Recenze: KOŤÁTKA KOČIČKY ŤAPIČKY (Markéta Harasimová)

Kočičí dobrodružství pobaví i hravě poučí

Za recenzní výtisk děkuji autorce Markétě Harasimové.


Markéta Harasimová je v literárním světě známá především svými erotickými krimithrillery. Na stránkách projektu se již objevilo několik recenzí jejích knih. Konkrétně jde o Poháry touhy, Purpurové doteky, Vůni noci a Hedvábnou past. Víte ale, že autorka píše také knihy pro děti? V nakladatelství Bookmedia již roku 2018 vyšel titul Z deníku kočičky Ťapičky a letos na něj volně navázala pokračováním s názvem Koťátka kočičky Ťapičky. Jak probíhá výchova tří zvědavých koťátek? Které dovednosti se musí naučit, aby ve světě obstála? Bude titul určený malým čtenářům stejně působivý jako její romány pro dospělé? 

Zdroj: archiv recenzentky 

Pacík, Bublinka a Miki – to jsou tři koťátka kočičky Ťapičky, která se teprve učí poznávat svět. Samozřejmě se to neobejde bez nesnází – zažívají radosti, ale také karamboly. Kdo jiný by je měl učit a předávat důležité zkušenosti než právě jejich máma – laskavá, ale zkušená průvodkyně a rádkyně? Na tak náročný úkol není sama, doprovází ji kocourek Balonek a dvě kočičí „tety“ Píša a Týnka, dohromady tak tvoří velkou rodinu, jejíž členové si navzájem pomáhají a mají se rádi. Jaká dobrodružství na koťátka čekají? Budou se učit lézt na strom, pokusí se překonat strach z vysavače, vypátrají zloděje narozeninového dárku, Bublinka se naučí přijímat se taková, jaká je, a čeká je také záchrana uvízlé Ťapičky.

Nepočítáme-li úvodní seznámení a závěrečné rozloučení, čeká nás celkem sedm kočičích dobrodružství, jejichž zaměření poznáme už z nadpisů. Za vybranými kapitolkami je vložena interaktivní část v podobě hledání rozdílů, školy kreslení či křížovky. To podněcuje čtenářovo myšlení, přináší oživení a jeho aktivizaci.

Zdroj: archiv recenzentky

Jednotlivá vyprávění mísí realitu s pohádkou. Malé děti se seznámí s kočičími zvyky a zároveň se jim dostane nenásilného ponaučení v oblasti mezilidských vztahů a životních hodnot. 

Kočičí máma v pravou chvíli najde slova povzbuzení či útěchy, ale přitom jedná spravedlivě a žádné z koťat neprotěžuje. Koťátka zažívají úspěchy i neúspěchy, s čímž se dětští čtenáři můžou snadno identifikovat – i oni někdy mají strach z neznáma a ze selhání, zažívají pocity studu, smutku, méněcennosti, jsou netrpěliví… 

Zdroj: archiv recenzentky

Pohádky ukazují, že některé hodnoty jsou významné pro život lidský i zvířecí. Týká se to mezilidských vztahů a hodnot jako snášenlivost, ochranitelství slabších, pospolitost, rodinná soudržnost, sounáležitost, respekt, porozumění k odlišnostem a chybám druhých. Také vyzdvihuje slušné chování.

Zdroj: archiv recenzentky

Vyprávění se odehrává v ich-formě očima Ťapičky, což na první pohled působí trochu neobvykle, ale díky tomu můžeme lépe sledovat vnitřní pochody postav. Podstatná část příhod je odvyprávěna formou rozhovorů, což napomáhá spádu a čtivosti, vybízí také k dramatizaci. Díky opravdu výrazné velikosti písma, kratším větám a absenci složitých či neznámých slov se titul výtečně hodí pro začínající čtenáře.

