Rozhovor s Lenou Valenovou: „V psaní potřebuji svobodu.“

Spisovatelka Lena Valenová nedávno vydala horkou knižní novinku u nakladatelství Pointa! O Cool Girl jste si na projektu Čteme české autory mohli zasoutěžit a připravujeme pro vás i recenzi. Zaujal vás tento titul nebo máte v oblibě spíše autorčinu young adult tetralogii Moře nálezů a ztrát, kterou jsme vám představovali?

Zdroj: Lenavalenova.cz

Děkujeme autorce Leně Valenové za rozhovor i poskytnuté fotografie! Co se v něm vlastně dozvíte? Rozhodně jsme se poptali na její novinku Cool Girl. O čem vlastně kniha je a čím vás young adultka naláká? A co má autorka všechno ještě v plánu? To a ještě mnohem více se dozvíte v textu. Přejeme příjemné počtení!

Zdroj: archiv Leny Valenové

V roce 2018 vyšel finální díl vaší young adult tetralogie s názvem Moře nálezů a ztrát a nyní prostřednictvím nakladatelství Pointa vydáváte nové dílo Cool Girl!. Jak dlouho jste knihu psala?

Společně s editacemi mi napsání rukopisu Cool Girl! trvalo půl roku. Zhruba stejnou dobu pak trvala výroba. Je to zároveň moje nejobjemnější kniha a svým způsobem i nejkomplikovanější.

Můžete nám přiblížit její námět, kterým je reality show? Jakým způsobem jste to pojala a proč zrovna toto téma?

V knize se objevují příběhy třech hlavních hrdinek – Tiny, Marty a Anet, které kromě osobních vazeb spojuje také účast v soutěži typu reality show. Každá má přitom svůj důvod k účasti a sen, který si chce díky výhře splnit. Samotná soutěž zabírá až poslední část knihy a čtenářky budou mít příležitost spolurozhodnout o její vítězce. Chtěla jsem tak dát čtenáři možnost zapojit se do příběhu, nebýt jen pasivním pozorovatelem. Čtenář tak bude mít příležitost ovlivnit osud knižního hrdiny.

Zdroj: archiv Leny Valenové

Proč jste se rozhodla Cool Girl! vydat právě u nakladatelství Pointa?

Když jsem připravovala novou knihu, zaznamenala jsem na sociálních sítích nově vzniklou nakladatelskou platformu Pointa. Nakonec to byla především zvědavost, která mě přivedla k realizaci projektu právě touto cestou. Chtěla jsem si to jednoduše vyzkoušet. Líbila se mi navíc představa vytvoření si vlastního týmu, možnost podílet se úzce na výrobě knihy a zároveň mít zázemí nakladatelství. Navíc právě k tématu a stylu, jakým je kniha napsána, se takový způsob vydání docela hodí.

Co všechno Pointa autorům nabízí? Jedná se o zajímavý projekt, který si získává nejen své autory, ale i čtenáře. Splnil vaše očekávání?

Pointa je nakladatelská platforma, která spojuje autory, profesionály z oboru a čtenáře. Myslím si, že je to skvělá alternativa pro české autory. Ve všech oblastech života mám ráda možnost volby a vydávání knih není výjimkou. Pointu považuji za zajímavou střední cestu mezi klasickým nakladatelstvím a samonákladem. Žádná cesta totiž není lepší nebo horší. Každému autorovi může vyhovovat něco jiného a je jen dobře, když se může sám autor rozhodnout, jakým způsobem a kde svoji knihu vydá.

Vnímáte vy jako autorka na sobě nějakou změnu? Mohou ji poznat ve stylu psaní či vývoji příběhu a postav i čtenáři?

Tak to opravdu nevím… Změnu pociťuji možná v tom, že píši lehčeji. Jsem produktivnější. Mám už zavedený systém kontrol, takže celý proces napsání rukopisu trvá kratší dobu. A přeci jen, po pěti napsaných knihách už alespoň tuším, na co si dávat pozor a co je třeba pohlídat jak při psaní, tak při výrobě. I proto považuji vydání poslední knihy s Pointou za ohromnou školu. Každá cesta k nové knize mě svým způsobem obohacuje a znalosti, které získávám, pak zase využiji při psaní a vydání té následující.

Zdroj: archiv Leny Valenové

Pracovala jste na sobě před vydáním této páté knihy nějakým způsobem, nebo dáváte psaní přirozený průběh?

Psaní jsem nikdy nestudovala ani nenavštěvovala žádný speciální kurz. Nemám totiž ráda domácí úkoly nebo povinné psaní na zadané téma. Školní slohovky mi nikdy moc nešly a napsání esejí předcházela povětšinou hodinová sezení nad prázdnými stránkami… V psaní potřebuji svobodu. Ráda si také dělám věci po svém. Píši podle intuice. I tentokrát jsem měla o výsledné knize od začátku jasnou představu, jen jsem musela přijít na to, jak skloubit interaktivní část příběhu s tištěnou knihou. Svojí nestandardní představou jsem pak potrápila grafika i programátory webové stránky.

Plánujete po vydání Cool Girl! nové dílo? Přemýšlíte o nějakém námětu, nebo máte v plánu naopak trochu prokrastinovat?

Naopak. Na konci loňského roku jsem si sepsala seznam témat, která bych jednou chtěla zpracovat, a byl opravdu hodně dlouhý. Prokrastinace mi tedy zatím nehrozí! Do konce roku plánuji dokončit novou knihu, námětů mám ale rozepsaných více. Zároveň chystám i další projety. Potřebovala bych spíš, aby den měl víc jak 24 hodin, raději nespat a jen psát, psát a psát!

Vy žijete v New Yorku. Plánujete dobýt i zahraniční scénu v USA nebo se budete i nadále specializovat na vydávání v ČR?

Líbí se mi spojení „dobýt zahraniční scénu.“ :) Moc si vážím českých a slovenských čtenářů, že mi vůbec dali šanci a začetli se do mých příběhů. Najít jednou svoji knihu i v policích (nejen) newyorských knihkupectví je ale samozřejmě i mým snem. Největší výzvou bude rozhodně kvalitní překlad, protože bez toho nemá sebelepší příběh šanci uspět. A právě do tohohle dobrodružství se s radostí pustím v nejbližších měsících.

Zdroj: archiv Leny Valenové

Pokud by vám zlatá rybka měla splnit tři přání týkající se vaší literární dráhy, která by to byla?

Určitě bych si přála, aby moje knihy přinášely dál radost čtenářům. Aby se jednou do mých knih začetli i mezinárodní čtenáři a samozřejmě bych ráda viděla svoje postavy oživnout na filmovém plátnu. Takže pokud se někde neobjeví zlatá rybka, čeká mě opravdu spousta práce! :)



Komentáře