Rozhovor s Pavlem Kohoutem IV.: „Všechny, kteří dokázali připravit ucelené dílo, svým způsobem obdivuji a mají můj respekt.“

A je tu poslední část rozhovoru s Pavlem Kohoutem, nakladatelem KKnihy.cz. Na projektu jste již měli možnost přečíst si nejen recenze titulů vydaných nakladatelstvím KKnihy, které jsme  recenzovaly, ale také tři předchozí části rozhovoru. Ať je pro vás finální zakončení série rozhovorů o vydávání elektronických knih přínosem. 




Proč jste se vlastně rozhodl založit elektronické nakladatelství a co jste doufal, že tím získáte?

Já vlastně vůbec nedoufal, že bych tím něco měl získat. Mě vždycky bavila tvorba obsahu, měl jsem několik různorodých webů a na škole psal povídky, které jsem zasílal do časopisů. A když se rozšířily elektronické knihy, nadchnul jsem se pro ně a díky nim jsem začal i více číst. A když jsem zjistil, jak takovou e-knihu vytvořit, napadlo mě vyrobit něco vlastního. Takže první e-knihy, které jsem vydal, byly sbírky mých povídek a text o fotografování. A jelikož mě příprava bavila, pokračoval jsem v tom a vydal vybraná díla, která měla propadlá autorská práva. A pak už byl jen krůček nabídnout službu i dalším autorům.

Takže vznik webu KKnihy.cz koresponduje s vydáním knihy povídek? Tedy rok 2015?

Myslím, že kniha O expozici vyšla koncem roku 2014. Pak přišly na řadu povídky a pak knihy dalších autorů. Přelom roků 2014 a 2015 sedí.

Připravujete nějakou další autorskou knihu?

Ano, v současné době píši detektivní román.

Co vás k románu inspirovalo?

Místo, které je nedaleko mého bydliště – les Bor u Českých Budějovic. To místo má tajemnou pověst a váže se k němu řada skutečných příběhů i legend. K psaní textu románu mě posunula kniha O psaní od S. Kinga. Tomu, kdo je na pomezí začít s psaním, doporučuji.

Takže vznik knihy znáte jak ze strany autora, tak i nakladatele. Co je těžší?

Nejtěžší práce je vždy ta, která nebaví. Já se obojímu věnuji ve volném čase a obojí mě baví, takže těžko tyto činnosti řadit podle obtížnosti. Navíc také záleží, do které kategorie zařadit všechny revize a úpravy –  to je asi nejnudnější část všeho.
Časově náročnější je pro mě každopádně psaní – text mám rozepsaný již druhý rok a za tu dobu jsem vydal téměř dvacet e-knih jiných autorů.

Když víte, jak je psaní náročné, berete ohledy na debutanty?

To, že je napsání románu náročné, jsem tušil i předtím, než jsem s tím sám začal – proto jsem se do toho také neodhodlal dříve, ač jsem nápady měl. Všechny, kteří dokázali připravit ucelené dílo, svým způsobem obdivuji a mají můj respekt.

Jak vidíte vývoj prodejů e-knih do budoucna?

Můj odhad není moc směrodatný. Já myslel, že to, jak e-knihy nadchly mě, nadchnou i další, a jejich rozvoj bude rychlejší. Je sice pravda, že každým rokem si e-knihy ukrojí pokaždé větší kus koláče knižního trhu, ale myslel jsem, že to bude výraznější než současný cca 5% podíl. Uvidíme, zda bude mít vliv na prodeje snížení jejich cen po přesunu do nižší sazby DPH (pokud vše legislativně projde).



Komentáře