„Do toho, Bublinko!" povzbuzuji rezavou kočičku. A ona se rozbíhá a hop! Ale ne...! Bublinka vyskočí a chytí se pacinkami kmínku. Jenže při tom zapomněla na drápky a sjede po kůře dolů. Bum, bác! Upadla rovnou na zadeček. 

„Jáááúúú!“ zakvílí a z oček jí vytrysknou slzičky. „To bolí!“

Honem seskakuji do trávy, abych jí pofoukala bolístku. To už k nám běží taky Píša s Týnkou.

„Neublížila si?“ zajímá se starostlivě Píša.

„Kdepak, jenom si trochu natloukla. To bude dobré, viď, Bublinko?“ osuším koťátku slzičky.

„Ano,“ fňukne ještě Bublinka, ale další slzy spolkne. „Zkusím to ještě jednou, můžu?“

„To víš, že ano,“ usměju se na ni. Jsem moc ráda, že ji první neúspěch neodradil. To by byla veliká škoda! Když se něco nedaří, má se to totiž zkoušet dál a dál. „Nesmíš se vzdávat. A uvidíš, jak ti to za chvíli krásně půjde!“ mňouknu. (Str. 2021)


Zaskočilo mě, že titulu chybí obsah. Ptám se proč? Přece jen příhod je tam poměrně dost, navazují na sebe jen volně, proto se dají číst i na přeskáčku, ale nalistovat konkrétní část bez obsahu může být problém. 

Zdroj: archiv recenzentky


U některých úkolů by bylo vhodné přidat klíč, zvláště v části o kočičím jídelníčku. Ve vyprávění je podpořen zažitý mýtus, že myši žerou sýr a kočkám prospívá mléko či smetana, a je tedy vhodné jim je podávat. Bude třeba dětem objasnit pravý stav věcí.

Mrzí mě, že ve vyprávění není vyřešena role otce koťátek. Nerozumím, proč celou dobu autorka čtenářům předkládá, jak je důležité pěstovat pozitivní vzory chování, ale kocourek Balonek, který se chová jako Ťapiččin partner a otec, vůbec jako „táta“ označován není. Zvídaví čtenáři se po důvodech můžou pídit. Jednou z možností  však je, že autorka řešení nastínila v předchozím díle.

Zdroj: archiv recenzentky

Závěr může působit trochu pateticky. Některé fráze se v něm často opakují a působí jako klišé, ale jedná se o pohádku, kde to lze odpustit.

Dětské čtenáře určitě na první pohled zaujmou počítačově vytvořené, bohaté a barevné ilustrace Barbory Kubátové, plné okatých koťátek, překypují emocemi. Na zkušené oko dospělého však kresby můžou působit trochu přeslazeně.

Pro děti předškolního a mladšího školního věku se titul může stát příjemnou četbou o kočičích dobrodružstvích, dobrým pomocníkem při prvních čtenářských krůčcích i vodítkem ke správnému chápání mezilidských vztahů a životních hodnot.

Díky těmto atributům se mi kniha docela líbila, ale stálo by za zvážení některé zmiňované části přehodnotit a vhodněji doplnit. 


Anotace:
Pacík, Bublinka a Miki - to jsou tři malá koťátka kočičky Ťapičky, která prozkoumávají svět a při tom zažívají drobná trápení, přešlapy i velká dobrodružství. Ťapička s Balonkem, Píšou a Týnkou nad jejich počínáním ale vždy umí přimhouřit oči a učí je všemu, co budou v životě potřebovat. Celá veselá kočičí rodinka si tak užije spoustu legrace a zábavy.

Příběhy volně navazují na knížku Z deníku kočičky Ťapičky. Kniha je interaktivní a děti v ní kromě příběhu najdou také úkoly, při jejichž plnění budou hledat rozdíly nebo luštit křížovku. Díky větším písmenům je knížka vhodná také pro první čtení malých školáků.

Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2020
Žánr: pohádka
Počet stran: 96
Vazba: pevná

Komentáře