Mezinárodní den dětí 2020 plný knižních tipů!


Mezinárodní den dětí by se měl oslavit! Jak jinak než s dětmi a pro děti! Nedocenitelným dárkem se může stát knížka. Nenarazili jste v poslední době na knížku pro děti, která by vás zaujala? Chybí vám tipy na to, co s dětmi číst? Naše redakce by vám ráda přinesla pár nápadů na kvalitní dětské knihy českých autorů, které nedávno vyšly a určitě si zaslouží vaši pozornost.

Myslím si, že dětem by se odmala měla vštěpovat láska k vlasti a národním hodnotám. Proto moje knižní tipy budou až na dvě výjimky věnovány především příběhům s historickým zaměřením, které by v malých čtenářích měly tyto hodnoty posilovat, nebo je s nimi alespoň seznamovat.




Hledáte příjemné, ale i dobrodružné čtení ze života dětí? Pro holčičky, avšak i chlapce kolem 7 let je určen titul Ivany Peroutkové Valentýnka a veterinární ordinace. Je to již 3. díl z oblíbené série o holčičce Valentýnce a jejích kamarádech, kteří mají báječné nápady a neotálejí s jejich realizací. V prvním díle například vyráběli šumivé kuličky do koupele. Nyní si Valentýnka založí rovnou veterinární ordinaci, ale jak brzy zjistí, její provoz nebude tak jednoduchý, jak se zprvu zdálo. Láskyplným a dobrodružným příběhům neopakovatelným způsobem vtiskla život Ivona Knechtlová.  Knihy v sérii na sebe navazují jen volně, můžete je číst i samostatně. Vydal Albatros.

Valentýnka a veterinární ordinace



Chcete vést děti k zájmu o českou historii a zároveň se pobavit nad pěkným příběhem? Vyzkoušejte další novinku z nakladatelství Albatros od Ivony Březinové Yveta to ví vhodnou pro děti od 7 let. Volně navazuje na předchozí tituly Teta to plete a Táta to motá o popletených pohádkách. Nyní však už není popletou teta, ale rovnou sestřenice Yveta, která přijede k bratranci a sestřenici na prázdniny. Začne jim před spaním vyprávět české pověsti, ale přitom sem tam něco poplete. Na čtenářích zůstává odhalení toho, jak to bylo doopravdy. Pomohou jim k tomu návodné otázky. Správné odpovědi si mohou čtenáři ověřit v závěru knihy.

Yveta to ví



Poslední tip z nakladatelství Albatros je určen pro mládež zhruba od 11 let. Je jím román Deník Dory Grayové Nadi Revilákové. Vypráví příběh dívky Hany, která po přestěhování do nového domu na venkově našla deník židovské dívky Dory. Po jeho přečtení si klade spoustu otázek? Co se stalo s Dorou a její kamarádkou? Hana se rozhodne zjistit pravdu a vydá se po stopách minulosti.




Hledáte vhodnou knížku pro čtení prarodičů s vnoučaty? Vědí vaše děti, kdo to byla Anežka Česká? Máte v oblibě ilustrace Andrey Popprové? Pokud odpovídáte kladně, neměl by vám uniknout titul Lenky Rožnovské s názvem Povídání o svaté Anežce České. Je to okouzlující příběh právě o životě této významné a národem milované české princezny. Příběh o sv. Anežce je vsazen do vyprávění babičky, která jej zprostředkovává svým dvěma vnoučatům. Titul vyšel v nakladatelství Triton a hodí se pro děti kolem 8 let.




Pro starší děti kolem 9 let připravilo nakladatelství Grada pod značkou Bambook také jeden lákavý titul. Oblíbená spisovatelka a historička Veronika Válková titulem Pražské povstání představuje dětem události sametové revoluce. Čtenáři budou mít možnost se za pomoci cestování v čase účastnit těchto významných událostí a nevtíravým způsobem se tak seznámí s novodobými českými dějinami.

Pražské povstání



Pokud jste spíše milovníky naučných publikací, také si přijdete na své. V nakladatelství Portál vyšla novinka Jitky Římánkové Svět plný svátků. Děti by se s pomocí této nevšední encyklopedie, koncipované jako deník, měly seznámit s mnohdy bizarními svátky, festivaly a oslavami světa. Přináší zároveň tipy, jak si takovou oslavu uspořádat doma. K mezinárodnímu dni dětí je to publikace více než vhodná, nemyslíte? O zábavu bude jistě postaráno. Titul je určen pro děti od 9 let.




Tento článek si pro vás připravily naše redaktorky a recenzentky, horní knižní tipy jsou od Ivety Novákové a níže naleznete ty od Babory Javorkové. :)


Pro nejmenší čtenáře je skvělou volbou Petr Horáček a jeho nesmírně půvabné knížky, v nichž dominují obrázky, které děti zaujmou na první dobrou. Jedním z takových počinů je publikace z nakladatelství Portál Jak myška snědla měsíc (recenze). Lahodí nejen dětskému oku, ale líbí se i dospělým. Příběh malé myšky, která se bála, že snědla kus měsíce z oblohy, obsahuje kromě veselého textu také interaktivní obrázky, které baví a rozvíjejí dětskou fantazii.




Jednou z nejkrásnějších dětských knížek, které se mi dostaly do rukou, je počin z nakladatelství Bambook. Jmenuje se Když se brouček probudil a napsala ho Veronika Kratochvílová. Příběh zvídavého broučka, který si hledá kamarády, má i poučný podtón. Děti se nenásilnou formou seznámí s podzimní přírodou a uvědomí si, jak je důležité mít přátele. I tady hrají prim ilustrace. Výtvarnici Jaroslavě Šupové se podařilo namalovat obrázky, jež zaujmou na první dobrou. Jsou veselé, barevné a vyzařují dobrou náladu.





Komentáře