuje na dětech“, jak se líbí nezainteresovanému čtenáři? Publikace vychází u dceřiného nakladatelství Bambook, jež spadá pod nakladatelství Grada.

Představte si, že bychom mohli podniknout takovou malou exkurzi do pekla. Jaké by to tam asi bylo? A co malí čertíci, co ti tam asi zažívají? My se podíváme za jedním speciálním čertíkem – Zbrklíkem. Jeho jméno určuje i jeho vlastnost, je zbrklý a to dost často způsobí nějaký malér. Ještě že má maminku Rozumbradu, která je chytrá až na půdu. A proč speciální? Protože jeho oči jsou nebesky modré a to je přeci jen v pekle neslýchané. 

zdroj: archiv recenzentky
Od hlavy až k patě byl černý jako každý správný čert. Ale ty oči! Měl je nebesky modré, a to se pro žádného čerta nehodí. Rozumbrada nechápala, jak se to mohlo stát – její čertík a modré oči? Neslýchané. A přece je to pravda pravdoucí. (str.7)

Ve čtrnácti příhodách se setkáme s různými typy alotrií a bytostí. Čerti, kouzelná zvířata, víly nebo čarodějnice Bordelína jsou jen náznakem všech tvorů, s kterými se seznámíte. A jestli je vám jméno čarodějnice povědomé, nemýlíte se, autorka vydala samostatnou knihu Čarodějnice Bordelína. V části příhod se z pekla přesuneme do světa lidi do Čertova mlýna, což je skutečné místo v obci Bílý Potok v Jizerských horách.

zdroj: archiv recenzentky

Pohádky mají převážně zábavný charakter, ale i tak se můžeme setkat s výchovnými prvky. Kde je vůle, vše se dá vyřešit, i když situace vypadá katastrofálně. Součástí textu jsou červené verše, které zvýrazňují, že se jedná o zaklínadlo, které má kouzelnou moc. Krátká délka jednotlivých vyprávění neposkytuje prostor pro nějakou složitější výstavbu textu a pracuje tady a teď. Popis – zápletka – vyřešení situace. Převažují dialogy, popis je využíván pouze k nezbytnému dokreslení děje.


zdroj: archiv recenzentky
Velký prostor zabírají celostránkové ilustrace Marie Koželuhové. Tónované stránky a každá kapitola začíná čertovským rozpáleným kotlíkem, takže atmosféra pekla je maximálně koncentrovaná. Ilustrace dost často podléhají subjektivnímu vkusu čtenáře a bohužel mě ani syna nenadchly. Přišly mi kýčovité a bez nějaké umělecké ambice, zkrátka funkčně nakreslené. Je to ale o preferencích, někdo miluje ilustrace Heleny Zmatlíkové a někomu naopak nesmí přijít na oči.


zdroj: archiv recenzentky
V současnosti se jedná o zajímavou knihu v rámci dětské produkce. Text je čtivý, zábavný, upoutá pozornost malého čtenáře a rozsahem je ideální na večerní čtení. Autorka umí dobře a originálně psát a moc se se synem těšíme na její další počin.

zdroj: archiv recenzentky

V pekle se jednoho dne narodí čertík s nebesky modrýma očima, který dostane jméno Zbrklík. Kvůli jeho zbrklosti ho potkává jeden malér za druhým. Nedopatřením vytopí peklo, málem nechá shořet pekelné listiny. Nakonec Luciferovi dojde trpělivost a vyšle Zbrklíka do světa lidí, aby se své zbrklosti zbavil. Povede se mu to?


Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2020
Žánr: dětské, pohádky
Počet stran: 88
Vazba: Pevná

Komentáře