Recenze: VOSTRÁ KRÁSA (skupina autorů)

Sci-fi, fantasy a erotika

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Golden Dog

Chci zakoupit titul!


Jan Vavřička, zakladatel online magazínu Vanili.cz, sestavil a vydal antologii Vostrá krása. Díky nakladatelství Golden Dog se na sklonku roku 2019 dostala k českým čtenářům a nabízí mix povídek sci-fi a fantasy okořeněných erotikou. Každý z publikujících se s námětem popral po svém. Nakladatelství Golden Dog, pod přísným dohledem Martina Štefka, dalo prostor tuzemským autorům a opět nezklamalo. V následující recenzi se podíváme zblízka na jednotlivé povídky a jejich tvůrce.

Antologii otevírá Jan Vavřička. Provozovatel webu Vanili.cz, zapálený scifista a autor textů, které sbírají ocenění v různých literárních soutěžích. V roce 2009 vydal sci-fi sbírku Vostrá pohoda. V nové antologii s obdobným názvem publikoval šest povídek. Dvě z nich jsou psané s autory Milanem Čechurou a Diukem.

Voholit, voškubat a spát
Povídka patří mezi pomyslný vrchol antologie. Příběh ze světa, kde sice je technologie na vysoké úrovni, ale touhy lidí se nijak nezměnily. Hlavní hrdina Thomas dostává exkluzivní nabídku vydělat hromady peněz. A co by Thomas pro svou ženu Permélii neudělal. Několikadenní honba za bohatstvím čtenářům představí svět, který Vavřička používá i v následujících příbězích. Thomas vypráví první osobou a rozhodně by neměl říkat hop, dokud nepřeskočí.

Nervy v čokoládě
Jana je vyhořelá učitelka a slaví čtyřicátiny. A možná její nespokojenost pramení z přemíry technických vymožeností, které podkopávají její učitelské dovednosti. Nicméně i technologie jí ukáže svou přátelskou tvář. Její bohatá přítelkyně ji pozve na wellness na jiné planetě. Rozhodně by si to měly obě užít, a navíc omládnout. Jenže vedlejší účinky jsou mrcha. Autor vetkal problémy dnešního světa do sci-fi povídky a zabodoval. Jednoduchou pointu obdařil zajímavým zpracováním a vydařeným závěrem.

Zásnuby
Příběh pojednává o Davidu Kudrnovi, který se připravuje na novou etapu života. Hodlá požádat svou přítelkyni o ruku. Jeho přípravy na hodinu H komplikují moderní vymoženosti dbající o krásu. Zásnuby jsou vyprávěné v ich-formě ze stejně futuristického světa jako předchozí příběhy. Zásnuby jsou však spíše velice odpočinkovou a zábavnou záležitostí. Dalo by se říct, že nejslabší z Vavřičkových povídek. Chybí tam spád a pro autora natolik zajímavé zápletky.

Skokan
Již zmiňovaný vrchol antologie zdobí i Vavřičkův Skokan. Autor opustil svou oblíbenou parketu humorných scén a podtextů a uhodil na vážnou tóninu. Příběh nám představuje vědce, který se díky vlastnímu výzkumu stal po smrti nehmotnou energií, duší bez těla. Chce začít nový život a chce se dopátrat toho, proč musel zemřít. Povídka je plná napětí a budování zápletky, která by rozhodně vydala i na více stran.

Jak jsem zaspal dobu
Nyní se dostáváme k vyprávění, které napsal Jan Vavřička s Milanem Čechurou. M. Čechura působí i jako samostatný autor povídek, knih a fejetonů. V Jak jsem zaspal dobu se autoři spojili a vytvořili celkem vtipnou sci-fi záležitost o muži, který se probral z mejdanu, a mezitím uplynula vážně dlouhá řádka let. V hlavní roli VZP a hlavní motiv – nové zaměstnání v porno průmyslu. V příběhu opět nechybí spoustu vychytávek, které pro nás Vavřička a Čechura plánují v budoucnosti. Zvolená zápletka je sice jednoduchá, ale velice dobře uchopená. Čtenář se tedy dobře pobaví.

