Rozhovor s autorkou Markétou Vítkovou III.: „Byla připravovaná tak, aby měla co nabídnout všem dětem. “

Narozeninová kočka autorky Markéty Vítkové představuje unikátní knihu, která vyšla v podobě dostupné i pro nevidomé děti – jako audio a haptická kniha. Dílo je zajímavé i svým záměrem sociálního začleňování. Knihu totiž mohou číst zrakově postižené děti dohromady se zdravými. Nebo například nevidomý rodič se svým vidícím dítětem. Haptická verze také umožňuje rozvoj jemné motoriky. Aby toho nebylo málo, kniha pomůže nevidomým, protože část výtisků byla věnována Světlušce (článek), jejímž posláním je právě pomoc zrakově postiženým.

Zdroj: archiv autorky

Samotný zdramatizovaný příběh namluvil herec Jan Bílek z Klicperova divadla a svými autorskými písněmi ho doplnila Alena Kubínová. CD je vloženo v haptické knize s aktivitami. Narozeninová kočka je napsána kromě klasického písma i písmem Braillovým a vedle běžných ilustrací jsou v ní obrázky reliéfní. Některé hmatové stránky do knihy vyrobili klienti dvou poskytovatelů sociálních služeb. Každá kniha je díky tomu originál.

Dětem, které vidí, má kniha hravou formou přiblížit svět nevidomých. Mohou se seznámit s Braillovou abecedou, vyzkoušet si čtení a prohlížení obrázků hmatem nebo se seznámit s pomůckami pro nevidomé. Proto je i na některých stránkách symbol upozorňující na to, že je dobré před otočením stránky zavřít oči.

Právě probíhá: 


Za poskytnuté informace, fotografie i rozhovor děkuji spisovatelce Markétě Vítkové. Již jste si měli možnost přečíst první a druhou část. Věřím, že i třetí část rozhovoru vám nabídne spousty zajímavostí. 

Zdroj: archiv autorky

Kniha je s ohledem na náklady dražší než běžné tituly, nemáte obavu, že některé čtenáře cena odradí? 

To samozřejmě může. Ale jde o opravdu výjimečný titul a je nabízen za krásnou cenu. Výrobní náklady na jeden kus byly více jak 1000 korun. Ale díky sponzorům je možné knihu, včetně vloženého CD, nabízet jen za 680 Kč. 
Nákladnost takového počinu tkví ve vysokých nákladech na výrobu matric pro reliéfní obrázky a Braillovo písmo, samotném tisku Braillova písma na speciální papír, velkém podílu ruční výroby při tisku Brailla, ručně vyráběných stránkách klienty poskytovatelů sociálních služeb, tisku štítků s názvem knihy v Braillově písmu, nákladné konstrukci desek knihy, pronájmu nahrávacího studia a mnoha dalších položek.

Čtenáři však mají možnost zakoupit si audioknihu na CD. Co všechno audio nabízí? Čím si své čtenáře získá? 

Ano, kdo by nechtěl celý komplet, má možnost si pořídit jen CD, které bude v klasické knižní distribuci. A na Audiotéce a na mém profilu na Fleru i jako MP3. I bez hmatové knihy je to stále příběh, který ukazuje svět nevidomých a lásku mezi prarodiči a vnuky. Jsou to témata, která je potřeba dětem neustále zprostředkovávat. Navíc nejde jen o načtený příběh, ale o zdramatizovaný a doplněný písničkami, což jej zase posouvá dále a prohlubuje to posluchačův zážitek.

Zdroj: archiv autorky

Námět je poměrně jednoduchý a srdečný. Dědeček chce vymyslet hezký dárek pro babičku a vnoučkové mu s tím pomáhají. Jedná se o popsání skutečné události, která byla prožita, nebo jste se nechala inspirovat svou rodinou? 

Příběh je zkombinovaný ze skutečných prožitků a fantazie. Neproběhlo to přesně jako v knize, ale opravdu se k babičce a dědovi přistěhoval kocour a později druhý. Bohužel hlavní kočičí hrdina nedávno ve velmi vysokém věku zemřel. To, že se dožil mnoha let, svědčí o tom, že se měl u tchyně a u tchána velmi dobře. Milovali ho a starali se o něj vskutku svědomitě. Skutečný je také zážitek s karanténou v útulku.

Vy sama jste již napsala množství knih pro děti, ale Narozeninová kočka byl zřejmě váš největší projekt. Plánujete teď něco nového, nebo si užijete zasloužený odpočinek a chvíli se od psaní a tvorby odpoutáte? 

