Recenze: PŘÍHODY PLACATÉHO ČUMÁČKU (Anna Beatrix Bártová)

Úsměvná vyprávění o boxeřím štěňátku


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Lirego.


Sabina Huřtáková se živí jako copywriterka a fotografka, ale píše také úspěšné blogy Knižní kavárna a Bláznivá máma. Aby toho nebylo málo, splnila si svůj sen a stala se spisovatelkou publikující pod pseudonymem Anna Beatrix Bártová. V nakladatelství Lirego vydala již několik titulů s historickou tematikou. Nedávno se však pustila také do knížky pro děti s názvem Příhody placatého čumáčku, kterou i sama ilustrovala. Potěšte se s dětmi milým vyprávěním o trampotách malého boxeřího štěňátka. Jaká dobrodružství na malého psího rošťáka Baronka čekají? Jaký poprask způsobí u vánočního stromečku? Co dělá, když jsou páníčci pryč? Věděli jste, jak je pro psa náročné vypilovat správnou techniku čurání? Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky, určitě je najdete v této milé psí knížce.

Zdroj: archiv recenzentky

Vyprávění v sedmnácti kapitolách líčí radostné i dobrodružné příhody Baronka – boxeřího štěňátka. Seznamujeme se s ním už okamžikem jeho narození. Narodil se totiž jako poslední z osmi štěňat, proto byl nejmenší a neduživý. Nové lidské mámě se však natolik zalíbil, že si mezi ostatními vybrala právě jeho a spolu s tátou si ho odvezla do nového domova se zahradou. Tam se ho ujímá trochu nevrlý „starší psí brácha“ labrador Lord, stává se jeho učitelem, ale i pokušitelem, který ho občas svede k malým nepravostem. Z jednotlivých příhod se kromě jiného dozvídáme, jak přišel Baronek o ocásek, jak se vypořádával se smutkem po psí mámě, jakou ostudu ztropil ve psí škole, jak si užíval Vánoce či jak mu šlo o život.

Zdroj: archiv recenzentky


Krásné vyprávění je nabité emocemi. Je vidět, že autorka čerpala ze svých vlastních zážitků a zkušeností. Příběhy prodchnula porozuměním a notnou dávkou lásky. Baronek je malý, ale vytrvalý psí rošťák, kterému nakonec s radostí všechny jeho neplechy odpustíte. Je chytrý, ale pro samé lumpačení a hraní nemá čas se pořádně napapat, což se nejednou stane zdrojem problémů. 

Když se vyškrábal nahoru, sotva popadal dech. Nožičky ho od té dřiny bolely, byl utahaný, smutný a opravdu moc se mu stýskalo. Už mámě neolizoval obličej, ale plakal. A víte, co děti? Ono to zabralo! Máma už neměla to srdce přemístit Baronka potřetí zpátky do košíčku. Sama mu udělala místečko vedle sebe v peřinách, přitulila se k němu, hladila ho a konejšila, aby neplakal. A Baronek štěstím, že konečně cítí na svém tělíčku živočišné teplo, spokojeně usnul. (Str. 4748) 


Čtivé, řemeslně dobře zvládnuté, barvité a milé vyprávění
je psáno jakoby ze života. Většinou má humorný podtón, končí optimisticky, ale nebude nouze ani o nebezpečné situace. Spoustu příhod majitelé psů jistě důvěrně znají. Kromě zábavného čtení se malí čtenáři seznámí se psími zvyky a chováním, také se jim dostane nenápadného poučení, protože s některými situacemi se můžou v životě potkat podobně jako pejskové. 

Zdroj: archiv recenzentky


Poutavé názvy kapitol, větší font písma i řádkování je uzpůsobeno mladším čtenářům. Autorka se jim snaží málo známá slova či situace vysvětlit, ojediněle však najdeme několik cizích výrazů, což může činit potíže (kupírovat, signalizovat, ignorovat, lakonicky). V textu se také vyskytuje nářeční plzeňský výraz „tuten“, z kontextu sice poznáme jeho význam, ale myslím, že dětem především na Moravě nebude známý.

Zdroj: archiv recenzentky


Musím vyzdvihnout zdařilé ilustrace, především ty psí. Jsou výrazné, milé a plné emocí, ale na některých místech v detailech úplně nekorespondují s děním v knize. 

O Baronka se v příbězích pečuje opravdu jako o dítě, které trochu zastupuje. Pro některé čtenáře to možná bude až přes míru. V jedné kapitole se pejsci do hospody vypraví pro pivo, i když autorka zmiňuje, že alkohol není vhodný pro děti ani pro psy, nevím, jestli bylo úplně vhodné zařadit tuto příhodu do knížky pro děti.

Vyprávění je primárně určené předškolákům a mladším školákům, ale věřím, že zahřeje na srdci všechny milovníky psích příběhů napříč generacemi. Bylo to příjemné setkání a vhled do života boxerů. Zasmějete se, dojmete a možná se i něco nového dozvíte. Celkově knížku můžu doporučit, třeba jako dárek. Autorka k ní dokonce vytvořila i omalovánky.


Anotace:
Baron je boxer. Ale ne ten, který skáče v ringu v trenýrkách a velkých rukavicích. Je to štěně německého boxera. Má velkého bráchu Lorda, který ho učí vše, co takový pejsek potřebuje k životu znát. A občas ho naučí i nějakou tu lumpárnu. Zajímá vás, jak Baron přišel o ocásek? Víte o tom, že i pejskové chodí do školy? A co když takový pejsek stůně... To vše a ještě mnohem víc se dozvíte v této knížce!

Nakladatelství: Lirego
Rok vydání: 2020
Žánr: příběhy pro děti
Počet stran: 136
Vazba: pevná bez přebalu


Komentáře