Milý Ježíšku, naděl mi českou knížku... (Iveta Nováková)

Vánoce se kvapem blíží a vy možná sháníte ty správné knižní dárky. Celá naše redakce se rozhodla vám s výběrem poradit a přispět svou troškou do mlýna. 

Ti, kdo projekt sledují pravidelně, si určitě všimli, že moje srdce patří literatuře pro děti a mládež (příznivci tohoto žánru mě najdou také na blogu Knížky z paloučku), a nejinak tomu bude i při výběru mých knižních tipů. 


Do projektu jsem se připojila letos a nelituji toho. Česká literární scéna si rozhodně zaslouží své místo na slunci a já jsem ráda, že můžu být součástí skvělého týmu a objevovat nová nakladatelství (např. Alten-berg), autory a hodnotné knížky. Své recenze se snažím psát upřímně a hlavně srdcem. Výběr byl pro mě velmi těžký, protože čeští autoři plodí mnoho krásných knížek pro děti. Vybrala jsem tituly, které bych i já s radostí rozbalila pod vánočním stromečkem a mezi nimiž si svého oblíbence najdou všichni od těch nejmenších  po dospívající.


* * *


Dětem zhruba od dvou let věku je určen nejnovější titul Petra Horáčka Nejkrásnější místo na světě (recenze). Všechny jeho knížky patří mezi výtvarné skvosty, ale tato je snad ještě krásnější než předchozí. Minimum textu, hluboký příběh o důležitých hodnotách domova a přátelství v nádherných velkoformátových ilustracích přírodních scenérií. To pravé na dobrou náladu!



Začátkem prosince vydá nakladatelství Pikola knížku Stela v zemi tučňáků od mladé autorky Terezy Pařízkové. Jedná se o druhý, volně navazující díl titulu Stela a 16 huskyů. Tentokrát se spolu s jedenáctiletou Stelou podíváme do Antarktidy a objevíme kouzlo tučňáků. Neodolatelnými ilustracemi  text doplnila Ivona Knechtlová. Tento titul se výtečně hodí k zimnímu období, nabízí poutavý příběh a jistě zaujme (nejen) slečny od sedmi do jedenácti let.



Výtvarně i slovem mě oslovila knížka Čim, Čára a zahrada (recenze) Radany Dungelové s úchvatnými ilustracemi Jana Dungela. Prostřednictvím milého příběhu vrabčí rodinky seznamuje čtenáře s pestrým, mnohdy nebezpečným a náročným životem obyvatel ptačí říše a zároveň přináší zajímavé tipy, jak může každý z nás těmto milým opeřencům jejich pouť zpříjemnit. Ocení děti od šesti do deseti let.


Spisovatelce Kláře Smolíkové koncem října v nakladatelství Portál vyšla zajímavá publikace S Komenským do komiksu. Parta dětí se v ní rozhodne zahrát únikovou hru, která je zábavně provede životem J. A. Komenského, a představí jim ho v novém světle. Tato komiksová únikovka je určena i těm chlapcům a dívkám okolo devíti let, kteří nemají zrovna velké zkušenosti se čtením,  a myslím, že budou jásat i učitelé.            



Pro dospívající kolem dvanácti let výš je určena knížka Kláry Mayerové …a pak ho spolknul eskalátor (recenze). Jedná se o čtivý, lehce humorný a napínavý dobrodružný příběh mísící realitu s fantazií, který se zamýšlí nad důležitými tématy jinakosti, hendikepu, jedinečnosti a svobody.



Jakou knihu si přejete vy, milí čtenáři? 

Nechtěli byste nějakou z mého výběru?




Komentáře