Recenze: LETEM DĚTSKÝM SVĚTEM (Vava Čechová)

Básničky a říkanky pro děti a jejich rodiče



Za recenzní výtisk děkuji autorce Vavě Čechové


Spisovatelka a televizní scenáristka Vava Čechová se rozhodla pro básničky především díky svému synovi. Už kdysi psala, ale nyní si její pozornost zasloužila poezie pro malé i větší čtenáře a také pohádky, které máte volně k dispozici na webu Vavule.cz. Na téže stránce se také dozvíte více informací o autorce a jejím záměru psát pro děti. 



Básně jsou pro starší i mladší čtenáře, jelikož některé jsou delší a složitější, zatímco jiné v menším množství jednodušší a snadno zapamatovatelné. Poetické texty jsou k přečtení ve sdruženém, střídavém či i přerývaném rýmu a u těch delších občas lehce nevychází rytmus, ale nejedná se o nic, co by dětem počtení kazilo. 

 

Autorka Vava Čechová zvolila převážně tradiční téma zvířátek, ale objevíte i méně známé motivy, jako kupříkladu: ramínko na šaty, smích, holky, prateta, hovínko či bacil. Témata jsou pestrá, vtipně a nápaditě podaná a nechybí jim ani kouzlo, kterým snadno cílové čtenáře zaujmou.

 

Ilustrátorka Alena Procházková se rozhodla pro barevné a veselé ilustrace, které dotvářejí krásnou a svěží atmosféru celé sbírky. Nemá žádný problém se ztvárněním témat, ba naopak je vždy snadno představí čtenářům ještě dříve, než si přečtou báseň. Kresby už na první pohled zaujmou, a to nejen děti, ale i dospělé. 

 

Jelikož má sbírka potěšit větší i menší, kteří mají chuť se básněmi nechat unášet a zpestřit si jimi dny, určitě bych jim titul doporučila. Nejen s ohledem na poezii, ale také krásné ilustrace. Zábavné a chytlavé verše určitě potěší všechny malé milovníky poezie.

  


Anotace: 
"Knížka Letem dětským světem se narodila tak trochu náhodou. Před dvěma lety přišel můj syn Martin ze školy s úkolem najít a naučit se nějakou říkanku na recitační soutěž. Hledali jsme dlouho, ale nenašli nic, co by se mu líbilo. Proto jsem mu napsala básničku tak říkajíc "na tělo". Syn soutěž vyhrál.

Následující rok jsem už psala verše nejen pro syna, ale i pro jeho spolužáky. A protože dětem ve škole se líbily, rozhodla jsem se, že básničky přiblížím i ostatním dětem. Poprosila jsem ilustrátorku Alenu Procházkovou, aby textům vetkla duši v podobě barevných obrázků a jí se to opravdu povedlo.

Na světě je tak 60-ti stránková knížka říkanek a básniček "Letem dětským světem”. A já mám moc milou povinnost poslat knížku do světa a popřát jí, aby z ní měli radost nejen malí čtenáři, ale vůbec všichni, kteří budou listovat jejími stránkami."

Nakladatelství: samizdat
Rok vydání: 2019
Žánr: Básničky a říkanky pro děti
Počet stran: 64
Vazba: pevná 

Komentáře