Recenze: 15 MINUS (Tomáš Zářecký)

Bojuj, nebo zemři! 

„Dobrý den, naši skvělí diváci! Jmenuji se Hugh Jasper a znovu vás vítám u té nejúžasnější, nejnapínavější, nejkrvelačnější, nej… Prostě nová Patnáctka je tady!“ (Str. 6)



Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.cz.

Palmknihy na FB

Chci zakoupit tento titul.



V roce 2011 u nakladatelství Moba vyšel thrillerový debut českého spisovatele Tomáše Zářeckého. Na kontě má další tři tituly, převážně thrillery, pouze jeden je hororovým čtivem pro ženy. Vydává od roku 2011 a poslední kniha Krysí requiem z roku 2017 vyšla pouze elektronicky. 



Vypravování v er-formě se zaměřuje na ústředního hrdinu Dona, ale dává možnost nahlédnout i dál. Je znát, že se jedná o prvotinu. Autor ještě není zcela vypsaný, ačkoliv má slovní zásobu. Styl psaní je spíše odlehčený, než aby zaujal náročnější čtenáře. Zdá se, že Tomáš Zářecký podlehl trochu americkému slohu a rozhodl se pro účelovější drama. 

Prolog je surovou pozvánkou do příběhu, který není pro citlivé povahy. Hrůzná hra o život se před vámi rozehrává sice později, ale velmi brzy se před televizními kamerami, kterým vévodí moderátor Hugh Jasper, odehraje násilná vražda. Je jasné, co tedy můžete nadále očekávat. 

Poté se děj zaměřuje na Dona, prvního účastníka reality show, kterého poznáváte. Don má pud sebezáchovy a nebýt nemocného otce a potřeby peněz, do soutěže by zřejmě nešel. Jeho matka je strachy bez sebe a bojí se, že svého syna už nikdy neuvidí, a přijde tak úplně o všechno. 

Následuje postupné představování hrdinů, které není zrovna šikovně pojaté. Jelikož je účastníků soutěže patnáct, snadno se mezi nimi  můžete ztrácet. Autor se sice snaží představovat je postupně, ale často je příliš neodlišuje, a tak se postavy stávají zaměnitelnými. Později jsou jejich charaktery znatelnější. Někteří čtenáři budou zainteresovanější více, jiní méně a těm samozřejmě bude jedno, co se se sebevražedným oddílem stane. 

První třetina knihy je pozvolnější a poměrně dost se táhne. Neděje se nic zajímavého. Autor se nesnaží  zkrátit představování a naopak přidává spousty dialogů, které nepatří mezi nejpodstatnější. Pokud by se příběh zestručnil, určitě by byl dynamičtější a napínavější. Seznamujete se tak s pravidly soutěže, s průběhem před samotným převozem do divočiny a setkáním účastníků. I když se ocitnou na neznámém místě, ze kterého mají pomocí mapy dorazit na určené místo, tak se drama rozvíjí pomaleji. Nastává však čas pro rozkoly a nedůvěru. Lidé, kteří se doposud viděli krátký čas, by měli táhnout za jeden provaz, ale to se jim příliš nedaří. Především když mají mezi sebou intrikáře, nebezpečné charaktery či lháře, kteří touží vyhrát šedesát milionů jen sami pro sebe. 

Patnáct mladých lidí, kteří se rozhodli dobrovolně riskovat život. Pro peníze. Pro slávu. Byli veselí i zamlklí, smáli se i strachovali, bavili se, přemýšleli, poznávali se navzájem. Žili. Zatím. (Str. 9) 

Koncept se zaměřuje na mezilidské vztahy a psychologii. Tyto prvky jsou poměrně propracované. Autor si dal opravdu záležet, aby upřímně zobrazil lidství až na dřeň. Nebýt některých účelových situací, které vyznívají méně uvěřitelně či jsou přes čáru a hrají na emoce čtenářů, nejspíš by se mohlo jednat i o psychologické drama.