Kolonizace
Příběh má dvě roviny. Jedna se odehrává na planetě Regenex, se kterou jsme se již mohli seznámit v díle Nervy v čokoládě, a druhá na kolonizační lodi, která na planetu právě směřuje. Jediným posláním Regenexu je dosáhnout reprodukce lidí, neboť na cizí planetě se to zdá jako nevyřešitelný problém. Na druhé straně i na kolonizační lodi se řeší obdobný kámen úrazu. Upíři, kteří loď přepadli, také hodlají posílit své řady právě na nově osídlované planetě. Strhující závod v otěhotnění se rozpoutá na několika málo stranách, ale čtenář si opět libuje v humoru, nadsázce, kterou J. Vavřička společně Diukem připravili. Vlastimil Čurda alias Diuk má již na kontě sci-fi román. Ve spolupráci s J. Vavřičkou dali vzniknout vyprávění, které se nemá za co stydět. Možná jen za to, že je tak krátké.

Díla z pera J. Vavřičky, Diuka a M. Čechury jsou psaná ve větší míře v ich-formě, jak z mužského, tak ženského pohledu. Setkáme se i s třetí osobou. Postavy, které nám autoři předkládají, jsou neuvěřitelně reálné a hlavně lidské. Převážně se povídky odehrávají z jednoho světa  v  budoucnosti, kde již není problém létat z planety na planetu. Čtenář se ve Vostré kráse setká s názvy míst, jež už zná, a velice jednoduše se zabydluje. Slovní zásoba autorů je skvělá, texty mají spád, vtip a potřebné napětí. Jsou nepředvídatelné a skvěle zpracované. Nejslabší povídkou od Vavřičky se pak jeví Zásnuby. Okouzlují prostředím, ale nemají tolik šťávy, na kolik si ve víru ostatních povídek zvykneme.

Dalším samostatně tvořícím autorem, který přispěl do Vostré krásy, je Michal Březina. Spisovatel má na kontě již dva romány a několik povídek. Jeho žánrem je sci-fi. Publikoval i v antologii Uchovej mou duši.

Dlouhý den Vlasty Řeháka
Vyprávění pojednává o muži, který se po nevyvedené práci ocitne, jako oběť napadení, na policejní stanici. Má štěstí v neštěstí, neboť policistka, která se v tu ránu objeví, potřebuje jeho genetický materiál. Vlasta Řehák je totiž vyvolený a jeho posláním je oplodnit nejlépe celou mimozemskou planetu. Příběh je psán v er-formě z pohledu hlavního hrdiny, Vlasty Řeháka.

Ačkoliv se jedná o dílo, které svým stylem nejvíce zapadá do Vostré krásy, bohužel nemá kvality, které se objevují u ostatních autorů. Pokud jsem již vyzdvihla nejvyšší vrchol antologie, tak Dlouhý den Vlasty Řeháka patří na pomyslné dno této sbírky. M. Březina sice ví, o čem by povídka měla být, ale svým krkolomným psaním a samoúčelností je vážně nepovedená. Ať už se jedná o zvláštní chování postav jak zemských, tak mimozemských, nebo jednoduše o předvídatelný konec. Dlouhý den Vlasty Řeháka nabízí velice málo. Vtipné scénky působí rozpačitě a některým humorným scénám již dávno odzvonilo.

Jiří Walker Procházka je autorem, který má za sebou slušnou řadu románů a povídek. Stojí za knihami, jako jsou Ken Wood, nebo se spolupodílel na sérii Agent JFK. Účastnil se i románu na šest nádechů Šest nevinných.

Vlaky, draci, strach a lebky
Název, který slibuje hodně, a přesto nenapovídá, co se bude dít. Nikdo nemá rád papírování a postava Slavomíra Vrana už vůbec ne. Tento milující otec a manžel se mění v bestii, pokud přijde řeč na úřady. S jeho druhou tváří se může velice z blízka seznámit Miriam Metlíková, která je také pěkné kvítko. Vlaky, draci, strach a lebky jsou vyprávěné v er-formě. Povídka skrývá tolik neuvěřitelně realistických postav, že čtenáře rozhodně posadí na židli. Pokud doposud byla Dolores Umbridgeová braná jako královna záporných postav, tak Miriam Metlíková do ní nemá daleko.

J. W. Procházka umí krásné čáry jak s postavami, tak i s vyobrazením scén. Přišlo mi, že je povídka vytržená z většího celku. Příběh je úderný, svižný, vtipný a zároveň i svým obsahem k zamyšlení. Dialogy vystupujících charakterů přirozeně fungují a do rodiny Vranů čtenář jednoduše vpluje a nechce ji opustit.

