Četla jsem české autory v roce 2019 (Ivana Pásková)


Rok 2019 byl pro mě zpočátku na čtení nejen českých knih pohodový, ale s postupem času, jak se blížily termíny státních závěrečných zkoušek, jsem musela se čtením toho, co jsem chtěla, ustat. Postupně jsem tedy přesedlala na to, co jsem potřebovala, a tak jsem se pustila do čtení odborných titulů. Všichni si asi dokážete představit, jak se mi toto zajídalo a těšila jsem se, až bude vše za mnou a já zase budu moci číst to, po čem toužím a co mě baví. K onomu kýženému zlomu došlo až na konci září, protože loňský rok byl pro mě v duchu velkých změn.

Pro projekt Čteme české autory jsem přečetla v loňském roce sice jen devět knih, jejichž seznam najdete níže, avšak musím konstatovat, že to jsou tituly, k nimž se budu v budoucnu ráda vracet. Některé z nich mě oslovily více, jiné méně, nicméně jak už jsem se několikrát sama přesvědčila, s postupujícím věkem se chutě všeho druhu mění. Pevně tedy věřím, že za několik let se mi zalíbí i ty svazky, jež mě teď zaujaly méně.



Knihy přečtené na projektu Čteme české autory

  1. Pavel Sebastian Huška – V pekle
  2. Ivana Nováková – Serafína a drak
  3. Markéta Harasimová – Potemnělý ráj
  4. Dita Čiková – Zoe
  5. Barbora Vajsejtlová – Mami, přidej!
  6. Robin Hendrych – Inkoustové epolety
  7. Tim Postovit – Magistrála
  8. Markéta Harasimová – Černá vdova
  9. Lena Valenová – Cool Girl!
Jak z mého seznamu vyplývá, četla jsem hodně poezii (V pekle, Inkoustové epolety, Magistrála) a napínavé thrillery od Markéty Harasimové. S chutí jsem si však přečetla i fantasy, young adult a humoristický deník matky dvou dětí.

Pro obměnu známého stylu psaní a tematiky (např. Potemnělý ráj) bych vám doporučila titul Markéty Harasimové s názvem Černá vdova. Jedná se o strhující příběh ženy ve středním věku, jež přišla o svého milovaného chotě. Jelikož naslouchá svým na poplach bijícím biologickým hodinám, padne do rukou prvnímu chlapovi, který... Zbytek už se dozvíte, když se do titulu začtete.

Nejen dospívajícím dívkám by se mohl zalíbit nový young adult román Leny Valenové Cool Girl! Ten zpracovává tematiku sociálních sítí a reality show. Co všechno může třem dospívajícím dívkám stejnojmenná soutěž přinést a co vzít? To zjistíte v této knize. Nezklame vás ale ani akční román Dity Čikové Zoe. Zde je otevřen velký prostor pro čtenářovo napětí.

Milovníci poezie si užijí tři zmíněné poetické tituly. V pekle je básnická sbírka, kterou sepsal Pavel Sebastian Huška, jenž se ve své tvorbě vrací ke klasickému básnictví s metaforami a pravidelnému veršování. Robin Hendrych a Tim Postovit jsou jeho pravým opakem. V básních zpracovávají moderní a soudobou tematiku, píší nepravidelným až volným veršem.

Jste-li maminkami na rodičovské dovolené a říkáte si, jak těžký úděl máte, mohu vaší pozornosti doporučit knihu Mami, přidej! od Barbory Vajsejtlové. Autorka zpracovala deník hrdinky Báry, která si užívá výstřelků svých dětí. Na mateřství se po přečtení podíváte úplně z jiného úhlu pohledu.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci fantasy, Serafína a drak od Ivany Novákové je zajímavým krátkým vyprávěním s prvky fantastiky a napětí.

Výčet všech přečtených českých titulů však není kompletní, protože jsem jich ještě několik přečetla pro účely svých stránek. Některé recenze už jsem uveřejnila, ale hodně mi jich ještě zbývá v pomyslném šuplíku s resty.

Pevně věřím, že se v roce 2020 budu setkávat s mými oblíbenými českými autory a že se seznámím i s některými novými. U svých oblíbenců ráda pozoruji jejich postup kupředu a u nováčků naopak s radostí sleduji, jak se snaží vypracovat. Všem českým autorům děkuji za příjemné chvíle strávené s jejich knihami a už teď se těším na další.

A co vy? Jak jste na tom se čtením českých autorů?



Komentáře