Recenze: ZMIZENÍ SÁRY LINDERTOVÉ (Kateřina Šardická)

Povedený detektivní román


Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.cz

Palmknihy na FB

Chci zakoupit tento titul



U nakladatelství Fragment vyšel detektivní debut české autorky Kateřiny Šardické, který má opravdu působivou obálku a zajímavý název. Ještě lákavější je však anotace, která vás naláká na příběh, jenž má sílu vás zaujmout a až do konce knihy nepustit. 

Česká debutantka Kateřina Šardická rozhodně překvapí stylem psaní, který potěší i náročnější čtenáře. Opravdu se jedná o její prvotinu? S textem pracuje jako zkušenější autorka, která umí využívat literárního umu, a snadno se vyhýbá opakování slov, klišé a zavedeným spojením, jež někdy spíše otráví, než navnadí. Dynamické vypravování začíná v er-formě, vhodně nahlížíte na různé situace a hrdiny, opravdu stylově, a stejně tak se i odvíjí... Kapitoly jsou vhodně nadepsané tak, že se snadno orientujete a víte, kolik dní uplynulo od zmizení Sáry Lindertové.

Zvíře dopadlo s tupým žuchnutím k zemi. Byla to vrána, černá pera se jí leskla ve světle projíždějícího auta. Zůstala ležet mrtvá. (Str. 14)

Mystično a lehký opar hororu se vás dotýká už od prologu, kdy Sára vychází z práce a napadne ji černá vrána. Sáře se něco stalo. Něco, co ji přivedlo na myšlenky, které si nechce připustit. Prý je celý její život tajemstvím, ale ona se obává, že je jen v kleci lží. Co se ve skutečnosti děje? Začátek je příhodně zmatečný. Nemusí to být každému příjemné, protože netušíte, do čeho vstupujete, ale není to tak agresivní, aby vás to odradilo od čtení. Převládá zájem, protože svět, který autorka vykresluje, působí ponuře a zvláštně natolik, že už od prvopočátku o něm chcete vědět víc. 

„Dobrý veer, tady Klaudie Lindertová,“ představila se, „chci nahlásit... zmizení svojí sestry Sáry Lindertové. Pohřešujeme ji čtyřiadvacet hodin, nezdržuje se u nikoho ze známých, ani příbuzných a její telefon je vypnutý...“ (Str. 36)

Zjednodušeně se dá říci, že se titul týká zmizení Sáry Lindertové, jak už vám zřejmě došlo díky názvu knihy, ovšem... pochopíte, že je v tom mnohem, ale mnohem víc, než by se na první pohled zdálo. Vyšetřování vede policie, zaplétá se do něj Sářin přítel Oliver Klainer a také její sestra Klaudie. 

Klaudii a Sáru pojí společná minulost a geny. Jsou totiž sestry a nejen to, jsou dvojčata. Ale bohužel k sobě nikdy nenašly cestu. Sára je totiž zcela jiná než sarkastická Klaudie, které se život začíná přetáčet vzhůru nohama, a to nejen proto, že Sára zmizela... 

Hrdinové jsou reální, a ačkoliv se dějem vznáší tolik záhad a Klaudie i Sára jsou opravdu záhadné, tak působí živě a mají svým způsobem hloubku. Dokonce v ději nahlížíte i do minulosti, a tak je jejich život ještě reálnější a vábivější. Nemáte pocit, že čtete plytký román o prostoduchých postavách, které jednají nereálně. Ba naopak vás překvapí racionálním myšlením a emocemi, které z nich skutečně vnímáte. 

Sára Lindertová zmizela v úterý 27. října v centru města beze stopy a beze svědků. Odešla z práce, a pak se po ní slehla zem. (Str. 58)

Prim v tomto případě hrají tajemství. Každý něco skrývá, před přáteli, před partnerem, přede všemi. (Str. 69) Tento fakt čtenáře samozřejmě láká k objevení oněch tajů, zatímco mezi tím pročítá tedy klasické vyšetřování, nahlíží do života oběti, ale i hlavních hrdinů a snaží se přijít na to, co se to vlastně děje. Protože střípky temnoty vystrkují drápy a Sára, zdá se, není jediná, kdo zmizel...

Detektivní linie působí realisticky, schopně zpracovaná, a ačkoliv zabírá děj víc, než jsem čekala, nenudí. Navíc vyšetřoval Richard Ehler je typický zasmušilý detektiv, který se opravdu snaží a o to větší sympatie si u čtenářů získá.

Díky šikovnému stylu psaní se autorce podařilo vytvořit příjemně surovou a chladnou atmosféru, která zahřeje pouze střípky emocí a převážně zůstává studená, což se k danému tématu opravdu hodí. Loudí z vás ten správný pocit, jako byste se skutečně ocitli sami na tmavé ulici a vnímali něco, co vás děsí...

Co se týče hororových prvků... Jakožto čtenářka, která hororům příliš neholduje, jsem byla překvapená tím, že ač to svým způsobem temnější bylo, tak přirozeně. Žádný nátlak, nic surového a brutálního. Jen lehké znaky hororu, které se postupem čtení zvětšovaly, až v závěru zabraly celou pasáž.

Námět náročnější čtenář vytuší už v začátku a s tím se to pak celé odvíjí. Nejedná se nejspíš o téma, které vás zasáhne svou originalitou, ovšem díky zpracování nahraje autorce pořádné body. Čtenáři ji srovnávají s titulem Podsvětí Michala Šefary, což já nemohu posoudit, jelikož jsem jej nečetla. Zmizení Sáry Lindertové má hodně co nabídnout. Autorce se podařilo vytvořit působivý a zajímavý příběh, který se snažila doplnit o hlubší náhled. Určitě bych nečekala, že titul vyjde u nakladatelství Fragment. Díky tomu se čtenáři mohou domnívat, že se jedná o young adult. Do tohoto žánru bych knihu určitě nezařadila. 

Po celou dobu vám autorka háže drobty, abyste je sbírali jako zajímavá fakta a skládali dohromady mozaiku, která samozřejmě vyjde najevo až v závěru. Vyvrcholení je temnější, akční a povedené. Čtenáři, kteří jsou bázlivější, určitě titul prožijí mnohem silněji než ti, jež jsou zvyklí horory číst. 

Román bych doporučila všem, které lákají temnější témata s hororovými prvky a surovější realitou. Určitě vás debut mile překvapí a čtení si užijete. 


Anotace: 
Jednoho podzimního večera vešla bezproblémová studentka Sára Lindertová do metra a víckrát ji nikdo neviděl. Hlavní vyšetřovatel Richard Ehler spojuje Sářino zmizení se starým případem, který mu ani po letech nedává spát.

Po dívce pátrá i její sestra Klaudie se Sářiným přítelem Oliverem. Oni i policie vědí, že nezmizela dobrovolně, a brzy zjišťují, že není jediná, po kom se slehla zem. V metru totiž začíná mizet stále víc lidí. Klaudie je přesvědčená, že hluboko pod městem žije něco, co se nedá vysvětlit ani popsat. Neviditelné zlo, které lační po další oběti. A tou má být ona...

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2019
Žánr: Detektivky, horory
Počet stran: 412
Formát: PDF, Mobi, Epub



Komentáře