Milý Ježíšku, naděl mi českou knížku... (Lucie Skalíková)

Ve svých čtenářských začátcích jsem upřednostňovala zahraniční literaturu, hlavně kvůli městské knihovně, ve které bylo českých titulů velmi pomálu. O české autory se více zajímám teprve něco málo přes rok a díky projektu získávám mnoho skvělých tipů. Již od dětství mě uchvacovaly fantaskní světy a magie, tudíž není překvapením, že mezi mými nejoblíbenějšími žánry jsou fantasy a sci-fi. Na paty jim však šlape přeslazená romantika.

V rámci projektu Čteme české autory jsem sice nepřečetla tolik knih jako mé kolegyně, avšak i přesto jsem narazila na pár zajímavých kousků, které si zaslouží čestnou zmínku – převyprávění klasické pohádky Kráska a zvíře zasazené do Prahy, Zpackané kouzlo (recenze), magické dobrodružství poučující o důležitosti rodiny, Mágové z Agarveny: Prokletá pevnost (recenze), a první díl fantasy dobrodružství bořící zažitá klišé knih pro mládež, Hra: Zrozena pro měsíc, provdána za slunce (recenze). 



* * *


Vánoční tipy jsem rozdělila na dvě části – tři mnou v roce 2020 přečtené nejzajímavější české tituly a dva kousky, které zaujímají přední příčky v mém vánočním seznamu přání. Nebudu se již více vykecávat a vrhneme se na to!

Velmi zvláštní knihou, kterou mohu doporučit každému, kdo si užívá ohýbání reality, jsou Kaziměsti od Martina Bečana. Toto dílo láká svou temnou a komiksově působící obálkou. Děj je upozaděn a hlavní roli zde přebírá poznávání skrytých zákoutí šedých nezajímavých měst. Autor povolil uzdu své fantazii a nechal ji vytvořit šílený, a přesto fungující fantasy svět lehce podobný Alence v říši divů.




Milovníci komiksů by neměli přehlédnout Metu z pera Pavla Bareše. Důležité je však zmínit, že se nejedná o knihu o superhrdinech, byť to tak může zpočátku vypadat. Toto na autorovy poměry krátké dílo se zabývá problémy dnešní společnosti, včetně těch, o kterých se moc nemluví – problémy mladých youtubových a instagramových celebrit, tlak na porevoluční generaci, krize identity a další – a propojuje je v napínavý příběh, nad kterým budete přemýšlet ještě dlouho po dočtení.



Na dlouhé zimní večery se skvěle hodí Muffin a čaj od Thea Addaira. Tento příběh o dvou chlapcích zahřeje u srdce a ukazuje, že pravá láska překoná všechny překážky, a ne vždy musí jít o draka terorizujícího království. Na tuto sladkou jednohubku navazuje kniha Koláčky a spiklenci a povídka ve vánoční sbírce Nejkrásnější dárek.



Napadlo vás někdy, jak by to vypadalo, kdyby se do naší dimenze vrátila magie a prastaří bohové? Odpověď na tuto otázku poskytuje trilogie Krysy apokalypsy, jejíž první díl nese název Před bouří. Zuzana Hartmanová podává surový příběh o lidské vynalézavosti a přizpůsobivosti nepříznivým podmínkám zničeného světa. 



 Alternativní historie mě nikdy moc nelákala. Poté jsem se díky projektu doslechla o Šedé (recenze) z pera Dalibora Váchy. Příběh jako z komiksů v sobě kombinuje nadpřirozené schopnosti, občanskou válku, politické machinace a náctiletou hlavní hrdinku. Zní to jako pořádná šílenost, od které se nepůjde odtrhnout!



Zaujalo vás něco z mého výběru? 

Jakou knihu si pod stromeček přejete vy?




Komentáře