Recenze: PRÁZDNÝ SVĚT (David Šenk)

Síla mošusu i kult jednoho muže

Prázdný svět (David Šenk, nakladatelství Epocha)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Epocha. 
Chci zakoupit tento titul!


Davida Šenka můžeme znát hlavně jako povídkáře publikujícího do řady žánrových časopisů a antologií. Namátkou mohu zmínit Ve stínu říše, Ve stínu Magie, či Ve stínu Apokalypsy. Samostatně vydal několik povídkových sbírek, ale i dva pohádkové příběhy. Úspěšný byl i v literární soutěži Karla Čapka, kde se pravidelně umisťoval do desátého místa. My se více zaměříme na jeho román/neromán, který vydalo v roce 2020 nakladatelství Epocha
.
I když se na první pohled zdá, že se jedná o román, není to tak úplně přesné. Jak jsem psala výše, autor je povídkář a tento formát umně zakomponoval i v tomto titulu. Osm příběhů, které mají jako společného jmenovatele krvácivou horečku, výrazně ovlivňující konečné číslo celkové populace a následný boj o nadvládu světa. Nesledujeme tedy kontinuální vyprávění, ale drobné příběhy, které vytváří jeden svět. Prázdný svět.

Vše začíná roku 1914 v Rakousku-Uhersku. První světová válka si vybírá své oběti, ale záhadně se začínají objevovat případy krvácení z uší, následného tělesného rozvratu a smrti. Může za to yperit? Že by se dostal tak daleko a ohrozil civilní obyvatelstvo? V okamžiku, kdy to začne být celosvětový problém, je zřejmé, že příčina bude někde jinde. Lidé, kteří přežili, se začínají sdružovat do dvou hlavních oblastí – Domoviny, kde lidé neznají majetek, ani rodinné vazby, a Pravlasti, které vládne Moskevský kníže a jeho velmi specifická aura.

Autor svými příběhy zasahuje do období 239 let. Nejvíce prostoru je věnováno rokům 2051–2077. Své hrdiny více než pro individuální osudy zasazuje do děje pro efektivní vykreslení doby a panujícího režimu. Pozorný čtenář si tak může všímat drobných nuancí napříč příběhy. Reálné historické postavy zde hrají roli spíše jako zažité monumenty bez většího významu. Autor originálně pracuje s pojmy epifant a eugenický kodex. Božské uctívání vybrané skupiny lidí vs. usilování o to nejlepší z genetického fondu.

Jednotlivé příběhy:  

1. Svatý Benda – Příběh zasazený do Rakouska-Uherska z pohledu Ervina Langa, dozorce v pankrácké věznici. Je prvním svědkem úpadku světa i neobvyklého chování jednoho z vězňů.

2. Pozdní sibiřské odpoledne – Falář je oddaným sloužícím knížete Igora. Je jím přímo pohlcen a neváhá pro něj udělat cokoliv. První setkání s územím Moskevského knížete, intrikami a překvapivými zvraty. Po této povídce pro vás mošus dostane specifický význam.

Představoval si, že je svobodný, že si může jít, kam se mu zachce, že se může toulat jen tak nazdařbůh světem. Bylo to krásné, opojné. Pak si ale vždy uvědomil, co ho na konci cesty čeká, a jen nezlomná láska a poslušnost ke knížeti ho nutily jít stále dál. (str. 78)

3. Prázdný svět – Mira Jakovluk představuje ideální občanku Domoviny. Z perspektivy dnešního člověka bychom mohli zmínit zemi jako komunistickou. Obyvatelé jsou vychováváni v poslušnosti a  naprosté oddanosti v boji proti nepřátelům. Dávkováno je vzdělávání i intimita, rodina je společenství, které je zbytečně ohrožující nevhodnými myšlenkami, takže po porodu jsou děti vychovány izolovaně. Jsou to občani, ne dcery a synové. Tento příběh bravurně znázorňuje sílu totalitního uvažování.

