Recenze: KAŽDÝ BULÍ NAD CIBULÍ (Blanka Budínová)

Český humor a lidské osudy


Za recenzní výtisk děkuji autorce
Blance Budínové
Chci zakoupit tento titul!


Autorka Blanka Budínová vydala svůj debut Každý bulí nad cibulí u nakladatelství Akcent v roce 2013. O čtyři roky později vyšla útlá knížečka Hotel se špatnou pověstí u nakladatele Šimona Ryšavého. Oba tituly mají společné prostředí, tedy hotel, ve kterém se odehrávají lidské osudy...


Styl psaní potěší zejména letitější čtenáře, kteří jsou zvyklí na mluvu šedesátých let. Slova, která autorka používá, mohou být totiž mladším čtenářům neznámá, protože už se používají minimálně, či dokonce vůbec. To rozhodně ale není zápor knihy, jelikož díky své rozmanité slovní zásobě vám Blanka Budínová dává možnost nahlédnout do velmi autenticky psaného příběhu v er-formě, který vás především stylem psaní může v mnohém poučit. 

Atypické je vypravování, které na první pohled není celistvé. Autorka přeskakuje určité části, vrství vyprávění na sebe, až vzniká dějová linie z útržků, které však díky po většinu času stejnému prostředí kupodivu drží u sebe a vzbuzují dojem živě se odehrávajícího příběhu. Smutnějším se však stává fakt, že nejen kvůli tomu máte pocit, že se autorka drží na povrchu a neodvažuje se do hloubky. Kniha tak působí plošším dojmem a především tak vyznívají hrdinové, které i přes jejich klevety a myšlenky vnímáte spíše vzdáleně, než že byste se do nich vžili. 

Jak slibuje anotace, příběh se už od začátku zajímá především o patnáctiletého učně Čendu, který je nešikovný až hrůza. Jeho seznámení na praxi je dosti chaotické, a to nejen pro něj, ale i pro čtenáře, protože ve velmi krátké době si musí zapamatovat množství postav, s nimiž se naštěstí setkává dál a dál, takže po začtení už vám nečiní žádný problém se s hrdiny sžít. Autorka vám totiž nepředkládá jen osudy hlavního hrdiny, ale také těch vedlejších. 

Nenechte se zmást knižní ilustrací a anotací, která román nevystihuje ani zdaleka. Titul není žádným moderním milostným románem, nakukujícím do šedesátých let dvacátého století. Sama autorka román nepřirovnává ani k milostné romanci, ale spíše k psychologickému dramatu. 

Titul je na psychologické drama však povrchní, nezasahuje do hloubky a o životy hrdinů se sice zajímá, ale s odstupem, a tak bych knihu zařadila spíše jako oddechovou četbu, zobrazující lidské osudy a především krásný český humor. Tento prvek se autorce také povedl na jedničku, protože ryze česká zábava je upřímná a působí velmi realisticky. 

Co se týče prostředí v hotelu a kuchyni... Vnímáte je stejně povrchně. Nedozvíte se nic nového. Autorka příběh vypráví tak, jako byste byli na dané téma kovaní, a věci nevysvětluje, což je poměrně škoda. Poznáváte sice chod personálu, který je na první pohled ryze lidský, ale to je tak celé. 

Blanka Budínová se ve svém debutu zaměřila na mezilidské vztahy, které jsou reálně podané, ale ztvárněné nedostačujícím dojmem. Styl psaní a působivý český humor jsou největšími plusy knihy, pro které stojí za to román vlastnit. 

Máte-li v oblibě oddechové romány týkající se vztahů mezi lidmi, pak vás autorka potěší. Reálně zobrazené scény, drby i rozmanitost hrdinů jsou potěšením číst. 

Psychologické drama se nekonalo, přesto však mi příběh učaroval stylem psaní, který byl pro mě opravdu neobvyklý použitím slov. Kniha s tolika archaismy se mi do rukou ještě nedostala. Některá slova, jako kupříkladu: nepřestajně, muskl, jsem si musela dohledávat a někdy jsem je ani nenašla. Byla pro mě zkrátka neznámá a to nejsem žádný teenager. Proto si myslím, že titul nejvíce přijde vhod starším generacím, které ocení, že si po letech mohou znovu přečíst knihu v jazyce, který je pro ně bližší než momentální moderní vyjadřování. 


Anotace: 
Čenda, kuchařský učeň, je naivní a romantický snílek, navíc zcela mimořádné nemehlo. To je příčinou četných komických situací. Nepříliš úspěšně čelí nesnázím, které mu přináší každodenní život v hotelové kuchyni. Nejhůře se ale vyrovnává s nezájmem cukrářské učednice Lenky, do níž se nešťastně zamiloval…

Nakladatelství: Akcent
Rok vydání: 2013
Žánr: Společenský román
Počet stran: 240
Vazba: pevná

Komentáře