6 důvodů, proč nepřehlédnout komiks SLANEJ BYZNYS

Komiks Slanej byznys je svěží počin nakladatelství Knihy s úsměvem.

První díl vypráví o tom, jak mladý a hodně nonkonformní pirátský kapitán přijde k dceři a jak na to zareaguje posádka jeho lodi. Napsala a nakreslila jej autorka Markéta Eleweth Olšovská a v plánu je vydat 30 plnobarevných sešitů s vloženým plakátem, které dohromady tvoří kreslený román.

Pro fajnšmekry je připraven i krásný balíček s pirátskými poklady se samolepkami, plakátem, magnetkou a plackou. Holografickou samolepku a odznak se spínacím špendlíkem si můžete pořídit i samostatně. 

Jestli máte stejně jako Markéta rádi metal, pusťte si svou oblíbenou baladu a pojďte se mrknout na šest důvodů, proč si Slanej byznys rozhodně nenechat ujít:

Zdroj: archiv redaktorky

1. Protože jako národ suchozemců prostě občas zatoužíme po modravých dálkách, moři a větru ve vlasech. (A kdo říká, že ho toulavá nálada nikdy nepřepadla, beztak kecá!)

2. Pro vtipný a dobrodružný příběh s velkou mírou nadhledu a nadsázky. Dílko se nebere příliš vážně, naopak sympaticky si samo ze sebe střílí, a tak se těším na další sešity a vtipné Bovsovy glosy týkající se skutečné pirátské historie.

3. Kvůli Bovsovi – tedy hlavní postavě. Je to originální a nečekaně mladý pirátský kapitán, který se rozhodně nenechává spoutat konvencemi, a tak si dopřává vodku namísto obligátního rumu a na palubu si přinese dítě. Svoje. (Pravděpodobně.)

4. Dalším zásadním důvodem je povedená kresba, sympatická práce se světlem a atmosférou, dobře nahozené portréty a pěkně čitelné rozložení obrázků a textu. (I když, co si budeme... Perspektivní zkratka  v některých akčních scénách by snesla trochu vylepšit a jsou místa, kde by bubliny textu mohly být o něco dál od okrajů, ale nebudu hnidopich, písmo v bublinách čitelné je...)

5. Pro ty, kterým to nestačilo, přidám pátý argument: velmi pěkné zpracování na pevném křídovém papíře a hezké vychytávky jako uvnitř vložený plakát Bovse v plachtoví.

6. Šestý bod možná není jednoznačným pro, ale taky není proti – tenhle komiks nekupujte dětem a užijte si ho raději sami. Některé narážky – ať už v textu, nebo v obraze – s trochou štěstí mrňousům nedojdou. Ale mohly by...

První vydaný sešit slibuje, že nás s touhle posádkou čeká ulítlá jízda na vlně – vlastně na vlnách – dobrodružné pirátské zábavy. A jelikož se nemůžu dočkat pokračování, které vyjde v nejbližších měsících, přeju nakladatelství Knihy s úsměvem a autorce Markétě Eleweth Olšovské dobrý vítr do plachet!

        

Zdroj: archiv redaktorky


Anotace:
Při čtení komiksu Slanej byznys pookřeje nejedno pirátské srdce. Bovs je svým vzezřením i chováním typický pirát, který se dva roky plaví se svojí skupinou na lodi Vzteklá bestie a holduje dobrému alkoholu a pěkným ženám. Pod maskou hrubého, přísného a flegmatického piráta se ale přece jen skrývá empatický a milosrdný muž. To se ale nikdo nesmí dozvědět! Sám se však musí vypořádat s malou dcerkou, která mu nečekaně vpadne do života.

Stane se z ní pirátka? Jak se k tomu postaví jeho pirátská skupina? Na otázky odpoví celkem třicet sešitů po 36 stranách. Zde je první díl ze série komiksů Slanej byznys s originální ilustrací české autorky, který zaujme nejen fanoušky komiksů! 

Nakladatelství: Knihy s úsměvem
Série: Slanej byznys 1
Ilustrátor: Markéta Eleweth Olšovská
Rok vydání: 2020
Žánr: dobrodružné, komiks
Počet stran: 34
Vazba: sešitová

Komentáře