Recenze: MEGAPOLIS (Miroslav Žamboch)

Obskurní, pitoreskní město bez konce


Za recenzní e-výtisk děkuji eshopu Palmknihy.cz

Palmknihy na FB


Chci zakoupit tento titul!


Román Megapolis vyšel  v roce 2004 a znovu pak v roce 2010 u nakladatelství Triton. Sci-fi scéna byla díky Miroslavu Žambochovi obohacena o opravdu atypické a pološílené čtivo, které však není pro každého. 


Na rozdíl od běžných titulů Miroslava Žambocha je tohle tak trochu plné chaosu. Jako by si autor zahrál na anarchistu a do svého příběhu vložil vše, co ho napadlo, aniž by tomu dal určitou formu. 

Styl psaní v ich-formě je čtivý a dynamický, obsahuje nepřehnané popisy. Ale možná si autor vzal až příliš velké sousto, protože se vám snaží představit něco, co nemá dané hranice a pravidla, a tak máte během čtení pocit, že v tomto případě propracovanost pokulhává. 

Prakticky román obsahuje šest na sebe volně navazujících povídek, které se týkají ústředního hrdiny Mikea M. Dextera. S tímto detektivem bláznivá jízda začíná i končí, během šesti povídek s ním vyřešíte případy, sledujete, jak se snaží zachránit si krk a prožívá scény, které jsou stejně tak akční jako groteskní. 

  • Opožděná splátka
  • Divný klient
  • Noci šelem
  • Schůzka se starou známou
  • Tvrdý džob
  • Hard Core

V těchto příbězích se totiž Mike M. Dexter ocitá po boku Sherlocka Holmese, Supermana, Freuda, Želvích ninjů, Kačera Donalda a podobných, pro sci-fi netradičních hrdinů. Především tímto stylem autor vyplňuje humornou stránku knihy, ovšem právě v tom také může být zakopaný pes. Ne každému tento mišmaš přijde vhod, a je proto nutné mít při čtení otevřenou mysl, očekávat zkrátka cokoliv a prostě se bavit. 

Svět, který v Megapolis Miroslav Žamboch vymyslel, působí jako by neměl pevné základy. Podle všeho se jedná o hru, která nemá jasně stanovená pravidla, a už to zavání nejistotou, která vás při čtení může přepadnout. Kam to všechno může směřovat? Čím vším vás autor překvapí a jak to bude v dějové linii působit?

Miroslav Žamboch se svým pokusem o parodii svým způsobem uspěl. Rozhodně vás pobaví a dodá vám akční i humornou složku, ale nějak netušíte, jaká je pointa příběhu. Šlo jen o to ukázat, že dokáže sepsat i oddechovku, která pobaví, nebo se utrhnout z řetězu a posunout se novým směrem? Ač má titul potenciál, v tomto případě je průměrně využitý a něco mu chybí. 

Velkým bonusem v elektronické verzi od Palmknih jsou ilustrace. Před každou povídkou je kresba, která příběh svým způsobem vystihuje a skvěle se k tématům hodí. 

V samotném závěru je k přečtení medailonek autora, kde se hovoří o celé jeho tvorbě. Stručné, přehledné, ale i přesto to vyjde na pár stran. 

Od Miroslava Žambocha jsem už pár knih četla a tohle dílo patří bohužel k těm slabším. Atmosféra je vykreslená dobře, ale psychologie charakterů by zřejmě potřebovala větší prostor. Stejně tak propracovanost i myšlenka pokulhává. Ovšem máte-li chuť na opravdu neobvyklý román, obsahující škálu bizardního humoru, pak si přijdete na své. 

Na svých oficiálních stránkách má autor u této knihy poznámku: 

Psal jsem čistě a jen pro sebe. Netušil jsem, nepředpokládal, že by tyto úleťácké příběhy mohli číst i lidé mimo nejbližší okruh mých přátel. 
Soubor paranoidních akčních příběhů z Megapolis, kde Sherlock Holmes pašuje kokain, Conan je generálním ředitelem REH banky a ninja želvy hájí zákon a spravedlnost. A abych nezapomněl – samo město do toho má také co říct. 
Původně vyšlo jak e-book, pak díky nadšení JV jako regulérní, i když velmi drahá kniha. Je to úlet, totální úlet, který někoho odpudí, ale jsou lidé, kteří jsou okouzlení... a já mám radost. 

Řekla bych, že je to na knize opravdu znát. Není na škodu nahlédnout do něčeho tak zvláštního, ale na druhou stranu známe od spisovatele mnohem vytříbenější díla. 


Anotace: 
Megapolis – město zdánlivě bez konce, obydlené lidmi i Figurami: Sherlockem Holmesem, bankéřem bankéřů Conanem, ninja želvami i jejich úhlavním nepřítelem Trhačem a dalšími.
Figury s městem spolu hrají podivnou hru o vlastní duši, hru, jejíž pravidla dokonale nezná ani její rozhodčí.
M. M. Dexter je soukromý detektiv, jedna z Figur, obyčejný člověk až na jediné: Musí přijmout každého klienta ochotného zaplatit požadovanou částku. To ho někdy staví proti vlastním přátelům, po bok těch, které nenávidí. Někdy je snazší umřít než žít dál.
Pitoreskní, bizarní, paranoidní svět – nevhodné pro ty, kteří mají rádi Medvídka Pú, vhodné pro ty ostatní.

Nakladatelství: Triton
Rok vydání: 2010
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 216
Formát: epub, Pdf, Mobi

Komentáře