4. Zbraně – Detektivní pátrání o původu mrtvého těla. První pochyby a zaváhání, jestli vždy postupovat dle manuálu je správné.

5. Vaska a krysaři – První nasazení epifantů proti Moskevskému knížeti. Zjednodušeně řečeno si epifanty můžete představit jako lidi s neodolatelným kouzlem osobnosti. Více vám vysvětlí autor, byla by škoda, kdybyste se připravili o překvapení.

6. Kóta – Vyprávění o válce mezi Moskevským knížetem a Domovinou.

7. Idiot Bucler – Novinář Domoviny, který má funkci úředníka propagandy, odhalí velké tajemství.

8. Ostří nože – Zakončení z prostředí Severní Ameriky má punc úplně jiného světa. Svět, kde si snaží zachovat své přírodní zvyklosti. 

Pokud se bavíme o celku, jedná se o nadprůměrně originální dílo z ranku alternativní historie. Správně okořeněno o akci a intriky s adekvátně proloženými pasážemi ze své podstaty spíše orientované na vykreslení atmosféry a režimu. Velmi mě bavily autorovy novotvary a cit pro hravý jazyk. Prostředí i myšlení jsou velmi různorodé a přes evropskou Domovinu v čele s následovníky Otce Stalina a velkého Lenina se dostáváme více na východ, na území Moskevského knížete, až nakonec skončíme v přírodě a vigmanu v Severní Americe.

Pokud bych měla jednotlivě vypíchnout některé příběhy, rozhodně je to Pozdní sibiřské odpoledne, Prázdný svět a Zbraně. Ty byly maximálně prošpikovány neočekávanými situacemi, jež vás ke čtení přímo přišpendlily. Nejméně mě zaujaly Kóta a Ostří nože. Nemohu říct, že by byly špatné, ale oproti ostatním neměly tu správnou „šťávu“.

Pravidelné rozhlasové relace z rádia Leningrad, které jsou vsunuty mezi příběhy, vytváří reálnou iluzi, že takovéto rozdělení světa po globální katastrofě by klidně mohlo být. Autor na konci knihy zmiňuje poděkování za pomoc Daliboru Váchovi a Pavlu Oblukovi. Od prvně zmíněného jsem měla možnost číst Jizvák Jim a Šedá. Možná bychom mohli najít podobné prvky v Prázdném světu a v Šedé, ale Davidu Šenkovi se povedlo více eliminovat nerozpracované možnosti. I když je pravda, že bych si ráda přečetla ryzí román z tohoto prostředí. 

Doporučuji všem milovníkům fantastiky a alternativní historie. Tohle se opravdu povedlo. Skoro čtyři sta stran vám zmizí pod rukama, ani nevíte jak. 


Domovina je ráj uprostřed Evropy vylidněné po epidemii finské krvácivé horečky. Její občané jsou poprvé v lidských dějinách opravdu svobodní – neznají majetek, nejsou svázaní rodinnými pouty či touhou po moci. Věnují se smysluplné práci a hrdě postupují vpřed na cestě za pokrokem.

Na východě, v Pravlasti, ale čeká odporný nepřítel – Moskevský kníže a jeho oddané hordy, které ho zaslepeně zbožňují a jsou ochotné pro něj udělat cokoli. Je jen otázka času, kdy se dají na pochod, všechny svobodné lidi zotročí a rozšlapou vše, co se dědicům Otce Stalina a velkého Lenina podařilo v Domovině vybudovat.

Doprovoďte hrdiny Prázdného světa na jejich nebezpečné cestě Sibiří, za tajemstvím ukrytým v troskách Magdeburgu, poznejte tajné zbraně Domoviny či strach a odhodlání v Údolí smrti na východní frontě. Bojujte po jejich boku chrabře i lstivě. Jde přece o budoucnost světa!


Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2020
Žánr: alternativní historie
Počet stran: 368
Vazba: brožovaná

Komentáře