První z publikujících žen v antologii je Hanina Veselá. Autorka má na kontě několik knih ze svého fiktivního světa. Knižní série Magnólie svůj zástup fanoušků získala, nebo spíše její zrzavá sexy hrdinka. S autorčinými romány, jako jsou Krev teče vždycky červená, Slza pro dračího pána, Magnólie a démon nebo Drak bere vše, jsme se již seznámili v nedávných recenzích.

Darklady hledá hrdinu
Povídka je psána v ich-formě z pohledu studující dívky. Darklady je odhodlána napsat něco skvělého o hrdinovi, kterého se jí zatím ještě nepovedlo sehnat. Pokud čtenář není fanoušek autorky a přijde k ní jen v tomto díle, jednoduše v textu plave. Nikde není pevná půda, nic, čeho by se bylo vhodné chytit. Vystupující charaktery spolu hovoří už na takové úrovni, která je čtenáři ukrytá nejspíše v jiných knihách.

H. Veselá má bohatou slovní zásobu a příjemnou představivost. Postavy mají svoje jasné role a nijak z nich nevybočují, alespoň co se krátkého textu týče. Největší problém je, že je špatně pochopitelný. Připomíná to čtení druhého dílu trilogie. Něco chybí, něco si musí čtenáři domyslet. Darklady hledá hrdinu vypadá jako chvilkové odbočení od psaní jiného díla. Celkem slušně, ale autorka láká ke svým románům o Magnólii – prsaté zrzce se sexappealem a vražedným instinktem kobry královské.

Poslední ženou, která přispěla do Vostré krásy, je Krisitna Haidingerová. Stejně jako H. Veselá má svůj svět, ze kterého tvoří romány a povídky. K. Haidingerová však oproti své kolegyni brázdí ponuré vody hororové literatury. S díly Ti nepohřbení a Děti Raumy jsme se již mohli setkat minule.

Stereogram
Název je naprosto trefný. Stereogram je kratičké pauza mezi jednotlivými povídkami. Autorka čtenáře provede elektrizujícím a erotickým zážitkem. Vše podává v první osobě. Krátká jednohubka ovšem čtenáře dokáže naplnit. Jedná se o výpravu do lechtivé fantazie.

K. Haidingerová rozehrála na málo stranách vzrušující představy. A přestože její hrací pole bylo omezené, předvedla, jak si dokáže hrát a mazlit se se slovy.

Vostrá krása je vyvážená antologie. Autoři jsou si vesměs velice vyrovnanými soupeři a vložili do knihy to, co čtenář může po večeru jednoduše zhltnout. I díky této sbírce na sebe autoři upozorňují v dobrém světle. A já mohu závěrem říci, že ke konci roku se Vostrá krása zdařila, tak jak slibovala. A pokud jste si již našli autora, který se vám v knize zalíbil, na konci sbírky si můžete o každém z nich přečíst a nalézt tituly, které již vyšly. 

Přebal knihy zdobí krásné nahé nohy v síťovaných punčochách, jež se ke sbírce více než hodí. Modelka Lucka ve spolupráci s fotografem Josefem Jurigou předvedli skvělou fotografii. Michal Březina pak dodal konkrétní a lákavý vzhled. Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že dlouhé nožky přivábí nejednoho čtenáře. 


Anotace:
Zakladatel online magazínu Vanili.cz (oceněn Aeronautilus 2018 za nejlepší český web) Jan Vavřička sestavil sbírku povídek v žánru sci-fi/fantasy/horor, které v sobě mají erotický nádech nebo pojednávají o sexu. Oslovil nejen spisovatele spojené se světem Vanili.cz, ale také předního českého autora sci-fi, Jiřího Walkera Procházku. Sám Jan Vavřička, propagátor a milovník žánru sci-fi, fantasta a bavič, přispěl skvadrou krátkých povídek, přičemž dvě napsal společně s Milanem Čechurou a Diukem. 

Povídky dámské části, Kristiny Haidingerové a Haniny Veselé, mají v sobě charakteristický závan tajemna a mystiky. Michal Březina po svém tradičně přimíchává špetku humoru.

Vydání knihy navíc podporuje bohulibý záměr, o kterém se dozvíte více na adrese: www.vanili.cz

Nakladatelství: Golden dog
Rok vydání: 2019
Žánr: Fantasy, sci-fi, erotika
Počet stran: 224
Vazba: brožovaná

Komentáře