Recenze: ZLATÁ KRÁLOVNA (Kateřina Okurková)

Příběh o křivdě a pomstě

  

Za recenzní výtisk děkuji autorce Kateřině Okurkové  a nakladatelství Klika



Kateřina Okurková na internetu vystupuje v anonymitě a dává si dobrý pozor na únik osobních informací. Z poděkování vyplývá, že jí velmi záleží na rodině a přátelích. Zlatá královna je její prvotinou a prvním dílem série vycházející u nakladatelství Klika.

Zlatá královna sleduje královnu Etanyi, dívku prokletou Smrtí bdělostí ve dne a hlubokým spánkem v noci. Svůj život zasvětila budování kariéry a přípravě pomsty bytosti, která jí vzala rodiče a sestry. Její každodenní nudnou rutinu plnou povinností naruší vypuknutí povstání kvůli staré smlouvě. Etanye odjíždí za vládkyní sousedního království, aby probraly všechny možnosti a dohodly se na výhodném řešení pro všechny strany. 

Během cesty musí překonat několik překážek, které ji nenávratně změní jak psychicky, tak fyzicky. A aby toho nebylo málo, setkává se s okouzlujícím Matihesem. Podlehne jeho kouzlu? Vyjedná dohodu, se kterou budou všichni spokojeni? Podlehne temnotě, která se o ni začne během poutě pokoušet? Nebo zemře rukou povstalců?

„U mě doma si na královnu nikdo nic nezkusí, to mi věř. Vědí, co by je čekalo. Nejsem krutá, ale jsem spravedlivá.“  (str. 85)
Klady:
  • čtivost,
  • hlavní hrdince táhne na třicet a jediné, co chce, je pomsta a znovushledání s rodinou – milá změna po osmnáctiletých princeznách zachraňujících celý kontinent,
  • gramatika a grafická úprava,
  • interakce mezi Etanyí a Matihesem.

Zápory:
  • opakující se slova a jména v místech, kde by klidně mohly být nahrazeny zájmenem nebo vynechány,
  • opakování informací,
  • králův přístup k jeho ženě – místo toho, aby lékaři dovolil vyjmout mrtvé dítě a zachránit její život, vydává se hledat kouzelnou květinu, která možná ani neexistuje,
  • neplodná královna počne dítě bez pomoci magické bytosti,
  • prokletí – nejmladší dcera je očarována, aby vzhůru byla jenom o úplňku. Podle biologie by se prvního úplňku po prokletí ani neměla dožít – měla by zemřít na podvýživu a dehydrataci,
  • protagonistka má zlaté vlasy, jasně modré oči, plné rty; zjednodušeně je její vzhled dokonalý a princeznovský,
  • Etanyi dokáže vytočit i maličkost,
  • nejdříve královna tvrdí, že jí na lidech jejího království nezáleží, ale lusknutím prstu se o ně stará,
  • dvacet let Etanye nikomu o svém prokletí neřekla a během jednoho výletu to poví dvěma lidem,
  • změna Etanyina chování během velmi krátké doby,
  • Matihes je stejně vzhledově dokonalý jako Etanye, je nejlepší šermíř a zvládá se dostat z jakékoli sebehorší situace maximálně se škrábnutím,
  • po dvaceti letech Etanye objeví superschopnost, během jednoho tréninku ji ovládá dokonale a je v podstatě nepřemožitelná,
  • Etanye trénuje svou kondici bez pomoci nějakého trenéra a bez předchozích zkušeností, přesto ví, které cviky pomáhají zlepšovat výdrž, rychlost a přesnost,
  • vytvoří štít, který zničí Matihesův meč, a je vyděšená z toho, jak je mocná,
  • samotná postava smrti – většina věcí, co říká, nedává smysl; zastává zde roli toho nejvyššího a nejsilnější záporáka, kterého nevidíme udělat nic extra špatného, ale všichni se ho bojí,
  • konflikty jsou do děje dány násilím, nesedí tam a působí, jako by autorku nenapadlo nic jiného, jak změnit hlavní postavu,
  • závěr.

„Možná jste chytrá a myslíte si, že všechno víte, ale nevíte nic! Teď podepište ty dokumenty, jinak začnu být pěkně zlý.“  (str. 111)

Postavy: V příběhu se vyskytuje velké množství postav, většina z nich je bezejmenná a více prostoru se dostalo jen některým. Nejdůležitějšími hráči je vzhledově dokonalá královna Etanye a rytíř Matihes. Ona je lehce namyšlená, hlavní je pro ni pomsta a ostatní lidé jí nestojí ani za zapamatování jména. On je typický rytíř z pohádek, který je za svou panovnici ochotný položit i vlastní život. Celou knihu sledujeme vývoj jejich vztahu. Třetí důležitou postavou je mladá královna Lofali. Tato brunetka je na svůj věk moudrá a mezi její silné stránky patří diplomacie, která chvílemi přechází až ve vyděračství.

Z vedlejších postav za zmínku stojí kněz Galen Fargus, který s Etanyí diskutuje o nejrůznějších společenských problémech, a lord Deliš, který je Etanyiným nejvýše postaveným rádcem.

Zlatá královna je příkladem, jak by fantasy nemělo vypadat. Magické prvky by reálně nemohly fungovat a vytváří dojem, že jich tam autorka chtěla narvat co nejvíc. Spolu s plochými postavami a strohými akčními scénami působí kniha amatérsky a náročnější čtenáře neokouzlí. S trochou více práce by se mohla stát zajímavým zpestřením české young adult fantasy scény. V aktuálním stavu potěší spíše nenáročné čtenáře.

Můj názor: Od knihy jsem nic neočekávala, a proto jsem po dočtení nebyla zklamaná. Nevadila by mi ani tak inspirace animovaným filmem Na vlásku a následným seriálem, kdyby Zlatá královna neobsahovala tolik nelogických věcí. Co musím přiznat, je, že styl psaní je čtivý a rychle vtáhne do děje.

Obálka: V jednoduchosti je krása a obálka pro tento příběh je dokonalým příkladem. Černé pozadí se zlatým textem působí elegantně a znázorňuje důležité věci pro příběh – temnotu a zlato. Čtenáře jistě velmi potěší, že se zlatá barva neloupe.


Anotace: 
Když král pomocí kouzelné květiny zachrání život svému nenarozenému dítěti, pohněvá si tím smrt a ta prokleje všechny jeho potomky. Jeho dcery tak jsou přinuceny žít od sebe odděleny, když je jedna vzhůru, další dvě hluboce spí.

Nejstarší z nich, Etanye, se s tímto osudem, ale odmítne smířit a zasvětí svůj život snaze o zlomení prokletí a pomstě.

Podaří se jí překonat, co bylo dáno, pomstít se smrti, opět se shledat se svými sestrami a stát se královnou, jak jí bylo předurčeno, nebo ji tato cesta nevratně změní a sama podlehne temnotě?

Nakladatelství: Klika
Rok vydání: 2020
Žánr: fantasy, literatura pro mládež
Počet stran: 152
Vazba: brožovaná

Komentáře

Okomentovat