Recenze: TAMARA (Martina Mouseová)

Dramatický příběh ruské lékařky se šlechtickými kořeny



Najít nějaké bližší informace o české spisovatelce Martině Mouseové je stejné jako hledání jehly v kupce sena. S určitostí však můžeme říct, že napsala tři romány, vydané elektronickou formou: Cosmetic valley, Desperátka a Tamara, jehož recenzi vám přinášíme. 

Tamara je mladá lékařka pocházející z Ruska. Jen nedávno její rodina přesídlila do Prahy a Tamara se snaží najít adekvátní práci. Byť je plně kvalifikovaná a ve svém oboru dobrá, překážkou je špatná čeština. Po drobných peripetiích získává místo na soukromé klinice, kde může uplatnit rodnou ruštinu i další jazyky, které ovládá. Ani poté však nenachází klid, musí být opěrným bodem své rodiny a hájit její zájmy. Tamara má na bedrech naloženo celkem dost. Dokáže skloubit osobní život s profesním?

Příběh je zasazen do současnosti, děj se odehrává v Praze i v reáliích Ruska. Vyprávění v er-formě je plynulé, bez hluchých míst. Občas se objevují drobnosti jako je věková nesrovnalost u vedlejších postav ve vztahu matka – syn nebo opakování stejných slov ve větách jdoucích za sebou či krátké, úsečné věty, které by finálnímu čtenářskému vjemu lahodily víc, kdyby je autorka zakomponovala do delších souvětí. Naštěstí jich není tolik a vyvažuje je jinak poměrně svižné tempo v ději.

Tamara je krásná a chytrá žena, moderní a emancipovaná, hájící rodinné hodnoty. Vypadá to, že její dokonalost může lézt krkem, ale ve výsledku Tamara působí poměrně sympaticky. Na to, že je atraktivní, nemá příliš mnoho milostných zážitků. Po rozchodu s velkou láskou se Tamara věnuje spíše kariéře a příbuzným a na „velký třesk“ teprve čeká. 

Ale víme, že romantika je kořením každého románu pro ženy, a proto nechybí ani tady. Mladá lékařka má před sebou pozvolna se rodící partnerský vztah s kolegou z práce, cesta k lásce je však lemována komplikacemi. Autorka se nebojí ani upozornit na nepříliš probírané, ale poměrně zajímavé téma asexuality. Zní to poměrně zajímavě, že? Přiznám se, že se s tímto setkávám v knize poprvé, proto mě zajímalo, jak bude do příběhu zakomponováno. Byla jsem trochu zklamaná, protože tomuto problému byla pozornost věnována jen okrajově, což je vlastně pochopitelné, nejednalo se o stěžejní téma. 

Tamařina dějová linie je lemována větším počtem vedlejších postav, ať už v podobě příbuzných, kolegů nebo lidí, kteří pracují pro Tamařinu rodinu a jejichž praktiky mají mafiánský přídech. Lékařka se dostává do dramatických situací, které si v mnohém nezadají s akčním filmem. Musí čelit násilnickému bratranci i hájit rodinné dědictví. Ke všemu ji svazují i povinnosti šlechtičny. Nahlédneme tak pod pokličku tradiční ruské aristokratické rodiny a sledujeme snahu o udržení tradic v dnešním moderním světě.

Pokud se s knižními hrdiny necháváte rádi unášet do jejich světů, tady se máte na co těšit. Luxusní butiky, vybraná snobská smetánka ruské šlechty… Nahlédnete s nimi tam, kam běžní smrtelníci přístup nemají.
Šla pomalu po ulicích zaplněných spěchajícími lidmi a nervozita ji postupně opouštěla. V jednom z obchodů si koupila baleríny, protože lodičky na vysokém podpatku byly sice krásné a elegantní, ale chodit se v nich nedalo. Pak se téměř dvě hodiny toulala centrem Prahy. Zastavila se v malé kavárně na kávu se zákuskem. Když se uklidnila do přijatelného stavu, vydala se na kliniku. Cítila obrovskou úlevu. Vše, co musela dnes splnit, splnila. (19,6%) 
Počin Martiny Mouseové je moderním společenským románem, který nabízí silnou hlavní hrdinku, atraktivní lokality i dávku napětí. Poukazuje na to, že rodinné vztahy i dodržování určitých tradicí jsou důležité, ale mohou někdy svazovat. 

Určitě jej ocení čtenářky, které mají rády vrstevnaté romány se špetkou romantiky.


Anotace
Mladá lékařka Tamara pochází z Ruska. Její rodina nedávno přesídlila do Prahy a ona se snaží nalézt odpovídající uplatnění. Když se Tamaře podaří tento problém vyřešit, nastanou další a podstatně složitější. Musí čelit svým příbuzným, řešit problematický partnerský vztah i bojovat o rodové dědictví. Tamara zjišťuje, že její rod už po staletí ukrývá obrovské tajemství. 
Román se odehrává v současné Praze, v Rusku, ale také v Paříži. Děj románu líčí jak současný život, tak historické události, které současnost neustále ovlivňují.

Nakladatelství: E-knihy jedou
Rok vydání: 2018
Žánr: román 
Počet stran: 301
Formát: epub






Komentáře