Recenze: AKORD ŽIVOTA (Angel Derring)

 

Když akord lásky zahraje na strunu nenávisti

Akord života (Angel Derring, nakladatelství Nová Forma)

Za recenzní e-knihu děkuji autoru Angelu Derringovi.
Chci zakoupit tento titul!


O autorovi se mi nepodařilo najít téměř žádné informace snad jen, že se vedle psaní beletrie věnuje i tvorbě textů. Jeho fotografie na databázi knih se věrně shoduje s představou, jakou jsem měla o hrdinovi prvotiny Akord života. Dnes na ni zaměříme svoji pozornost.

Angel Gorry není obyčejný mladík, je to bývalá rocková hvězda. Ve svých třiadvaceti letech už jeví příznaky vyhoření a jeho problémy s alkoholem a promiskuitou vedou ostatní členy kapely Love is to Hard k rozhodnutí hrát dál bez něj. Zoufalý Angel opouští rodné město a stěhuje se pryč, chce zapomenout a už nikdy nehodlá vzít kytaru do ruky. Také ji prodá. Začne pracovat jako uklízeč a později číšník v baru Ten stars. Zde si ho jeho milovaná Gibsonka (kytara) opět najde a přivede mu do života lásku. Nová majitelka nástroje Sarah Angelovy city opětuje a mezi těmi dvěma to ohromně zajiskří. Angel se zařekl, že o své minulosti dívce nic neřekne, dokonce se jí nezmíní ani o tom, že stejně jako patří mezi muzikanty. Nechává si svoje démony uvnitř a nikam je nepouští. 

Po pár týdnech chození se jednoho večera Angel dočte v dopisu, že jeho otec zemřel. Neměli spolu zrovna vřelé vztahy, ale i přesto mámu navštíví a Sarah vezme sebou. Maminka zrovna nejeví známky nadšení, nemá ráda překvapení a nová přítelkyně jejího syna jí také zrovna není po chuti. Dokonce má pořád v obýváku vystavenou fotografii Angela a jeho předchozí dívky. Návrat do rodného městečka, přinese setkání se známým, který si před Sarah nebere servítky a na Angela prozradí víc, než by chtěl. Ustojí ti dva překážky, které jim přicházejí do cesty?

Kniha je psaná velice zvláštním jazykem. Ačkoliv se jedná o prózu, forma je spíše lyrická. Větné obraty jsou vzletné, květnaté a neobvyklé. Styl autora je osobitý a zapamatovatelný. Romantické čtivo obohacené o křehkou psychologii metalisty. Dílo je plné klišoidních básnických přirovnání a poněkud kostrbatých souvětí.

Stereotyp opravdu patří k životu. Procházky parkem ruku v ruce. Usínání druhému v náručích a druhý den práce. Té noci mě z té oslavy táhla pryč jistá niť. Niť zvaná osud. Omluva té noci byla nevolnost. Byla to cesta nejmenšího odporu. Přece jen slova tvoří věty a věty směr. Stejný směr, který mi té noci přivedl před dveře Sarah. Člověk může skrýt tvář v davu, ale neschová se. (str. 18)

Ústředním motivem je láska jako taková. Cit k hudbě je pro Angela tak silný, ale i přesto se ho na moment pokusí potlačit. Stejně tak je tomu i ve vztahu se Sarah. Něco nevyjde tak jak by chtěl, a on se hned stahuje do ulity a mizí do svého nitra, kam jen tak někoho nahlédnout nenechá. Příběh ne nepodobný těm z červené knihovny se po své druhé třetině diametrálně změní. Z romance se stává detektivka a její zápletka vás do poslední strany nepustí. Změnu jsem vítala, potřebovala jsem ji jako sůl, protože přeslazených řádků bylo až dost. Názvy kapitol vždy přímo vystihují děj.

Psychologie Angela je tu zpracovaná bravurně, bývalý kytarista bojuje s vnitřními rozpory pomocí alkoholu a zdůrazňuje, že drogám se vyhýbá. Příliš se lituje a schovává před světem svou pravou tvář. Bojí se bolesti. Pochází z rodinných poměrů, kde byl šikanovaný otcem alkoholikem a jeho slabá matka se ho nikdy nezastala. O jeho dívce Sarah nevíme téměř nic, je také hudebnicí, a hudba je to co ji definuje. S Angelem má tedy mnoho společného. Kromě muziky i náladovost a slabou psychiku. Při prvním problému ve vztahu Angela opouští. Jeho máti je k němu rovněž příkrá a nic mu nedá zadarmo. Důležitým charakterem je dívka Mia, Angelova kolegyně z baru, která rovněž neměla na růžích ustláno. Na rozdíl od Angela, ale s nástrahami osudu bojuje statečně. Dialogy a jednání postav nejsou uvěřitelné, jejich chování odpovídá věku teenagerů, hrdinové však již překročili dvacítku.

Rušivým elementem je velké množství překlepů, editorská činnost byla velmi zanedbaná. Větná skladba je pro Derringa nepříliš probádaným územím a musí se ještě hodně věnovat práci s textem. Některým větám jsem měla problém porozumět. 

Stoupl si na stůl a zpíval po a zpíval po baru. Chopili ho vyhazovači, ale Mia je zastavila. Láska opět dokázala spojit dva lidi. Srdce se zachvělo a o popadlo příležitost. Uvnitř nechtěla být sama a Alex svojí horlivostí to v ní zlomil. Město psalo nový příběh. Doufám, že věčný. (str. 50)


Cílovou skupinu tohoto počinu je velmi těžké definovat, protože dílo je psáno ve dvou odlišných žánrech. Milovníci kratších literárních útvarů, které svým poselstvím vynikají, si přijdou na své a taktéž ti, kteří milují rockovou hudbu.

Můj subjektivní názor je velmi rozporuplný. První romantická linka na mě byla až moc sladká a neuvěřitelná a místy až moc rozvleklá. Druhá část mě ovšem nadchla, změna žánru byla vítaným zpestřením a o mnoho zvedla kvalitu a výsledný dojem. Forma je velmi neobvyklá, to je také nutno ocenit, vymyká se všemu, co jsem doposud přečetla. Posoudit musíte sami. Derring potřebuje pozorněji pracovat s českou syntaxí a sehnat lepšího korektora.


Člověk žije, miluje a ztrácí. Společně ladíme akord života. Vadneme jako růže.

Jmenuji se Angel Gorry, jsem ex kytarista kapely Love Is to Hard. Přijdou dny, kdy člověk musí složit hlavu jinde a nebo odejít. Uznat chyby. Život si stejně najde způsob, jak vás zavést zpátky. Dát vám vše a stejně tak rychle padnout. Pokud máte čas, provedu vás Yornem, mým novým domovem.

Nakladatelství: Nová Forma
Rok vydání: 2021
Žánr: romance
Počet stran: 88
Formát: epub, mobi, PDF

Komentáře