Rozhovor s redakcí Vanili.cz: „Vznikl celkem pozoruhodný výsledek.“

Redakce Vanili.cz ve spolupráci s nakladatelstvím Martina Koláčka E-knihy jedou vydala sci-fi a fantasy sbírku povídek s hororovými a erotickými prvky. Můžete si ji zdarma stáhnout, ale pokud si nejste jistí, tak recenze sborníku Uchovej mou duši vám poví víc. 

Sbírku i přes některé nedostatky lze hodnotit kladně. Až na první, nejslabší příběh, který je ryze pro nenáročné čtenáře, nadchne i ty náročnější, kteří v ní naleznou některé povídky, jež si je mohou získat svou propracovaností a úrovní. Oceníte, že se povídky opravdu hodně liší, ať už pojetím daného tématu, či rozdílným stylem psaní a ústředními postavami. Jsou si nepodobné, a přece námět duše ztvárňují velmi nápaditě. Více v recenzi...



Jelikož se jedná o zajímavý počin, samozřejmě jsem si nenechala ujít možnost redakci včetně autora Michala Březiny vyzpovídat. Na rozhovor se spisovatelem si pár dní počkáte, ale ty nejžhavější otázky týkající se knihy a její tvorby vám zodpovíme nyní! Děkujeme redakci Vanili.cz za rozhovor a fotografie. 

Kdo a proč přišel s nápadem uspořádat literární soutěž a vydat knihu? 

S nápadem přišel Michal Březina, který se na Vanili.cz stará o sekci Sci-fi Quest. Cílem literární soutěže bylo důvodů hned několik – jednak dát u chystané „vanilácké“ antologie prostor literárně nadaným fanouškům Vanili.cz a jednak jednoduše udělat něco víc než jen další články, které jinak přinášíme denně. A v tradici „vaniláckých“ knih hodláme pokračovat. Nyní navíc připravujeme speciální rubriku, kde právě dostanou prostor všichni ti „psaví“ čtenáři Vanili.cz. Její redaktorkou se stane Kristýna Malinková, kterou jsme objevili právě díky zmíněné soutěži. Takže to má smysl.  

 
Autoři Michal Březina a Ondřej Doležal

Jedná se o první literární projekt, který e-magazín Vanili.cz pořádal a úspěšně ukončil? 

E-magazín Vanili.cz před příchodem Michala několik literárních soutěží už realizoval, např. v letech 2010 až 2016 pořádal pravidelně literární soutěž O nejlepší nejkratší sci-fi povídku. Z Michalovy strany se jedná o první takovou akci. 

Autor Jan Vavřička

Proč jste se rozhodli pro vydání u nakladatelství E-knihy jedou? 

Michal se s nakladatelem Martinem Koláčkem zná, a tak se stalo, že slovo dalo slovo. S Martinem je navíc perfektní spolupráce, tak šlo vše hladce.

Plánujete obdobný projekt? 

Plánujeme spustit novou soutěž, opět na atraktivní téma a tentokrát to asi Michal Březina pojme trochu rozšafněji. Víc zatím nemůžeme prozradit. Samozřejmě o všem budeme informovat na Fb stránce Vanili.cz.

 
Autoři Ivo Fencl a Kristina Haidingerová

Bylo těžké se na příbězích shodnout, nebo díky spolupráci e-magazínu Vanili.cz jste pracovali jako promazaný stroj? 

Rozhodně to nešlo hladce. Každý redaktor hodnotil zcela jinak, k plné shodě docházelo málokdy. Když se pak sčítaly body, které každý rozdal dle svého vkusu a posudku, vznikl celkem pozoruhodný výsledek, který mohl sotva někdo z redaktorů dopředu tipnout. 

Sci-fi, fantasy, erotika a horor, to jsou zbožňováníhodné prvky, které jsou pro redaktory Vanili.cz denním chlebem. Ale pro některé z autorů šlo o debutový útok na literární scénu. Projevoval se při shromažďování a úpravách i stres, nebo to všichni brali s nadhledem?

Při hodnocení povídek měla největší stres naše redaktorka Kristina Haidingerová, která do toho všeho čtení a hodnocení organizovala akci Kulový blesk. Samotnou sazbu textu a celou přípravu knihy vzal na svá bedra Michal Březina a dle jeho slov to šlo právě díky pomoci Martina Koláčka z E-Knihy jedou doslova jedna báseň.

 
Autorky Magdaléna Králová a Kristýna Malinková

Vítězné pocity po vydání už se nejspíš trochu ukotvily, ale jak se cítíte? Máte z toho dobrý pocit, nebo naopak trpíte lehkými obavami, jak vašeho novodobého Frankensteina vytvořeného z originálních povídek přijme čtenář?

Tak… euforie je už pryč, oslava je za námi a v Plzni teď nějakou dobu bude rum nedostatkovým zbožím. Co se týče obav z reakcí, nemáme žádné, věříme, že jsme vybrali dobré povídky i sami nějaké přidali a každý čtenář, kterého zajímá fantastika, tím spíš vše kolem duší (například výměny, stěhování, zatracení), narazí na kvalitní čtení. 

  
Autoři Jana Pacáková a David Urban

Komentáře