Máte pravdu, že je to zatím můj největší projekt. Byl opravdu náročný a stál mne mnoho energie. Ale zatím odpočinek od psaní knih pro děti neplánuji. Aktuálně pracuji na třech dalších.
Již více než rok a půl řeším s nakladatelstvím, zda se spojíme při vydání knihy určené pro malé čtenáře, kteří se učí číst. Nabídla jsem jim jeden příběh o zvířátkách a o tom, která rostlina na světě je nejkrásnější, spolu s ilustracemi. Má ukázat krásu přírody, její rozmanitost a jedinečnost. Líbil se jim. Rozsahem měla být plánovaná kniha podobná jako mé knihy Není moře jako moře a právě původní Narozeninová kočka. Ale nakladatelství chtělo příběh ještě trochu rozšířit a navíc přidat druhý příběh v podobném duchu. Texty již vznikly a teď pracuji na ilustracích pro druhý přidávaný příběh.
Také mám rozepsaný příběh, opět pro nejmenší čtenáře, ke kterému mne inspirovalo dílo Kamila Lhotáka. Minulý rok jsem byla na jeho výstavách v Obecním domě a v prostorách YMCA. Je hotová většina textu a ráda bych započala s ilustracemi, jak jinak, inspirovanými Kamilem Lhotákem.
A do třetice jsem pomalu v minulém roce začala pracovat na třetí audioknize. Tentokrát na základě knihy Dinosaurům v patách. I u ní bych chtěla, aby nešlo jen o namluvení původní knihy. Jsem domluvená na dramatizaci Emou Zámečníkovou a na autorských písničkách. 
Jsem zvědavá, jak všechny tři knihy dopadnou, a moc se na ně těším.

Zdroj: archiv autorky

Do jaké míry může kniha zaujmout i děti bez zrakového postižení?

Byla připravovaná tak, aby měla co nabídnout všem dětem. Pro ty, které nemají zrakové postižení, nabízí nahlédnutí do světa nevidomých, vyzkoušení si čtení hmatem, prohlížení obrázků hmatem. Aby věděly, kdy mají zavřít před otočením stránky oči, je vždy o stránku napřed uveden symbol zavřených očí. 
Také čtení takové knihy podporuje rozvoj jemné motoriky.
A doufám, že téma a zpracování knihy v dětech vzbudí větší empatie vůči zrakově postiženým a vůbec všem, kteří se potýkají s nějakým handicapem. 

Neuvažovala jste vzhledem k vyšší ceně o tom, že by kniha vyšla se čtenářskou podporou, případně v omezeném nákladu pro konkrétní čtenáře?

No, ona kniha i tak vyšla v omezeném nákladu. Kapacita tiskárny pro nevidomé je hodně vytížená, a proto jsme se rovnou domlouvali na nízkém nákladu, který by bylo možné zvládnout.
Ale vydávat ji jen pro úzký okruh čtenářů jsem nechtěla, naopak jsem chtěla, aby byla kniha dostupná co největšímu okruhu malých čtenářů – zrakově postižených i zdravých. V tom totiž vidím smysl takové knihy.
Vydání se čtenářskou podporou jsem nezvažovala.
Snažila jsem se oslovit sponzory a musím říct, že jsem narazila na mnoho lidí, kterým myšlenka vydání takto unikátní knihy přišla jako přínosná a rádi se zapojili. Hledala jsem velmi neúnavně. A aby se mohla zapojit i široká veřejnost, spustila jsem k vydání knihy kampaň i na portálu Hithit. Děkuji všem, kteří na vydání knihy přispěli! Bez jejich pomoci bych to nezvládla.

Domníváte se, že má vydávání takovýchto knih potenciál? Respektive, zda to nebude napořád záležitost úzkého okruhu lidí, která nebude pro větší nakladatele zajímavá?

Je to dobrá otázka, která mne shodou okolností zavedla k tomu, zkusit řešit otázku, zda by se výroba takových knih nedala nějak zlevnit a zjednodušit. Například za využití moderních technologií. Jsem v současnosti zapojená do Laboratoře Nadace Vodafone a doufám, že se to povede. Protože takový druh knih má opravdu co nabídnout všem dětem. Už jen díky tomu, že rozvoj jemné motoriky je velmi důležitý. A každá příležitost, jak motoriku zapojit při zábavné činnosti, jako čtení a prohlížení knih, by měla být využita.

Zdroj: archiv autorky

Komentáře