Recenze: MLÝN (Michal Vaněček)

 Jeden mlýn, jedna rodina, jeden slib

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada.
Chci zakoupit tento titul!



Michal Vaněček je dnes již poměrně známým autorem úctyhodné řady knih pro děti i dospělé. Informační systémy jsou tím, čím se živí. Je spoluzakladatelem společnosti T-SOFT a za více než čtvrt století v tomto oboru stál u zrodu projektů, jako jsou státní maturity či vývoj simulátoru pro krizové řízení. V současné době se věnuje nadaci, charitativní činnosti a psaní.

V posledních letech se čím dál častěji na knižním trhu objevují tituly odehrávající se v nedávné historii naší země. To je případ i Mlýnu, jehož děj je inspirovaný skutečným příběhem.

Vše začíná roku 1900 první zmínkou o manželském páru Hadrbolcových. Těm se v průběhu několika let narodí čtyři děti: František, Hana, Božena a Karel. Právě František s Karlem dají svému umírajícímu otci slib, že ať se stane cokoliv, postarají se a ochrání mlýn, jakožto rodinný majetek. Nicméně lze takový slib dodržet za všech okolností?

„Ty jsi mladší, tak je to záruka, že třeba Františka přežiješ a budeš mlýn spravovat dál. Kdybyste nedej bůh neměli potomky. A slíbíte mi, tady a teď, že tento rodinný majetek navždy uchráníte. Ať se stane cokoliv!“ Bouchl pěstí do stolu a rozhlédl se po synech. „Slibte mi to!“
Nebylo o čem diskutovat. „Slibuju,“ přikývl Karel. „Slibujeme, táto,“ pokýval hlavou František. (str. 58)

Osud dvou bratří se takto zpečetil. Kdo by tehdy čekal, že po nástrahách 2. světové války přijde další zkouška, komunismus. Atmosféra se ve vesnici brzy začne měnit. Mezi obyvateli se objeví přívrženci režimu, kteří se snaží bratry přesvědčit, aby vstoupili do JZD. Ti samozřejmě odmítají. Znárodnění rodinného majetku je absolutně nepřípustné a jsou odhodláni odporovat jakkoliv. I kdyby to mělo znamenat postavení ohrady ze dřeva proti nechtěným návštěvníkům.

Děj je vyprávěn er-formou, díky čemuž je možné nahlédnout do několika jeho linií. Sledujeme v nich kupříkladu sestry žijící v Plzni, kam se obě přestěhovaly poté, co se starší Hana vdala. Božena byla odmalička zaostalejší, a tak bylo jasné, že jí bude lépe u sestry, která jí zajistí vše potřebné k její nejoblíbenější činnosti, šití.

Překvapilo mě, že v takto dějově obsáhlém titulu nejsou žádná složitá souvětí. Na rozdíl od jiných historických románů nenajdete zdlouhavé popisy prostředí nebo oblečení postav. Ty ovšem mnohdy bývají důvodem, proč čtenáři volí tento žánr. Objevují se pouze stručné, strohé věty, připomínající povahu Karla s Josefem – ti toho rovněž moc nenamluví. Bude tedy na vás, zda aspekt oceníte, či ne. 

Krátké jsou i kapitoly, kde názvy odpovídají tomu, co se v nich odehrává. Já osobně takovéto pojmenování nevyhledávám. Nemám ráda, když je mi část vyzrazena ještě předtím, než se k ní dostanu. 

Zdroj: archiv recenzentky


Vše je rozděleno do pěti částí. Na počátku se vyskytuje prolog, seznamující s koncem přicházejícím v roce 2014, což byl velice pozoruhodný prvek. Stejně tak jako prokládání kapitol články z Rudého práva. Ty jsou znamenitým prostředkem nabuzení dobové atmosféry a dá se s jejich pomocí také dobře zorientovat. Moc oceňuji, že se autor rozhodl věnovat hlavně období po válce. Zprostředkoval takto budoucím generacím mrazivé svědectví dnes již jen těžko představitelných časů. Dále se pak soustředí na listopad 1989. Nevědomost lidí žijících na vesnici a změnu, kterou přinesl.

„Seberou nám majetek?“ zeptal se František.
„Asi ano, a nejen vám,“ přikývl farář, „ale co je horší, seberou nám víru. Víru v Boha, víru v budoucnost. Dohromady to znamená, že v nás potlačí víru v sebe sama. A z toho mám strach. Toho se bojím. Doopravdy bojím.“ (str.78)

Karel s Františkem byli skutečně podivíni, avšak velmi chytří a odhodlaní. Přestože ve škole excelovali, kvůli režimu a starostem s rodinným majetkem prožili skoro celý život na jednom místě, ale nevadilo jim to. Leželi v žaludku mnoha lidem, což vyústilo v odvod na vojnu a následné umístění do psychiatrické léčebny, kde si prošli peklem a mělo to za následek jejich nedůvěru k doktorům. Ven se dostali právě díky své jedinečné inteligenci. Ta z nich doktorům znemožňovala učinit blázny. Byla jsem ráda, že měli někoho, jako je Marcela Králová. Už jako malá v nich našla zalíbení a slíbila, že se o ně postará. Činila tak po celý svůj život znamenitě i přes své vlastní problémy. A kdo ví, jak by si bez ní poradili.

Líbilo se mi, jakým způsobem vedlejší postavy zpestřovaly děj. Příběh faráře Hřiba nechává nahlédnout na tehdejší postavení státu k církvi. Ten týkající se hraběte Chánovského zase poukázal na emigraci některých šlechticů, kteří se k ní rozhodli poté, co přišli znárodněním o svůj majetek i titul. 
V určitých momentech mi však chyběly popisy a bližší charakteristika. Jejich absence z knihy občas dělala učebnici dějepisu. Některé postavy působily ploše a neuškodilo by jim přidání na barvitosti. 

Kniha podává silný, emotivní a reálný pohled na historické události 20. století. Odehrávají se v ní události, které vás zasáhnou, a přesto se s ní nebudete chtít na konci rozloučit. Zaujme i na základě obálky a bavit bude všechny, kteří mají rádi neotřelé náměty a chtěli by si přečíst o vesnici jménem Holtovice a jednom starém mlýnu s bohatou minulostí. Pro náročnější čtenáře může mít opačný účinek nepřítomnost popisů a ne zrovna malé množství postav.


Dva bratři. Jeden mlýn. A jeden slib…

Strhující příběh dvou bratrů, kteří dali slib umírajícímu otci, že uchrání jejich mlýn a majetek proti všem. Lze takový slib dodržet za všech okolností? Může oddanost takovému závazku odolat i mašinériím totalitních režimů?

Zcela ojedinělé zpracování neobyčejně silného životního příběhu rodiny z jižních Čech zahrnuje časové období přes sto let. Nelehké životní osudy jednotlivých postav dokreslují autentické zprávy z Rudého práva, při kterých vás možná i zamrazí. 

Mlýn je symbolem děsivého soukolí, kterým musela řada našich předků projít. Je symbolem víry v právo na svobodu, v právo rozhodovat sám o svém osudu a být připraven vzít na sebe zodpovědnost.
Dva bratři svůj slib splnili. Uchránili svůj majetek proti nacistům, komunistům i podnikatelům. Ale za jakou cenu…

Nakladatelství: Grada (Cosmopolis)
Rok vydání: 2018
Žánr: historický román
Počet stran: 432
Vazba: pevná s přebalem

Komentáře