Recenze: VRAŽDA NEPOČESTNÉ PANNY (Martina Novotná)

Když všechny stopy ukazují na vás, ale vy vrahem nejste



Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji nakladatelství KKnihy.
Chci zakoupit tento titul!


Vražda nepočestné panny je prvotina začínající autorky Martiny Novotné. O autorce toho zatím není moc známo, ale už podle toho, jak si poradila s tímto příběhem, doufám, že to nebude její poslední literární počin.

Děj tohoto detektivního příběhu je zasazen do středověku, konkrétně do doby krále Václava II. Sledujeme osud Viléma z Frejštejna, jenž je nucen utéct ze svého panství před vojáky samotného Václava II., který na něj vypsal odměnu. Na své cestě je doprovázen věrným sluhou Jakubem, bez kterého by si jako většina středověkých hrdinů jen těžko poradil.

Když je chytí vojáci paní Anny z Cornštejna a Vilémova pravá totožnost vyjde najevo, vše vypadá ztraceno. Tedy až do chvíle, kdy jim paní Anna navrhne překvapivé řešení. Vilém se bude vydávat za jejího nově nalezeného synovce a Jakub za jeho tajemníka. 

„Na Viléma z Frejštejna je vypsána odměna. Navíc je podle panovníkova rozhodnutí každý povinen ho předat králi. Proto tady a teď Vilém z Frejštejna přestane existovat. Místo něj se objeví Vilém z Cornštejna.“ (str. 27)


Jak čas plyne, vše se zdá být opět na dobré cestě. Vilém se dokonce zamiluje, chystají se zásnuby, ale to by to měl moc lehké. Přítelkyně jeho vyvolené je totiž zavražděna a nalezena v lese. Paní Anna pověří vyšetřováním právě Jakuba, ale to, co Jakub nachází, se mu ani zdaleka nelíbí. Proč jen všechny stopy ukazují na pana Viléma?

Příběh je vyprávěn er-formou, díky čemuž je možné nahlédnout hned do několika dějových linií. Můžeme tedy v jedné kapitole sledovat samotnou vraždu panny Hedviky tajemným pachatelem a v té další vidět samotné vyšetřování. 

Jazyk je jednoduchý. Nemusíte mít strach z velkého množství dobových slov, protože se jich v příběhu moc neobjevuje. A když se nějaké objeví, tak se dá jejich význam poměrně snadno odvodit.

Kapitoly jsou krátké, což je něco, co mám osobně u takovýchto knih ráda, protože se nemusíte obávat, že se v ději ztratíte. Mají i poněkud neobvyklé názvy, u kterých bych asi jen vytkla to, že vám naznačí velkou část toho, co se bude v pasáži odehrávat.

Čtenář se v průběhu knihy setká s mnoha postavami, z nichž je každá něčím charakteristická. Některé si oblíbí méně, jiné více. Já osobně byla nejvíce okouzlena paní Annou z Cornštejna. Líbil se mi její cit pro spravedlnost a i to, že se nebála dávat lidem druhou šanci.

„Máš, cos chtěl. Kluk dostal příležitost dokázat, že není tak špatný, ale ty z toho tak snadno nevyvázneš. Chtěl jsi mu dát druhou šanci, tak si ho hlídej sám.“ (str. 125)


Vražda nepočestné panny se rozhodně bude líbit fanouškům dobových detektivek. Je jednoduchá, příjemně oddechová a pro podzimní večery s knihou a čajem jak dělaná.

Co se týče obálky knihy, označila bych ji za průměrnou. Svou jednoduchostí čtenáře neodradí, ale ani je dle mého názoru na knihu nenavnadí. Na druhou stranu je lepší než většina obálek historických románů. Často je totiž v tomto žánru volena na obálku nějaká osoba či osoby, což za dobré rozhodnutí nepovažuji.

Recenzovala: Klára Janková

Anotace:
Král Václav II. ztrácí trpělivost se řáděním loupeživého rytíře Jindřicha a vysílá proti němu vojsko, které oblehne jeho hrad Frejštejn. Rozkaz zní jasně, zajmout a potrestat Jindřicha i jeho syna Viléma. Tomu se ale za pomoci jeho věrného přítele Jakuba podaří z hradu uprchnout. 

Ani pak ale nemá vyhráno a o své místo na světě musí těžce bojovat. Když už se zdá, že vše zdárně překonal, zjistí, že jeho potíže teprve začaly. Musí bojovat nejen o život a čest i o lásku krásné Elišky. Záleží jen na něm a na jeho příteli Jakubovi, který sám skrývá dávné rodinné tajemství, zda se jim podaří zbavit Viléma obvinění z vraždy a znásilnění, za které ho čeká potupná smrt oběšením. Času je žalostně málo a nemilosrdně utíká…


Nakladatelství: KKnihy
Série: Moravské případy Jakuba a Viléma (2. díl)
Rok: 2020
Žánr: historický román
Počet stran: 308
Formát: PDF, Epub, mobi

Komentáře