Různé charaktery jsou podstatným a povedeným prvkem. Poznáváte kupříkladu horlivého, vychloubačného kňonurala a chytrolína Ramóna, zadumaného a nejistého Dona s dobrým srdcem, povrchní Abigail i záludného a zrádného Garetha a další... Směs odlišných hrdinů tomu dává opravdu šťávu, když si na ně postupem čtení zvyknete. Děj zpestřují neočekávané a promyšlené zvraty, záludné nebezpečí uprostřed divočiny, kde je nejedno překvapení doplněné o náměty kanibalismu, násilí, smrti, boje o život a přežití v divočině. 

Autor se v některých případech více než na drama zaměřuje na dialogy, díky kterým děj může vyznívat méně dynamicky a až poněkud hutně. Pokud čekáte drama ve stylu divokého boje a násilí, tak s ohledem na koncept se ho dočkáte jen v dávkách, a nikoliv po celou dobu. 

Jste-li citlivější, můžete spolu s hrdiny propadat panice, strachu, šílenství či hladu a to vás může spolu s napětím hnát až na konec příběhu. Ten je opravdu dramatický a bohužel se autor nevyhnul přehnané srdceryvnosti, která je plná patosu. Tomáš Zářecký se sice nevyhýbá násilí, ale s ohledem na styl psaní není nic tak surové, jak byste možná předpokládali. Hraje na emoce, snaží se vás nalákat do emocionální pasti, a ne každému je takový přístup příjemný. V samotném epilogu jsou medailonky hrdinů, což je živý doplněk, který ve vás může vyvolat pocit, že postavy skutečně žily. 

Boj o přežití je běžným námětem, který byl mnohokrát zpracovaný. Tento román se liší tím, že se autor zaměřil na mezilidské vztahy a psychologii a rozhodl se pro podání, jež okouzlí spíše ženy. Nejsem si jistá, jestli muži podlehnou jeho dobrodružství, protože není natolik surové a skutečně je v některých chvílích emocionálně přehnané. 

Na tento titul jsem slyšela samou chválu, ale mě debut neokouzlil. Vadila mi účelová srdceryvnost. Hrdinové se mi z počátku pletli a později mi prakticky bylo jedno, co s nimi bude. Překvapil mě, ale ne natolik, aby si mě získal. Napínavé mi to příliš nepřišlo, jelikož vždy, když se něco dělo, tomu předcházelo spoustu dialogů. Některé mi přišly zbytečné a nic mi nepředaly. Za mě se jedná o průměrný debut, který by potřeboval ještě vybrousit do napínavější a surovější verze a usměrnit počet stran, aby byl dynamičtější. Už jsem četla lepší zpracování námětu, kupříkladu přímo od debutanta A. T. Juráska, který si mě svým Urban Games (recenze) opravdu získal. V tomto případě jsem se spíše nudila, zatímco u Urban Games jsem nemohla přestat číst.


Anotace: 
15 minus je zdánlivě nevinná televizní show. Skupina odvážlivců se snaží dostat skrz neznámé území na smluvené místo, kde na ně čeká odměna 60 milionů eur. Situaci ale komplikují dvě pravidla. Podle prvního se peníze rozdělí rovným dílem mezi všechny v cíli. Podle druhého soutěžící během hry nepodléhají žádným zákonům. Mají absolutní svobodu konání... Když se tyhle věci spojí dohromady, vznikne smrtící koktejl. Don přichází do soutěže s mladistvou naivitou. Záhy však pozná, že se musí mít ve střehu nejen před nebezpečnou krajinou, ale hlavně před ostatními soutěžícími. V atmosféře všudypřítomného strachu, kdy smrt hrozí odkudkoliv a kdykoliv, nemůže věřit nikomu. Brzy pochopí, že se v Patnáct mínus nehraje o peníze, ale o to, kdo koho dřív zabije. Jestli se chce vrátit domů živý, musí v sobě objevit zvíře...

Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2011
Žánr: Thrillery
Počet stran: 416
Formát: Epub, Mobi



Komentáře