Recenze: KLUCI NETANČEJ (Olga Stehlíková)

Předsudky stranou. Kluci tančej! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál

Chci zakoupit tento titul


Nakladatelství Portál vydává zahraniční i české tituly, převážně naučné či terapeutické a rozvojové. Mezi tvorbou najdete nejen psychologická a náboženská témata, ale také náměty týkající se dětí, ať už pomocné publikace pro rodiče, či přímo pro děti. Kluci netančej! je jednou z knih, které děti nejen pobaví, podpoří, ale i poučí. Co útlá knížečka skrývá za příběh? 




Příběh je vyprávěný v ich-formě ze tří úhlů pohledů hlavních hrdinů – Toma, Kristýnky a Petříka, přičemž nejvíce prostoru dostává Tomáš. Jedenáctiletý kluk, který má rád balet a pokukuje po své spolutanečnici Kristýnce. Jednoduché vypravování z úhlu pohledů hrdinů vyznívá osobitě, autorka jejich jazykové projevy snadno odlišila. Tomovy texty jsou nespisovné, Kristýnka používá běžnou mluvu a nejspisovnější je malý Petřík. Vždy jsou také kapitoly nadepsané, a tudíž víte, kdo je vypráví a co vás čeká. Nápadité je, že Olga Stehlíková většinu kapitol napojuje. Závěrečná věta se dotýká té úvodní v nové kapitole. Je to takový detail, který četbu ovšem ještě o něco zpříjemnil. 

Jako první se vám představuje Tomáš, který přichází pozdě na hodinu baletu. Tu vede baletní instruktorka Alexandra neboli Saša, která si od dětí vysloužila přezdívku Fúrie. Paní učitelka je na své žáky přísná a vede je pevnou rukou, ale když vidí, že mají její tanečníci problém, neváhá zakročit a pomoci. Dokáže ocenit jejich snahu a talent. 

Petřík je neobvyklý kluk. Nejenže má rád balet, ale také šití a pletení. Umí výskat jako holka a hysterické scény mu nejsou cizí, i když v knize nejsou ztvárněny nijak výrazně, takže vás to určitě neodradí od čtení. Péťa je prostě více holčičí a zvláštní, ale co na tom, když je to dobrý kamarád i tanečník? 

Kristýnka je velmi milá holka, která se trochu zakoukala do Tomáše. Klube se první láska, bude mít šanci aspoň trochu vyklíčit? Kristýnka je šikovná, i když kdoví po kom získala takovou zálibu. Její rodiče jsou spíše nadšení posluchači rockové hudby. 

Tomáš je prostě normální kluk, jen má rád balet. Jeho maminka mohla být slavnou baletkou, protože talent jí nechyběl, ale stala se jí autonehoda a od té doby musela pověsit balet na hřebíček a věnuje se tanečním hodinám a přivydělává si šitím. Toma v baletu podporuje a snaží se, seč může, ale jelikož jsou spolu sami, nemají to snadné. 

Hrdinové jsou reální a snadno se s nimi malí i velcí čtenáři spřátelí. Klidně by s ním mohli chodit do školy, jak uvěřitelní jsou. A jaká je s nimi zábava, i když ne vždy je všechno tak veselé, aby jim bylo do tance...

Jednoduchý příběh v sobě skrývá nejen přátelství a první lásku, ale především vážná témata, jako jsou šikana, předsudky a genderové stereotypy. Kluci netančej jasně poukazuje na to, že hoši klidně tančit mohouí a tančí. Autorka se totiž lehce zmiňuje i o stávající baletní scéně. Co se týče samotného baletu, tak tanec je vám jednoduše předložen a zobrazen. Děti se naučí nová slova, která k němu patří, a pochopí, jakým stylem se zřejmě tančí. Rozhodně hezky podané téma.

Na sto třiceti pěti stranách vykouzlila autorka poutavý a krásný příběh plný emocí, který je nejen odpočinkovým čtením, ale vřelým náhledem na podstatné problémy. Získá si vás svou čtivostí, svěžím přístupem a reálností. 

Publikace obsahuje také černobílé ilustrace, které připravil ilustrátor Lukáš Fibrich. Snadno zobrazují děj a krásně příběh doplňují. Působí jednoduchým a svižným dojmem, vždy v ladném pohybu, vyzařují emoce. 

V dnešní době je takový titul skutečně neocenitelný, protože poukazuje na problémy, se kterými se lidé opravdu setkávají. Genderové stereotypy a předsudky jsou mezi námi stále a nejvíce se s nimi zřejmě budou potýkat dnešní děti, přestože doba se o něco mění a je více tolerantní. Je tedy dobré vědět, že děti mají možnost věnovat se tomu, co je opravdu baví. A proč by to nemohl být třeba balet? 

Kniha je opravdu velmi krásná. Ilustrace i samotný obsah jsou báječným zážitkem, a to nejen pro cílové desetileté až čtrnáctileté čtenáře a čtenářky, ale i pro dospělé. Mě příběh opravdu hodně oslovil a rozhodně jsem jej nečetla naposledy. 


Anotace: 
Děj příběhu je situovaný do současné Prahy, vystupují v něm obyčejní školáci s láskou k baletu – tanci a hudbě, kteří jsou pro svou vášeň ochotni leccos obětovat. Malí tanečníci z uměleckého baletního souboru se chystají na baletní soutěž. Během třítýdenní přípravy na soutěž poznávají jeden druhého, ostatní děti a vedoucí v souboru i ve škole, a hlavně sami sebe, svůj vlastní charakter. Do příběhu se zapojuje také trenérka Saša a Tomášova maminka, obě bývalé tanečnice. Příběh vrcholí napínavou scénou na baletní soutěži. 
Kniha přináší příběh z neobvyklého tanečního prostředí, které kombinuje vrcholový sport s uměním a hudbou, je to také vyprávění o tom, jak bojovat s genderovými předsudky, zorientovat se sám v sobě a přijmout svou i cizí jinakost. Kniha je určena dětem ve věku 10–14 let

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: Literatura pro děti
Počet stran: 136
Vazba: brožovaná s chlopněmi

Komentáře