Recenze: ZÁKEŘNÉ KEŘE (Daniela Krolupperová)

Pohádkové putování za jedovatými keři
  

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.

Spisovatelka Daniela Krolupperová patří mezi současné, oblíbené a kvalitní autory literatury pro děti a mládež. V projektu jsme již uvedli recenze na její knihy Vánoční tramvaj a Jde sem lesem. Roku 2010 vydalo nakladatelství Portál titul Zákeřné keře. O jeho oblíbenosti mezi čtenáři svědčí i to, že se roku 2015 dočkalo už druhého vydání. Naučte děti poznávat nejběžnější jedovaté keře a rostliny, které můžou nalézt ve svém okolí, a to zábavnou formou pohádkového příběhu. 



Každou noc ožije trávník u zahradního zámeckého jezírka tancem víl. Tato noc je však jiná, protože zlý čaroděj Rulík jednu z víl, Vincencii, zakleje pomocí věnce z jedovatých keřů kouzlem věčného spánku. Její družky společně se studničním skřítkem se musí pokusit o její záchranu. Ta spočívá v nalezení všech keřů ze zakletého věnce a navrácení jejich větviček zpět skřítkovi, který v daném keři žije. Nebude to však jednoduché. Jak objeví neznámé keře, když k nim neznají cestu a mají čas jen do rozednění? Jak si poradí s víložravým kocourem či kouzly čaroděje Rulíka? Na jejich pouti je čeká mnoho překážek i překvapení.

Víly se vylekaly. „Ale jak můžeme Vincencii zachránit?“ zeptala se víla Cecílie, která měla vlásky dlouhé až na zem.

„Vidíte tenhle věnec?“ odpověděl skřítek. „Je spletený z větviček z jedovatých keřů a rostlin. Vincencii uspal právě jejich jed. Jestli se jí dostane až k srdci, už jí nebude pomoci. Máme málo času! Do svítání musíme kouzlo zlomit, jinak je s Vincencií zle!“ (Str. 11) 


Příběh zdařile kombinuje faktické informace o jedovatých keřích a rostlinách s pohádkou. V úvodu každé kapitoly nacházíme celostránkovou ilustraci keře se stručným popisem jeho vlastností. Setkáme se tak například se zlatým deštěm, psím vínem, břečťanem, pámelníkem či rulíkem zlomocným. Na závěr jednotlivých kapitol jsou připojeny otázky, některé otevřené, jiné s klíčem, sloužící k upevnění získaných poznatků. Na zadní předsádce je předložen obrázkový plánek s jednotlivými zastaveními, díky kterému si čtenáři můžou celou cestu znovu projít, rostliny a keře pojmenovat a tím si zopakovat, co se dozvěděli.


Příběh je čtivý, nepostrádá napětí, kouzla a nadpřirozené bytosti.
Daniela Krolupperová obohatila skřítky a víly zvláštními zvyky či veskrze lidskými zálibami, což je i pro dospělého velmi milé zjištění. Leckterá informace ho také možná překvapí. Já jsem například vůbec netušila, že zlatý déšť patří také mezi jedovaté keře, a dozvěděla jsem se i jiné zajímavosti, např. o původu slova muchomůrka. 

Zejména ze začátku mi přišel příběh trochu monotónní, ale v poslední třetině nabral spád a čtenáři se můžou těšit na překvapivé rozuzlení. Paní Krolupperová je jako vždy ve psaní nápaditá a vystavuje hrdiny nečekaným situacím.


Některá slova, ale není jich mnoho, budou pro čtenáře možná obtížně vyslovitelná nebo neznámá, např. skřítčice, Vincencie, mrzoutit se, zkroušeně, rokle.


V knize se setkáme se dvěma druhy ilustrací. Má je na svědomí oceňovaná ilustrátorka Eva Chupíková. První souvisí s příběhem, jsou zasazeny do prostředí nočního parku a temnotu oživují jen barevné postavy pohádkových bytostí. Skvěle tak podtrhují tajemnou a strašidelnou atmosféru vyprávění. Druhý typ kresby obsahuje také popisky a poměrně věrně znázorňuje keř či rostlinu, o které bude v kapitole řeč. Výtvarné ztvárnění je velmi sugestivní a rychle si podmaní nejen děti, ale i dospělé.
 

                       


Díky pohádce a herbáři jedovatých rostlin v jednom se děti pobaví i nenásilně poučí. Vědět, které keře a rostliny jsou jedovaté, je pro život opravdu důležitá informace, zvláště pro děti. Na druhou stranu se však dozvědí, že některé lze využít i prospěšně. Proto považuji knížku za velmi podnětnou a užitečnou. Určitě bych ji doporučila k předčítání už dětem předškolního a mladšího školního věku, vyprávění podle obrázků lze využít i u dvouletých. Bude dobrým společníkem na procházku po okolí domova či do parku, kde můžete děti s keři seznámit na vlastní oči. Vzájemné propojení pohádky, faktů a skutečnosti v dětech zážitek z četby ještě zvýší a věřím, že si důležité informace lehce zapamatují. 


Anotace:
Cílem knížky je formou jednoduchého pohádkového příběhu seznámit děti s nejběžnějšími jedovatými rostlinami v jejich okolí. Malá víla Vincencie je zakleta zlým čarodějem Rulíkem Zlomocným. Kouzlo může zlomit pouze ten, kdo rozpozná všechny rostliny použité v čarovném věnci, pomocí kterého Rulík Vincencii zaklel. Usušené listy a bobule z věnce se musí vrátit keři, ze kterého pocházejí. Ostatní víly nakonec postupně všechny keře najdou, úkol splní a Vincencie šťastně vyvázne ze spárů zlého čaroděje. Kniha je určena dětem mladšího školního věku, předškolákům a jejich rodičům. Poslouží také učitelkám v mateřských školách.

Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka, spisovatelka, za dětské knížky získala v letech 2003 a 2006 Cenu učitelů. V Portálu vyšla její kniha Putování za nejmocnějším kouzlem (2007).

Ilustrace: Eva Chupíková
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2015
Žánr: pohádka
Počet stran: 88
Vazba: pevná

Komentáře