Recenze: BOŽKA (Ivo Toman)

Když vám doma uklízí neřízená střela



Ivo Toman je muž mnoha profesí. Jeho životopis, v němž figuruje nemoc, úspěchy i neúspěchy v podnikání, je víc než zajímavý. V současné době působí jako mentor, školitel a podnikatel. Na svém kontě má několik úspěšných populárně naučných knih, za jednu z nich, která vyšla pod názvem Kurvítka v hlavě – proč i chytří lidé jednají hloupě, získal ocenění Český Bestseller za rok 2018 v kategorii Odborná literatura pro dospělé. Letos zabrousil i do vod beletrie a ve svém nakladatelství  TAXUS International vydal knihu s jednoduchým názvem Božka.

Pojďme se tedy na tento počin podívat. Kdo je Božka? Uklízečka. Žena, která zařídí, aby se vaše domácnost blýskala a voněla čistotou. Jenže Božka není lecjaká uklízečka, je to neřízená střela, stroj na průšvihy, někdo, komu byste prachovku svěřovat ani neměli. Ona totiž uklízet neumí. (Nebo nechce?) Každopádně se ze všeho umí zázračně vyvléknout. Vypravěč, jehož jméno neznáme, a vlastně ani není podstatné, neboť prim hraje právě Božka, líčí její historky tak, že vám vyvolají úsměv na tváři. V jedné chvíli nebudete vědět, jestli nebohou uklízečku máte litovat, nebo si oddechnout, že postrach domácnosti nezaměstnáváte právě vy.

Božka se dostala do stresu. Zjistila, že mám nehorázné požadavky. Například že nechci, aby se mi po jejím žehlení loga na triku leskla jako psí kulky. Nechci, aby přestávky mezi náročným vysáváním a utíráním prachu trávila v našem bazénu. Nechci, aby mi jedla mé obědy. Taky mi vadí, že během jednoho jejího úklidu zmizí z mrazáku všech šest ruských zmrzlin. Ty byly pro mě! To mi tam aspoň jednu nemohla nechat? A zejména ji stresuje, že chci, aby poté, co odejde po úklidu, bylo opravdu uklizeno. (Str. 69)

Nabízí se otázka, jak jeho rodina k tak nepraktické osobě přišla. Vypravěčova manželka ji poznala v mládí a po letech se Božce snažila pomoct z existenčních problémů. Jenže podej čertovi prst, chytí ti celou ruku. Tak nějak je to s Božkou. Nejenže neuklízí, ona je dokonce v domácnosti svých zaměstnavatelů jako doma! Zjistíte o ní spoustu věcí, třeba to, jak se dokáže vetřít na raut pro horních deset tisíc, proč není schopná setřít skvrnu, kterou má na očích, a jak to dopadlo, když měla hlídat děti

Kapitoly s jednotlivými příběhy jsou přiměřeně krátké, věcné, přitom dostatečně vtipné i se závěrečnou doplňující či vysvětlující notickou. Text je doplněn černobílými kresbami, dokreslující kolorit knížky. Ivo Toman je sice původně autorem knih spíše odbornějšího charakteru, ale jde mu také beletrie. Božka se vyznačuje suchým humorem, trochu ironickým a sarkastickým, ne však urážejícím. Spisovatel nepotřebuje extra dlouhá vyšperkovaná souvětí, aby vyjádřil podstatu věci. A to je také důvodem, proč vám čtení těchto úsměvných historek bude tzv. „odsejpat“.




Kniha Božka je ideálním společníkem na pár hodin, které chcete strávit s četbou, jež extrémně nezatíží váš mozek. Má ideální počet stran, sto šedesát osm, což je tak akorát, aby humor v nich obsažený splnil účel a zbytečně neunavoval. V žánru humoristické literatury je Božka příjemný počin, který pobaví a zabaví.


Anotace:
Humorné a zároveň skutečné příběhy uklízečky, která svou hloupostí a nešikovností předčí veškerá vaše očekávání.
Představte si člověka, který chce získat paní na úklid, protože touží po rodinném štěstí, klidu a pořádku v domě. Jenže místo toho získá nepředvídatelný stroj na průšvihy - ženu s talentem na katastrofy jménem Božka. Jakmile poznáte Božku, budete se radovat, že tato lidská kalamita nebyla u vás doma.
Myslíte, že vás už nic nemůže překvapit?
Pak se začtěte do neuvěřitelných příběhů, nad kterými zůstává rozum stát. Nastupuje Božka… Ivo Toman je autor čtrnácti populárně naučných knih. Kniha Kurvítka v hlavě získala ocenění Český Bestseller za rok 2018 v kategorii Odborná literatura pro dospělé. Humoristická kniha Božka je autorovou prvotinou na poli beletrie.


Nakladatelství: TAXUS International
Rok vydání: 2019
Žánr: Humor
Počet stran: 168
Vazba: Pevná

Komentáře

  1. Tuhle knizku jsem dostala od maminky protoze jsem si nasla praci jako uklizecka. Musim rici ze Bozka pobavila prijemne oddechove a usmevne cteni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, taky jsem se bavila. A o to v knížce primárně jde. Humor je třeba. :)

      Vymazat

Okomentovat