Četla jsem české autory v roce 2019 (Ivana Gašparíková)

Rok 2019 jsem na projektu Čteme české autory strávila s knihami autorů, kteří se věnují převážně žánru hororu nebo sci-fi. Spisovatelé si dali záležet a ve svých knihách rádi děsili. Někteří nejen tématem, ale i svou odvahou vstoupit na literární scénu. Společně s níže uvedeným seznamem knih bylo třeba neztrácet krok i se zahraniční tvorbou, jak jinak než v žánru horor. Nyní si však pojďme připomenout knihy, které mě překvapily, a zároveň i ty, pro které rok 2019 nebyl právě tím pravým. 

Ještě dříve, než se mrkneme na to nejlepší z minulého roku, bych ráda poukázala na sice mladé, ale skvělé nakladatelství Golden Dog. Martin Štefko, autor a zakladatel, nemá prostor jen pro svou tvorbu, ale podporuje a spolupracuje s několika českými autory. Mezi žánry Golden Dogu patří opět mnou tolik protežovaný horor, ale také sci-fi a thriller. Na knihy pod hlavičkou tohoto sympatického Zlatého psa se však podíváme více v tomto roce, neboť Mízožravci Petra Bočka mi udělali velkou radost.


Přečtené knihy na projetku Čteme české autory

  1. ILUSIE (Milada Střítezská)
  2. PROKLETÁ KAPLE (Robin Stejskal)
  3. POUTNÍK Z MOHAMEDA - ALLÁHŮV HNĚV (František Kotleta)
  4. TI NEPOHŘBENÍ (Kristina Haidingerová)
  5. DĚTI RAUMY (Kristina Haidingerová)
  6. V NÁRUČI KANIBALA (Barbora Walterová Benešová)
  7. MÍZOŽRAVCI (Petr Boček)
  8. SIMULACE UKONČENA (Robin Nasadil)
  9. DETEKTIV (Luboš Polívka)
  10. DENÍK JACKA NOVOTNÉHO (Saša Sandras)
  11. JEN JEDEN SVĚT (Renata Šindelářová)
  12. HŘBITOV BÍLÝCH KRÁLÍČKU (Ludmila Svozilová)
  13. SBĚRAČKA KOSTÍ (Ludmila Svozilová)
  14. LETNÍ DNY BEZ KONCE (Milan Hloušek)
  15. ANDĚLÉ USÍNAJÍ V NEW YORKU (Milan Hloušek) 
  16. POČÁTEK V KONCI (Eliane a Vincent Lóre) - autoři si nepřáli recenzi zveřejnit

Jako nejzajímavějšího autora shledávám K. Haidingerovou se svou dilogií o Violetech.  Jedná se o hororovou romanci, která čtenáři předvede spoustu drsné romantiky a v paměti uvízne celkem dlouho. Bude za tím i otevřený konec, o kterém se neví, zda otevřený zůstane, nebo nikoli. Další žena ozbrojená perem, která byla velice příjemným zpestřením na začátku roku 2019, je Saša Sandras a Deník Jacka Novotného. Volné pokračování sice nepatří do mých běžných žánrů, ale díky nádechu thrilleru a velice čtivému textu, se k dvojdílnému dílu ráda vracím. 

Na druhou stranu vše není tak pochmurně strašidelné jen v knižních námětech. V roce 2019 se dostavila i zklamání. Prokletá kaple Robina Stejskala shodila sama sebe jazykovým zpracováním a korekturou. Pak se našla i kniha, která zradila námětem, jenž byl naivní a velice nepropracovaný. Jedná se o román V náruči kanibala od Barbory Walterové Benešové

V roce 2020 bych ráda zase více četla a potkávala nadané autory, kteří se v naší zemi ukrývají. Je zajímavé pozorovat jejich vývoj a je radost číst je. Tímto také českým autorům děkuji!


Komentáře