Recenze: INFERIUM (Roman Bureš)

Všichni povinně na exkurzi do pekla! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Epocha
Chci zakoupit tento titul


Pekelná novinka nakladatelství Epocha má rozhodně sílu dštít oheň a síru. Roman Bureš není na literární scéně žádným začátečníkem a z jeho prozatím posledního titulu zkušenosti i literární um doslova sálají. Obvykle se zaměřuje na historické romány a ani tentokrát se od svého oblíbeného žánru nevzdálil nijak daleko, ač kniha spadá především do fantasy literatury. 


Poutavý styl psaní v er-formě zobrazuje střídavě tři protagonisty, kteří jsou snadno rozpoznatelní a očekávaně se jejich osudy ve vhodnou dobu prolínají. Slovní zásobu a práci s textem má autor vychytanou a rozhodně si počte nejen nenáročný, ale i náročnější čtenář. 

V příběhu vás přivítá Rónan, jenž je velmi neobvyklým člověkem a po zemi už chodí nějakou řádku let. Má různé schopnosti, které mu pomáhají přežít a také dobré srdce, které ho občas vláčí do končin, kam by běžný smrtelník dobrovolně nevstoupil. 

Oblíbíte si také démona Samaela, který se potýká se smrtí svého démonického dědečka. Ten mu odkáže cosi neobyčejného a to přivádí Samaela na dobrodružnou cestu. Samael má chrabrou a osobitou přítelkyni Lilith, která se věnuje svému studiu a snaží se poukazovat na práva lidského dobytku, což nás odkazuje na autorův neotřelý humor. 

Posledním a nejspíš nejméně oblíbeným hrdinou je Gerhard, který se v pekle ocitá. Sám tvrdí, že je nevinný, ale jak je to s ním ve skutečnosti? Německý protagonista totiž slepě slouží své říši v době druhé světové války...

Ačkoliv hrdinů je v knize požehnaně, jsou také velmi pestří a rozhodně se mezi nimi bez problému orientujete. I když o vedlejších postavách mnoho nevíte, přesto jsou vykreslení živě a snadno jim jejich osudy věříte, ba jste někdy i na vážkách, zda byste je neměli litovat. Nakonec ovšem jsou v pekle, za nevinnost se tam určitě nedostali... 

Dějová linie je tedy vrstevnatá a skládá se nejen z celistvého pohledu, ale obsahuje také nemalé množství částí, ze kterých budou slabší povahy trnout hrůzou nebo nechutí. Musím říct, že si však autor ponechal rezervy – pokud by chtěl opravdu šokovat, věřte, že by to s tímto tématem snadno dokázal, ovšem o to naštěstí Romanu Burešovi nešlo a o to více si jeho díla můžeme cenit. Jeho popisy sebehrůznějších skutků jsou podány věcně, netlačí na pilu a hlavně se nesnaží dělat nesprávný dojem. 

Co se týče samotného pekla, tak musím uznat, že je skutečně skvěle promyšlené. S takovými náměty se nesetkávám často, takže nemohu říct, jestli se autor někde inspiroval, ale pro mě to bylo silné a originální čtení. Navíc ta nápaditost, se kterou poukazuje na chod Inferia, je vážně neodolatelná. 

Jak vás navádí anotace, tak děj se odehrává v době druhé světové války. Část příběhu do ní silně zasahuje, a pokud nejste, stejně jako já, zvyklí číst tituly týkající se tohoto temného období, může to pro vás být také nejtěžší pasáž, která vás čeká. Roman Bureš totiž některé scény líčí až na dřeň a hrůznosti války se nijak nevyhýbá. Díky tomu se samozřejmě setkáváte s nechvalně známými postavami historie, které byste určitě v reálu potkat nechtěli. 

Napínavý příběh má jako bonus příjemný černý humor, který není tak častý, aby se z pekelné jízdy stala fraška. Věřím, že mnoho čtenářů za to poděkuje, včetně mě, protože ač nápad vyznívá mírně komicky, je zpracován víc než dobře. Jelikož se v knize objevuje násilí, očekávejte také vulgární slova, ale to si myslím, že nikoho nezaskočí. Autor nehraje na efekt, ale hororové prvky se mu podařilo šikovně zapracovat. Věřte mi, získá si vaši pozornost hned od prvních stran.

Celý román je dynamický a čtivý, ač se první polovina spíše zaměřuje na poznávání a zobrazování nového a promyšleného světa, druhá už je opravdovou lahůdkou. Děj graduje s každou stránkou a stává se víc a víc emotivní. Věřím, že citlivější postavy mohou být při čtení nejen znechucené, ale i dojaté, protože závěr sice není účelově srdceryvný, ale rozhodně má hodně co do sebe. 

Příběh k zamyšlení nad hrůzami války, ale i k pobavení nad vyhlídkami pobytu v pekle. Inferium je určitě precizním dílem fantasy, který stojí za přečtení. Doporučuju všem, které zaujala ať už knižní obálka, či anotace, protože takové peklo stojí za návštěvu. Věřím, že stejně jako já se do něj s oblibou budete vracet. 

Od autora jsem prozatím četla pouze Legionáře (recenze), což byla na rozdíl od Inferia příjemná oddechovka. Tento příběh mi dal skutečně zabrat, a to především v dobrém, i když vykreslené hrůzy války pro mě byly těžce stravitelné. Samotné peklo se mi neskutečně líbilo a za parádní exkurzi mohu jenom poděkovat! 


Anotace: 
Existuje peklo? Co se v něm s hříšníky vlastně děje a za jak velká či malá provinění se tam dostanete? A odkud se v Inferiu bere ten dobytek, který rodí země a ze kterého démoni podle chuti odkrajují kusy masa, a to znovu dorůstá, dobytek, který jen bučí a bez odpočinku vykonává tvrdou práci?
V pekelné říši Inferium zazní proroctví, které tvrdí, že lidé spáchají zlo tak veliké, že to ani nebe neunese. Démoni ho však neberou vážně – navíc ani netuší, že jejich dobytek jsou nějací hříšníci. Co by asi tak mohli spáchat? Když je však protržena nebeská blána a ze zemského povrchu se do Inferia nahrnou lidé jako rozzuření sršni, prastarý pekelný řád se otřásá v základech. 
Dokáže satanova legie porazit Waffen-SS? 
Inferium je napínavý akční román o střetu dvou civilizací, z nichž každá má úplně jiný pohled na svět. 

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2019
Žánr: Fantasy
Počet stran: 408
Vazba: brožovaná

Komentáře