Recenze: VZPOURA POKOŘENÝCH ANDĚLŮ (Roman Cílek)






Tucet příběhů z českého podsvětí

Vzpoura pokořených andělů

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Epocha

Chci zakoupit knihu Vzpoura pokořených andělů


Zkušenému publicistovi a autorovi Romanu Cílkovi letos vyšla u nakladatelství Epocha kniha detektivních povídek Vzpoura pokořených andělů. Autor se v úctyhodné řadě předchozích knih věnoval kromě detektivního žánru především literatuře faktu zaměřené na moderní dějiny a dějiny zločinu a kriminalistiky. Jak se tyto zkušenosti promítly do jeho nové knihy?

Vzpoura pokořených andělů se skládá z dvanácti povídek s detektivními náměty. Témata povídek se vztahují především k hospodářské kriminalitě, mafii a vraždám pro peníze.

Postavy v jednotlivých textech jsou napsány tak akorát, aby sloužily krátkému žánru a zároveň čtenáře nenudily. O hlavních aktérech se dozvídáme dost podrobností na to, aby nám přišli uvěřitelní, jejich charakteristiky však neubírají prostor ději. Postavy jsou lidské a reálné – stydí se, mají strach, nechápou, co se s nimi děje, dělají chyby. 

Autor píše věcným, skoro až reportážním stylem. Některé slovní obraty a slovní zásoba prozrazují, že patří mezi dříve narozené. Evidentní je nechuť k vulgaritám i nespisovné mluvě, což ale obzvlášť ve scénách z prostředí podsvětí trochu skřípe, postavy často mluví až uctivým tónem, ačkoli se nachází každá na jiné straně barikády. Dialogy tedy místy trochu drhnou, naopak nejlepší jsou pasáže, ve kterých se příběh rozuzluje a na světlo světa vychází mašinérie zločinu v plné kráse.

Mezi řádky je všude cítit, že se autor v tématu i žánru dlouhodobě pohybuje. Vyšetřovací praktiky působí minimálně pro laika reálně, některé případy jsou dobrodružnější, ale rozhodně ne přitažené za vlasy.

Svět Cílkových povídek má neveselou atmosféru. Zločin tu prorůstá z podsvětí do sféry byznysu, státní správy i justice a neštítí se odstraňovat z cesty nepohodlné. Lidé, kteří se do zločineckých sítí zapletou, třeba i nevědomky, málokdy mají možnost couvnout. Autor předkládá čtenáři sérii příběhů, které jsou děsivé především tím, že by se opravdu mohly stát.

Jednotlivé povídky:

Tajný výlet do Švýcar
Bohatá vdova žádá o pomoc detektivní agenturu, neboť její jediný dědic zemřel záhadnou smrtí a jeho žena se urychleně vytratila do zahraničí i s rodinným jměním. Stopy vedou do Švýcarska, a tak se mladá vyšetřovatelka Gabriela vydává na svůj tajný výlet, aby rozpletla zamotané nitky tohoto příběhu. Tuto povídku považuju za nejlepší z knihy, protože se v ní sešlo vše pozitivní z autorova psaní – plastické postavy, tajemství, silný rodinný příběh a zlo, které se převléká za přátele, nebo dokonce blízkou rodinu. Příběh není díky nastrčeným falešným indiciím tak snadné rozplést a konec je téměř dojemný.

Vzpoura pokořených andělů
Povídka, která dala sbírce jméno, začíná tichou a poklidnou policejní akcí, při které je zadržena pracovnice justičního paláce. Co toto zatčení způsobí? Proč se musí urychleně sejít mafie na jedné straně a na druhé okamžitě zasedají bohatí podnikatelé, kteří jsou nuceni platit výpalné? Kdo je tady zločinec, kdo spravedlivý a kdo oběť?

Tato povídka by si zasloužila delší formát, zaobírá se větším množstvím postav a celý příběh už je příliš zamotaný. Objevuje se v ní řada skvělých nápadů a je škoda, že kvůli nedostatku prostoru nakonec vyznívá tak nějak polovičatě.

Močení do žhavého popela
Zajímavá povídka zkoumající motivy pomsty, viny a trestu. Na dvojici mužů, kteří se živí speciálními službami, se obrací zničený muž, který by se rád pomstil své ženě a jejímu milenci za zmařený život.
Pátráním po životních osudech podivného klienta se před čtenářem otevírá tragický příběh a s každou další řádkou je víc a víc zřejmé, že tohle nemůže dopadnout dobře. I přes hodně temný děj je tato povídka pojata velice citlivě a donutí čtenáře přemýšlet o tom, kam až může člověka zavést špatný osud.

Další povídky v knize: 

  • Ne dost přítomnosti, žádná budoucnost
  • Lotova žena z Jižního předměstí
  • Samé peří a pták nikde
  • Pozdní láska docentky Jánské
  • Palba na nekrytý cíl
  • Neukojitelná
  • Vše, co jste řekli ve tmě...
  • Plaváček
  • Syndrom vyhoření

Negativem knížky je, že všechny povídky mají stejný základ – postavy pocházejí z vysoké společnosti nebo alespoň vyšší střední třídy, případy se vždy točí kolem podezřelých dokumentů, finančních transakcí nebo korupce. Přestože má každá povídka svůj vlastní příběh, začnou postupně splývat dohromady a zhruba po půlce knihy už čtenáře máloco překvapí.

S ohledem na to, že kniha nese podtitul Tucet příběhů s tajemstvím, i s přihlédnutím k anotaci a ladění obálky jsem očekávala spíše mysteriózní, možná až hororové příběhy než klasické detektivky. Kniha se tak možná hodí pro trochu jiné publikum, než na jaké je zacílena.

Vzpoura pokořených andělů je sbírkou poctivých detektivních povídek. Zkušený čtenář tohoto žánru asi nebude nijak ohromený, ale určitě si v knize najde pár kousků, které ho potěší řemeslnou kvalitou.


Anotace:
Malá Alenka odjíždí se svým pejskem Sisinkou na celou zimu do nejvyšších českých hor Krkonoš ke své babičce. V malé roubené chaloupce na samotě bydlí už dvě namyšlené kočky Máša a Dáša a velký pes Karel, který musí všechny hlídat. Jenže Dáša moc zlobí a bez pomoci ochránce hor Krakonoše a ostatních zvířátek, kdo ví, jak by neposlušná kočička dopadla. Tato pohádka má šťastný konec.

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2019
Žánr: detektivní
Počet stran:224
Vazba: pevná
 

Komentáře