Rozhovor s Pavlem Kohoutem I.: „Zdaleka nevydám vše, co se ke mně dostane. “

Pavel Kohout vlastní elektronické nakladatelství KKnihy.cz, které vydává české autory, ať už pokročilé, či začínající. Již jsme vám představovaly několik zajímavých titulů, které u nakladatelství vyšly. Různorodé žánry a náměty, obvykle kvalitně zpracované a s dávkou originality. Rozhodla jsem se proto nahlédnout pod roušku vydávání prostřednictvím právě nakladatele Pavla Kohouta a děkuji mu za osvětlení. Dozvíte se, jak jako debutanti nejlépe oslovit a poukázat na svou knižní prvotinu. Začínáme od píky a vy máte možnost si s námi projít celým procesem vydávání e-knih...




Kdybych byla debutantka a chtěla u vašeho nakladatelství vydat svůj první román, co bych měla udělat?

Když pominu práci s napsáním a revizemi, tak první krok k vydání je napsat mi, že o vydání přes KKniny.cz máte zájem. Další kroky jsou už individuální podle Vašich představ a mých možností.

Začneme od píky. Jak nejlépe by se měl autor představit, když už vám zasílá e-mail s konceptem své knihy?

Stačí stručně. Pár slov o sobě, o své dosavadní tvorbě, odkaz na web. Pak hlavně představit své dílo, které nabízí, a přiložit vlastní text díla či alespoň jeho ukázku. Osobně jsem rád za žánrové zařazení, stručný popis děje a anotaci.

Máte nějaké negativní zkušenosti na základě spolupráce s autory? Třeba tkvěl průšvih jen v nezdařilé komunikaci nebo měl autor přílišné nároky, jež jste nemohli splnit? 

Asi bych neřekl přímo negativní, ale pochopitelně vkusy různých lidí jsou různé, a stává se, že se hledají kompromisy. A buď se naleznou, nebo někdo ustoupí a nebo se také nedohodneme. Vydal jsem i knihy, kde jsem nakonec učinil více ústupků, než bych si představoval. Na druhou stranu jsou i knihy, které připomínky autora pozvedly. 

Vy jako nakladatel vydáte všechny tituly, které se vám dostanou pod ruku, nebo si vybíráte? 

Zdaleka nevydám vše, co se ke mně dostane. Za prvé ne všichni autoři, kteří mě osloví, mají nakonec zájem o vydání. Většinou oslovují více nakladatelů současně a pak si z nabídek vybírají. A co se týče mého odmítání, také na něj několikrát došlo. Ač má původní vize byla umožnit začínajícím autorům vydat e-knihu a dostat ji k čtenářům, není realizovatelná úplně na všechno.

Máte nějaký specifický prvek, podle kterého se řídíte? Mrknete na koncept a zahlédnete něco, co vám na první pohled vadí, a kniha nevyjde? 

Však Vy to s recenzováním určitě máte podobné. Už ze stylů prvních vět se dá leccos odhadnout. Jsou věci, pro které lze doporučit úpravy či korektora, pak jsou věci, kde ani oprava nepomůže. Nejde o žádný specifický prvek, ale spíše o obecný cit. 

Liší se hodně vydávání elektronických a tištěných knih? 

Myslím, že se to liší velmi. V rámci KKnihy.cz vydávám pouze elektronické, takže nemohu zcela srovnávat. Rozdíl vidím hlavně ve vstupních nákladech. Zatímco příprava e-knihy je v řádech malých tisíců, u fyzické knihy se k tomu musí započítat tisk, který náklady zvedá na desetinásobky. Proto je vydání e-knihy vhodné hlavně pro nové autory, kteří tak mají možnost dostat své dílo ke čtenářům s nižšími náklady.

Co se týče přípravy knihy, grafických prací, sazby a další, tam výrazný rozdíl není. 

Máte zkušenosti s vydáváním fyzických výtisků, nebo prostřednictvím vašeho nakladatelství vydat nebo zaštítit například samizdatový román není možné?

Zatím jsem fyzickou knihu nevydal. Jsem schopen zajistit technickou přípravu, sazbu, grafické práce, nemám však žádné distribuční kanály do kamenných prodejen. Je pravda, že nad tím stále uvažuji a možná tuhle cestu v dohledné době prošlápnu se svou připravovanou knihou a pak to budu nabízet i ostatním. Zatím ale dělám to, s čím jsem si jist.

Komentáře